Növénytermesztés
Növénytermesztés

Új piacokat keresnek a német búzának

Új piacokat keresnek a német búzának

Syngenta Blog

A német búzaexportőrök olyan új piacokra való belépés lehetőségét keresik, mint Kína, Mexikó és Indonézia, mivel úgy látszik, hogy Szaúd-Arábia megnyitja a kaput az Oroszországból származó gabona előtt – jelentette be a német ágazati szövetségre hivatkozva a Reuters.

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaúdi állami gabonafelvásárló, a SAGO bejelentette, hogy a következő pályázaton enyhíti a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

A német búzatermesztők aggodalmukban ezt úgy tekintik, mint fekete-tengeri importhoz, különösen az orosz búza vásárlásához való első lépést.

A német mezőgazdasági szövetkezetek szövetsége, a DRV szerint a minőségi követelmények enyhítése azt jelenti, hogy a jövőben csökkenhetnek a német búza Szaúd-Arábiába történő kivitelének esélyei, miközben a Fekete-tengeri régióból több búza kerülhet a Közel-Keletre. Ezért Németországnak új búzapiacok után kell néznie.

Így került szóba Mexikó, Kína és Indonézia, de egy új piacra való belépés elérése bonyolult kérdés, amely kiterjedt tárgyalásokat foglal magában az élelmiszer-biztonságról és a minőségi előírásokról, amelyek hosszú időt vehetnek igénybe – foglalta össze a DRV.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

Szeptember 15: fontos határidő közeleg!

2019. szeptember 10. 12:09

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-áig lehet aszálykárt bejelenteni.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Aszálykár: hiába várják a gazdák a segélyt

2018. december 23. 12:28

Az ország több tartományában 25 százalékkal is csökkent a gabonatermés, mint például az északnyugati Alsó-Szászországban, ahol több mint 4 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.