Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az EU vámot vethet ki az Oroszországból érkező gabonára

Az EU vámot vethet ki az Oroszországból érkező gabonára

Agrofórum Online

Az EU vámokat készül kivetni az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonára, hogy megnyugtassa a gazdákat és néhány tagállamot – közölték a terveket ismerő tisztviselők.

A kereskedők szerint az orosz és fehérorosz szállítmányok kis mennyiségben érkeztek az EU-ba az ukrajnai szállítmányokhoz képest, és a vámok kivetésének nagyrészt szimbolikus a jelentősége.

Az orosz SovEcon kutatócég szerint a lépésnek csekély hatása lenne a gabonakereskedelemre és az árakra, mivel az orosz szállítmányok mindössze 2%-a ment Európába, kivéve a napraforgódarát, amelyből az orosz export egyharmadát az Európai Unió vitte el.

95 euró és 50 százalék

A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság tonnánként 95 eurós vámot javasolna az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, az olajos magvakra és az azokból származó termékekre pedig 50%-os vámot. Az egyik uniós tisztviselő azt mondta, hogy a számok „körülbelül helyesek”, bár még véglegesítésre várnak.

A vámot a 27 tagú EU-ba szánt gabonákra vetnék ki, és nem vonatkoznának a gabonaféléknek az EU-n keresztül más országokba történő tranzitjára – közölték a források.

Green Deal és Ukrajna

A lépés azért történt, mert a gazdálkodók az egész EU-ban az éghajlatváltozás leküzdésére irányuló Green Deal terv által rájuk rótt korlátozások megváltoztatását, valamint az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek vámjának újbóli kivetését kérik, amit az orosz invázió után, 2022-ben elengedtek.

Európa nagy részéhez hasonlóan Lengyelországban is tiltakoztak emiatt az elmúlt hetekben, valamint az EU környezetvédelmi szabályozása ellen tüntettek.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékek behozatalának uniós betiltását szorgalmazta, ahogyan azt számos uniós törvényhozó is tette az Európai Parlament múlt heti vitájában.

1,8 millió és 19,1 millió tonna

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU teljes gabona- és olajosmag-importja Oroszországból 2023/2024-ben 1,8 millió tonna volt február végére. Ez csekély mennyiség az ukrajnai 19,1 millió tonnához képest.

Kijev az orosz élelmiszerimport teljes uniós betiltását sürgette, bár egy ukrán forrás szerint az orosz gabona mennyisége nem elég nagy ahhoz, hogy befolyásolja az európai árakat – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Egy orosz kereskedő szerint a vámok ennek ellenére fájdalmasak lehetnek az oroszországi napraforgó-termelők számára, mivel Európa a napraforgóliszt exportjának fő célpontja.

A Kreml még elemez

A Kreml közölte, hogy további részletekre van szüksége az Európai Unió által bejelentett, az orosz gabonára vonatkozó vámok kivetésére vonatkozó tervvel kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy elemezniük kell az időkeretet és más részleteket is tisztázni kell, mielőtt Oroszország döntést hozna a válaszlépésről.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Nagy gabonatermés és nagy készletek Oroszországban

2022. május 19. 12:12

Oroszország a nagy aratás és készletek miatt több gabonát exportálhat a várakozások szerint az új július-júniusi gazdálkodási szezonban.

Dél-Oroszországban magas hozamokkal kezdik meg a betakarítást

2022. június 23. 07:36

Idén nyáron várhatóan nagy gabonatermést és esetleg rekordmagas búzatermést takarítanak be az országban.

Ukrajna 99,9%-ban biztos abban, hogy Oroszország kilép a gabonamegállapodásból

2023. június 23. 09:36

Szinte teljesen, 99,9%-ban biztos, hogy Oroszországa a következő hónapban kilép az ENSZ közvetítésével létrehozott, a fekete-tengeri gabona biztonságos szállításáról szóló megállapodásból, mert már nincs szüksége ukrán kikötőkre az ammóniakivitelhez – mondta egy magas rangú ukrán diplomata.

A Danone 1 milliárd eurós leírással megválik az orosz tejipari üzletágtól

2022. október 18. 11:34

A Danone francia élelmiszeripari vállalat megválik oroszországi tejtermék-élelmiszer-üzletágától egy olyan üzlettel, amely akár 1 milliárd euró leírását is eredményezhet.