Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A Bayer mezőgazdasági részlege a várakozások felett teljesített

A Bayer mezőgazdasági részlege a várakozások felett teljesített

Agrofórum Online

A Bayer mezőgazdasági és gyógyszeripari vállalat hatályon kívül helyezte a 2022-es eredményre vonatkozó iránymutatást a gazdálkodók vetőmagjai és növényi vegyszerei iránti erős keresletéről, valamint a fogyasztói egészségügyi termékek magasabb eladásairól.

A Bayer most mintegy 13 milliárd euró speciális tételekkel korrigált kamatok, adók, értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) céloz meg a június 30-i devizaárfolyamok alapján, ahol korábban mintegy 12 milliárd eurót jósolt – áll a cég közleményben.

A Bayer, amelyet perköltségek sújtottak azon állítások miatt, miszerint a Monsanto felvásárlása során beszerzett gyomirtó rákot okoz, közölte, hogy a második negyedévben kiigazított EBITDA 30%-kal 3,35 milliárd euróra ugrott, ami meghaladja a 3,28 milliárd eurós elemzői becslést.

A mezőgazdasági alapanyagok, például a kukorica és a szójabab ára világszerte megugrott, miután Ukrajna orosz inváziója megzavarta a gazdálkodást és a gabonaszállítást, ami arra késztette a gazdálkodókat, hogy több vegyszert és vetőmagot használjanak a kibocsátás növelésére.

A növénytermesztési részleg, amely az év első felében a Bayer bevételeinek nagy részét termelte, korrigált EBITDA-ja több mint 70%-kal, 1,75 milliárd euróra emelkedett a második negyedévben, meghaladva az 1,56 milliárd eurós piaci konszenzust.

Ezzel szemben a peres egyezségek és a leírások csaknem 300 millió eurós nettó veszteséget eredményeztek a negyedévben, ahol az elemzők mintegy 1,5 milliárdos nettó nyereséget prognosztizáltak. Ebből 694 millió eurót tartalmazott az Oregon állammal kötött egyezség a Monsanto egy 1977-ig gyártott vegyszerével szennyezett szennyvíz miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az egyéb költségek között szerepeltek átstrukturálási intézkedések és bizonyos eszközökön a kamatok erőteljes emelkedése miatti leírások.

A Bayer a világ egyik vezető agrokémiai termékeket is gyártó vállalata. A cég bevételének mintegy 45 százaléka származik a növénytermesztési üzletágból. Gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szereket is gyárt a cég. A Bayer gyógyszeripari szegmenséből származik az árbevétel 41 százaléka, míg 13 százalék étrend-kiegészítőkből. A társaság csaknem 104 ezer embert foglalkoztat világszerte.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

A szén-dioxid-kibocsátást akarja csökkenteni a Bayer a földeken

2022. szeptember 23. 08:03

A program azon gazdálkodók képzésére összpontosít, akik kukoricát vagy szójababot termelnek.

A Propulse aranyat ér

2018. május 2. 11:48

Őszi káposztarepcében a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

A Bayernek nagyon jól jött a glifozát áremelése

2022. november 10. 10:33

A növénytermesztés-tudományi részleg korrigált EBITDA-növekedése 33,5%-kal 629 millió euróra emelkedett, ami meghaladta az 589 millió eurós piaci konszenzust.