Agrárgazdaság

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

Agrofórum Online

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

A MATE Budai Campusán régóta népszerű az unikális pálinkamester szakirányú továbbképzés, amely az országban elsőként kínál felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert szaktudást a pálinkakészítés iránt érdeklődők számára.

Az itt végző hallgatóink magas szintű technológiai, műszaki, jogi és piaci ismereteket szereznek, amellyel felfedezhetik a pálinka és a gasztronómia, valamint a pálinka és a turizmus házasításában rejlő lehetőségeket, elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait vagy akár saját pálinkafőzdét is menedzselhetnek

– mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba rektor (a képen valra), bemutatva az intézmény pálinkaszektor iránti elkötelezettségét.

Mint azt Mihályi László elnök kiemelte, a Pálinka Nemzeti Tanács a pálinka előállításának, származásának, minőségének és földrajzi jelzés oltalmának egységes szabályozásával foglalkozó köztestület, amely a pálinka-előállítók képviseletével foglalkozik. A most megkötött megállapodás értelmében a két szervezet együttes erővel még hatékonyabban dolgozhat a jövőben a pálinkaszektor fejlesztéséért.

A közös munka több fő pilléren nyugszik, így az erjedésipari szakemberek képzése, a szakmai és termelési szövetségek, hálózatok létrehozása és működtetése, a pálinkákkal kapcsolatos marketing- és szakpolitikai stratégiák fejlesztése, valamint az üzemlátogatások és szakmai gyakorlatok szervezése egyaránt fókuszban lesz. Emellett mindkét fél számára különösen fontosak a környezetvédelmi és melléktermék-hasznosítási kérdések is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Pult alól árulta a pálinkát a zöldséges

2019. június 26. 13:03

Az összesen 13 különböző típusú pálinka sem zárjeggyel, sem a pálinkára vonatkozó kötelező jelölésekkel nem rendelkezett, továbbá a nyomon követést biztosító adat hiányában annak eredete sem volt megállapítható.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

A Madarasi birspálinka is Uniós oltalomban részesült

2021. szeptember 23. 08:54

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.