Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

AKI: csökkenő napraforgómag-termésre számíthatunk a világon

AKI: csökkenő napraforgómag-termésre számíthatunk a világon

Agrofórum Online

Az AKI PÁIR adatai szerint csökkenő napraforgómag-terméssel számolhatunk a 2022/2023. gazdasági évben.

Az Oil World 53 millió tonna (–9 százalék) napraforgómag-termésre számít a világon a 2022/2023. gazdasági évben – tájékoztat az Agrárközgazdasági Intézet. Az adatok szerint az Európai Unióban 9,5 millió tonnára csökkent, Oroszországban az egy évvel korábbit kissé meghaladja (15,7 millió tonna), Ukrajnában jelentősen, 34 százalékkal csökken (11 millió tonna) a termés.

Hozzátették; a globális kibocsátás 2,6 millió tonnával múlhatja alul a várható felhasználást, így a zárókészlet 5 millió tonna körül alakulhat a szezon végén.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 197,4 ezer (–25 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 187,8 ezer forint/tonnáért (–27 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők március első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 190,1 ezer forint/tonna (–26 százalék) volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Napraforgó: reális cél a termésátlag további növelése

2021. március 5. 14:46

A tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektár feletti vetésterületre számít idén a napraforgó vetőmag piacvezető Syngenta, áll a cég ágazati előrejelzésében. Bár az elmúlt években kiválóan teljesítő napraforgó lendülete tavaly a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt némileg megtorpant, a szakértők szerint komoly lehetőségek vannak a növényben: kedvező időjárási feltételek mellett akár további rekordokat is elkönyvelhet a szegmens.

Most a kukorica és a napraforgó van veszélyben

2018. július 31. 07:45

Az elmúlt időszak időjárását túlnyomórészt az erősödő felmelegedés, a hőségnapok és a délutáni órákban szeszélyes eloszlásban keletkező záporok, zivatarok jellemezték. A nyári aratási munkákat mindenütt befejezték, a tarlóhántás művelete is jó ütemben haladt, van ahol már a kizöldült tarlók ápolása folyik. Ez is fontos agronómiai művelet a talajok túlzott kiszáradásának elkerülése érdekében.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.