Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Automatizálás révén építhetők újjá az agrár-élelmezési rendszerek?

Automatizálás révén építhetők újjá az agrár-élelmezési rendszerek?

FAO Sajtóközlemény

Az automatizálás a mezőgazdaságban – ami jelentheti mezőgazdasági gépek vagy épp a mesterséges intelligencia használatát – fontos szerepet játszhat az élelmiszertermelés hatékonyabbá és fentarthatóbbá tételében. Ezzel együtt azonban az egyenlőtlenségeket is növelheti, főleg, ha a kistermelők, fiatalok vagy a nők számára nem elérhető az alkalmazásuk.

Az élelmezés és a mezőgazdaság helyezete 2022-ben kiadvány, melyet évről évre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) készít, azt boncolgatja, hogy miként járulhat hozzá az automatizálás az agrár-élelmezési rendszerekben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához és ezzel összefüggésben tanácsokat is ad a döntéshozóknak ezen potenciál kiaknázására és a hibák elkerülésére.

Kezdve a bérelhető traktorokkal Ghánában vagy a tengeri rákok gépi tanulást és robotikát használó csomagolásával Mexikóban, jelentés 27 esettanulmány mentén mutat be példákat a világ számos pontjáról, melyek különböző szintű technológiákat használnak, a termelő méretének és jövedelmének megfelelően.

Feltárja a technológiák alkalmazásának gyökerét és számos tényezőt is, melyek hátráltatják ezt, különösen a kistermelők esetében. Ezen elemzés alapján, a FAO jelentés számos szakpolitikai javaslatot is tesz, hogy a mezőgazdasági automatizálás révén befogadó, fenntartható és ellenálló agrár-élelmezési rendszerek jöjjenek létre.

Továbbá a jelentés foglalkozik a legáltalánosabb aggállyal az automatizálás esetében – hogy a munkahelyek megszűnését okozza – megállapítva, hogy ezen félelem az eddigi tapasztalatok tükrében alaptalan.

Általánosságban kijelenthető, hogy az automatizálás enyhíti a munkaerőhiányt és ellenállóbbá és hatékonyabbá teszi az agráriumot, illetve növeli a termék minőségét, az erőforrás-hatékonyságot, hozzájárul a megfelelő munkakörülményekhez és a környezeti fenntarthatósághoz – állítja a kiadvány.

Mi, a FAO-nál hiszünk abban, hogy a technológiai fejlődés és a termelékenység növelése nélkül nem lehet a több száz millió rászorulót felszabadítani a szegénység, éhezés és táplálkozási problémák béklyóiból

– írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a kötet előszavában.

Ami a legfontosabb, hogy miként visszük véghez a folyamatot, nem pedig az, hogy megtörténik-e vagy sem. Gondoskodni kell róla, hogy az automatizálás úgy kerüljön bevezetésre, hogy az támogassa az
inkluzivitást és a fenntarthatóságot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Az élelmiszerek 4,9 százalékkal drágultak decemberben

2021. január 21. 06:57

Mérséklődött az élelmiszerek drágulásának üteme 2020 utolsó hónapjára. Az élelmiszerek ára 4,9 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,2 százalékot követően.

Az ukrán gabonaszállító hajók gyorsabb ellenőrzésére szólított fel az ENSZ

2022. október 12. 08:03

Csaknem száz gabonával megrakott hajó közeledik Isztambul felé, ezért az ukrajnai exportot felügyelő ENSZ-tisztviselő arra kéri Oroszországot és más feleket, hogy fejezzék be a kimenő hajók "teljes körű" ellenőrzését a lemaradás csökkentése érdekében.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.

Jó hír a Milka gyártójáról

2020. június 17. 05:38

Március végi hír volt, hogy a Mondelez termékei iránti kereslet látványosan emelkedett. Ekkor a cég egyébként növelte a dolgozóinak fizetett órabért.