Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

Agrofórum Online

A teljes tej ára az Aldinál 92 centről 1,09 euróra emelkedett literenként, az alacsony zsírtartalmú változat ára 84 centről 99 centre ugrik. Közben a bio teljes tej literenként több mint 50 centtel drágul. Más kiskereskedők gyorsan követik a példát.

A teljes tej fogyasztói ára a németországi Aldi diszkontláncnál először emelkedik 1 euró fölé a saját márkák esetében, 17 cent a növekedés. A biotej még jobban, 50 centtel drágul. A háttérben a tejüzemek és az élelmiszer-kiskereskedők közötti új ármegállapodások állnak az úgynevezett fehér vonal termékeire. A háttérben a szűkös kínálattal rendelkező nyerstej meredeken emelkedő ára áll és a robbanó költségek a kereskedelem minden szintjén.

A Bajor Tejtermelők Szövetsége (VMB) kijelentette: „miután az elmúlt hat hónapban a nagyon rövid távú szerződések eredményeként a vajárakat szinte minden hónapban felfelé lehetett korrigálni, és május közepén a standard sajtok ára is nőtt, most végre sikerül ez a tej esetén is az év közepén.”

A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a fogyasztók miként reagálnak a drágulás meredek tempójára. Általában olcsóbb vagy alternatív termékekre váltanak, vagy kevesebbet vásárolnak, vagy csökkentik a fogyasztást. Ez különösen érintheti a biotejet, amely általában az árskála felső végén található.

Kép: Aldi Süd

Az infláció és az energiaválság megadta az árnövekedés tempóját. Az általános bizonytalan kilátások a tejtermelők és tejüzemek munkájában is megmutatkozik. A délnémet vajtőzsde heti piaci jelentése szerint a tejpiac jelenleg viharos időket él át Németországban. A további tejszállítások alakulása a jövőbeni tervezés bizonytalanságát mutatják – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági szakportál.

A piacon kínálati oldalon szűk a keresztmetszet, amelyet ezúttal a növekvő logisztikai problémák váltanak ki és azok áringadozásokhoz vezetnek. Ez némileg tompító hatással is van számos termék előállítására. Attól függően, hogy az egyes termékterületek hogyan kötik a szerződéseket az ár alakulása eltérően reagál. A fölözött tejkoncentrátum ára némileg csökkent, a tejszín viszont stabil áron forog. A vásárlók kivárnak és figyelemmel kísérik az árak alakulását, hiszen a magas globális infláció és az energiaár-helyzet mellett nem lehet megbecsülni a kereslet-kínálati folyamatok várható alakulását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.

Németországban csaknem 13 kiló csokoládét gyártanak fejenként

2022. december 27. 12:34

Akár Mikulás alakban, akár az adventi naptár apró meglepetéseként, klasszikus csokoládéként vagy pralinéként finom töltelékkel: a csokoládé nem csak ünnepekkor, advent idején népszerű.

Havazik: totális kárt szenvedhet a német mezőgazdaság

2024. április 23. 07:10

Az idő nem kíméli a szántóföldi növényeket. Az első magokat már elvetették, azok pedig csírázásnak indultak, ezáltal tökéletes célpontként szolgálnak az elkövetkező éjszakákon megjelenő fagy számára.