Gép-show 2022

A Precision Planting permetezéstechnikával bővíti portfólióját

Agrofórum Online

A Precision Planting LLC januári konferenciáján (TREMONT, Illinois, USA) ismertette permetezéstechnikai projektjét. A vetéstechnikában vezető szerepet játszó cég most jelezte, hogy retrofit (bármely kereskedelemben kapható permetezőgéphez használható) eszközeivel belép a permetezéstechnológia piacára.

A Winter Conference programjában elhangzott előadásában Bryce Baker (marketing manager, Precision Planting) kifejtette, hogy a konferenciát figyelő farmerek olyan új ötleteket, kutatási eredményeket és konstrukciós megoldásokat várnak, amelyek segítik tevékenységük hatékonyságának növelését. A cég portfóliójának bővítéséről adott tájékoztatás ezért azoknak szól, akik a folyamatos fejlesztés szlogenjében (Belive in Better) hisznek, azt elfogadják és követik.

A konferencián Justin McMenamy (director of product, Precision Planting) hangsúlyozta, hogy céljuk a fenntartható mezőgazdasági termelés hatékonyságának és profitabilitásának növelését segítő megoldások kidolgozása. Ennek érdekében foglalkoznak a permetezés ökonómiai vonatkozásaival, mivel a termelési input költségek mintegy 25%-át a növényvédelemre fordítják. Fontos a permetezés agronómiai oldala is, ugyanis ha a precíz vetéssel megalapozzuk a termény fejlődését, akkor az állomány megvédése a betegségektől, károsítóktól a növényvédelem feladata. Ehhez pedig jól működő permetezőgépek szükségesek.

Precision Planting Winter Conference 2022

Az előadások során ismertették a cég által a permetezőgépekhez kidolgozott modern technológiai elemeket, amelyek a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, adattudomány alkalmazásával működnek.

A retrofit rendszer elemei

ReClaim rendszer

A hagyományos permetező fúvókák beállítása hosszadalmas és környezetszennyező folyamat. A kalibrálás során, sokszor nem lehet meghatározni mennyi permetlevet kell kijuttatni, addig amíg a szórókeret végén is megfelelő lesz a koncentráció. A ReClaim mindezeket a fölösleges próbafúvásokat, pazarlásokat kiküszöböli, még azelőtt, hogy egy csepp terméket is kijuttatnánk. Ezzel időt, pénzt spórolhatunk és óvjuk a környezetet.

A ReClaim egy utólagosan felszerelhető rendszer, amely a tartály és a szórókeret között keringeti a permetlevet anélkül, hogy egy csepp is kijutna a földre. A vezetőfülkében elhelyezett kapcsolóval lehet indítani a műveletet és leállítani, ha elérjük a szórókeret megfelelő beállítását. Ez a rendszer önjáró és vontatott permetezőkre egyaránt felszerelhető, hagyományos vagy elektromos fúvókák esetén is. Ezzel a visszaforgató rendszerrel, minden fúvóka már az első csepp kemikália kijuttatásánál a megfelelő dózisban adagolja a kívánt terméket. Ezzel elkerülhetők a felesleges kipermetezések, valamint kiküszöbölhetők a hatóanyag nélküli, táblaszéli, indulás előtti kijuttatások.

A ReClaim rendszer fedélzeti kapcsolója

A ReClaim rendszer egy sűrített levegős megoldással is el van látva a tisztításhoz, valamint egy visszatérő ággal, ami vegyszercsere, vagy a téliesítés esetén a csövekben, fúvókákban lévő összes folyadékot visszajuttatja a tartályba.

Symphony Nozzle Control System

Symphony nozzle control

Az egyenletes szóráskép alapfeltétele a megfelelő folyadéknyomás fenntartása, hangsúlyozta Luke Stuber (Symphony product manager, Precision Planting). Ez sokszor nagy kihívás elé állítja a gépeket, különösen dózisváltásnál, vagy sebességváltozáskor. A sebesség táblán belül elkerülhetetlenül többször is változik, ezáltal a nyomás és a cseppméret szintén, aminek következtében előfordulhat csöpögés, illetve a levélfelület egyenetlen fedése.


A Precision Planting által fejlesztett Symphony PWM permetezésvezérlő rendszer állandó nyomást és cseppméretet biztosít változó sebesség és változó dózis esetén is, kanyarkompenzációval és szakaszvezérléssel kiegészítve.

A Precision Planting Gen3 20|20 system által vezérelt Symphony rendszer szántóföldi vizsgálata 2022 tavaszán folytatódik.

Kamera alapú technológiák (Vision Based Technologies)

Vision module a szórókereten

A permetezőgépekhez alkalmazható kamerarendszereket a Precision Planting Research and Development team fejlesztette ki. A technológia egyes tagjainak a 20|20 Gen 3 rendszerrel együttes szántóföldi vizsgálata 2022 tavaszán folytatódik.

  • Kameraalapú kormányvezérlés (Vision-Based Guidance): A permetezőgépek fejlett növényállományban történő manuális kormányzása nehéz és veszélyes művelet. A kameraalapú kormányzás viszont a növénysorok között vezeti a gépet, amelynek eredményeként a gépkezelőre csupán a permetezőgép pontos működtetésének feladata hárul.
  • Kameraalapú növénymegfigyelés (Vision Scouting): A kelés és növénybeállás megfigyelésének legjobb ideje a vetés utáni permetezés. A kameraalapú felvételezés lehetővé teszi az állomány teljes ellenőrzését, illetve az esetleges fejlődési egyenetlenségek feltárását. 
  • Kameraalapú gyommeghatározás (Vision-based Weed ID): A kamera alapú gyommeghatározást a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia alkalmazása teszi lehetővé. Ezáltal azonosíthatók a növényegyedek, megkülönböztethetők a kultúrnövények, a széles levelű és a fűféle gyomok. A kapott információk alapján gyomtérkép készíthető, amellyel a növényvédelmi munkák precizitása növelhető.
Jason Stoller Vision product manager
  • Célirányos permetezési technológia (Targeted spraying technology): A Precision Planting Symphony Nozzle vezérlési rendszer és a Precision Planting vision modul együttes alkalmazásával megvalósítható a célirányos permetezés. 

Jason Stoller (Vision product manager, Precision Planting) szerint a kameraalapú technológiai elemek és a Symphony rendszer kombinációjával a megadott tartományon belül a kijuttatott adagmennyiség jól szabályozható és illeszthető a gyomfertőzés mértékéhez. A célirányos permetezési technológiával megelőzhető a felesleges növényvédő szer kijuttatás, ezért a 20|20, Symphony és Vision technológiák felhasználásával aktív kutatási tevékenységet folytatnak a legjobb foltpermetezési technika kifejlesztése érdekében.

Forrás:

https://www.precisionplanting.com/agronomy/news/precision-planting-announces-entrance-into-sprayer-market

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 10.

2022. április 23. 12:03

Az a tény, hogy ez az erős gumihevederes traktor győzött, azt mutatja, hogy a résztvevők az intelligens technológiára és a lenyűgöző vonóerőre összpontosítottak.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 8.

2022. április 13. 08:04

A sorozat nyolcadik fejezetében az XXL nagytraktor kategória győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 7.

2022. április 9. 04:36

Terveink szerint a győztesekről az olvasóink számára folyamatos tájékoztatást adunk. A sorozat hetedik fejezetében a permetezőgép kategória döntőseit (Amazone DirectInject, Hardi Aeon, Horsch Leeb CS), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Itt az AMAZONE új dobása: önjáró Pantera 4503

2019. április 26. 06:39

A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lőerős motorteljesítménnyel. A kipufogógáz-utókezelés terén az AMAZONE a dízel-oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt.

Az időjárás változása miatt taktikáznunk kell – Väderstad gépflotta Szigetváron

2022. december 15. 14:34

Nem mondhatnám „szivárványszínűnek” a Szigetvári Hús Kft. gépflottáját, hiszen a telephelyükre érkezve jól látszott a különböző márkák és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatók, forgalmazók iránti elkötelezettség.

30 éves a MEGOSZ

2021. november 1. 08:36

A Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetsége megalakulásának 30. évfordulója alkalmából 2021.10.19-én jubileumi ünnepséget tartott Lajosmizsén, ahol a meghívott mintegy 150 vendég előadásokat és köszöntőket hallgatott meg.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

2019. március 14. 10:51

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.