Növénytermesztés

Műtrágyahiány : máshol is nagy a baj

via foter.ro

Keserves év elé néznek a gazdák Romániában, és emiatt mindenki más is: a marosvásárhelyi Azomureș vegyi üzem bejelentette, hogy péntektől meghatározatlan ideig nem gyárt műtrágyát – ami azért nagy baj, mert ez a legnagyobb gyártó a szomszédos országban.

Az ok: az egekbe szökött földgázár, a műtrágyagyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a nagy mennyiségű energiahordozó. A cég nem hiteget senkit: mint közölte, akkor folytatja a műtrágya gyártását, amikor a körülmények lehetővé teszik – írja a Főtér.ro.

Az Azomureș még december 6-án lebegtette meg, hogy a magas gázárak miatt leállíthatja a termelést, és a jelek szerint mostanra jutottak arra a következtetésre, hogy ilyen körülmények között tényleg nem érdemes folytatni. A cég szemléletes példát is közölt: míg 6-án még megawattóránként 90 euróba került a 2022 januárjában leszállítandó földgáz, addig ez 15-én már 132 euróba került.

Ráadásul Romániában még az átlag európai árhoz képest is jobban drágult az energiahordozó. Az év elejéhez képest még szembe tűnőbb a növekedés: míg 2021 első felében Romániában az európai referenciaárhoz képest 3 euróval olcsóbb volt a gáz, az utóbbi egy hónapban 9 euróval meghaladja azt.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a széndioxid-kvóta ára is durván megdrágult: míg az év elején tonnánként 30 euró volt, ma már több mint 80 eurót kell érte a kibocsátó cégeknek fizetniük.

Ha ezt a gyár beépítené az áraiba, az azt jelentené, hogy Románia azon országok közé kerülne, ahol a legdrágább a műtrágya – márpedig a romániai gazdák egyszerűen képtelenek lennének kifizetni a valós árat.

Ezért aztán az Azomureș inkább leállítja a termelést. A cég nem kertel: előrevetíti, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkálatok durván megsínylik majd a műtrágyahiányt, de a következmények igazán majd jövő év nyarán ütnek be.

A román mezőgazdasági tárca mindennek nyomán borús jövőt jósol, a minisztérium becslései szerint a műtrágya hiányában jövőre 30 százalékkal csökkenhet a mezőgazdasági termelés, ami súlyos érvágást jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

Takarónövények szója és kukorica előtt: megéri?

2024. szeptember 10. 16:10

Kiszámolták a takarónövények gazdasági előnyeit és hátrányait szója és kukorica előtt vetve. Hozhat-e nettó bevételt a velük járó plusz költség?

A román kormány aszálybiztosítást tervez a gazdálkodók számára

2024. szeptember 9. 14:40

Romániában is óriási károkat szenvedtek a gazdák. A kormány biztosítással és garanciával segítené őket a jövőben.

Évente egy „Balatont" kiengedünk az országból, pedig meg is tarthatnánk a vizet

2024. szeptember 7. 14:10

A magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, de az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte.

Gáz van: műtrágyahiány jöhet – leállhat a Nitrogénművek Zrt. is

2021. október 6. 11:38

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását – mondta el a Portfolio-nak Bige László tulajdonos.

Gáz van, babám!

2021. október 8. 05:36

Bródy János dalának címe éppen ide illik. Az elszálló gázárak egy jó nagy lapáttal tettek rá az amúgy is emelkedő termelési költségekre. Szóval mindannyian nagy bajba kerültünk. Ilyenkor a rövid távú profitmaximalizálás és a hosszú távú fenntarthatósági érdekek kellene, hogy a termelői fejekben megküzdjenek, remélhetőleg utóbbiak győzelmével. A helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb, hiszen a terményárak oldalán sem láttunk még ilyen zavaros piacot.

Ilyen hatással vannak a különböző trágyázási módok a talajra

2023. november 16. 11:10

A rangos PLOS ONE folyóiratban közölték magyar kutatók egy több mint 60 éves trágyázási tartamkísérletben végzett mikrobiológiai vizsgálataik eredményeit. A kutatás célja a trágyázás hosszú távú hatásának felmérése a talaj-mikrobióta funkcionális diverzitására.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.