Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Kisebb búza- és repcetermés várható Európában

Kisebb búza- és repcetermés várható Európában

Agrofórum Online

Az Európai Unió termésfelügyeleti szolgálata (MARS) csökkentette az idei uniós búza- és repcehozamra vonatkozó kilátásait. Eközben megemelte az árpára és a kukoricára vonatkozó előrejelzéseit, mivel Spanyolországban és Portugáliában jók a kilátások, szemben a máshol tapasztalt kedvezőtlen körülményekkel.

Az EU együttesen számolva a világ egyik legnagyobb növénytermesztője, és jelentős búza- és árpaexportőr, valamint jelentős importőr a kukorica és olajos magvak globális piacán.

Az elmúlt időszakban tapasztalt zord időjárás a legnagyobb búzaexportőr Oroszországban az elmúlt hetekben megrendítette a gabonapiacokat. Az európai árak egyéves csúcsra emelkedtek, és megnőtt az érzékenység az esetleges betakarítási visszaesésekre más nagyobb termőövezetekben.

Európai hatások

„Az őszi vetésű növények hozamára vonatkozó előrejelzés tovább javult Spanyolországban és Portugáliában, de csökkent Olaszországban és több nyugat-európai országban” – áll a MARS havi jelentésében.

„A Nyugat-Európában, valamint Dániában és Észak-Olaszországban nagy területeken tapasztalható nedves viszonyok elvizesedéshez, nagy kártevőnyomáshoz és/vagy a vetés késleltetéséhez vezettek, ami potenciálisan negatív hatással volt a terméshozamra.”

Még mindig az átlag feletti termést várnak

A MARS az EU-ban az idei átlagos búzaterméshozamra vonatkozó előrejelzését hektáronként 5,92 tonnára csökkentette az áprilisi 5,93 t/ha-ról, és 3,21 t/ha-ra csökkentette az EU 2024-es repcetermésére vonatkozó előrejelzését. A múlt havi előrejelzés 3,26 t/ha volt.

Az árpa esetében az őszi és tavaszi árpát is magában foglaló összesített EU-hozamot 5,13 t/ha-ra emelték 5,11 t/ha-ról, míg a kukorica előrejelzését 7,57 t-ról 7,59 t/ha-ra emelték. A cukorrépa uniós termését 75,4 t/ha-ra prognosztizálták az áprilisban várt 75,5 t/ha után.

A MARS szerint minden hozam-előrejelzés az elmúlt öt év átlagos szintje felett maradt.

Dél-Európában javult a csapadékhelyzet

Spanyolország kilábal a súlyos aszályból, és várhatóan a gabonatermelés meredeken fellendül – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Ám az északnyugat-Európában lezúduló özönvízszerű esőzések csökkentették a vetés lendületét és hátráltatták a növények fejlődését, többek között az EU legnagyobb gabonatermesztője, Franciaország esetében is.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Kiugróan jó lett a búzatermés, meglepődtek Hajdú-Biharban

2023. július 25. 11:40

Váratlanul jó búzatermésnek örvendhet Hajdú-Bihar, ahol az országos 5,5 tonna körüli hektáronkénti hozamokkal szemben egy tonnával több termett a kenyérgabonából. A felvásárlási árakkal még mindig nem lehetnek elégedettek a gazdák.

Optimális tápanyagellátás – MAGAS HOZAM

2021. április 14. 10:32

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

A megfelelő vetésforgó RAPOOL-hibridekkel

2018. július 5. 11:34

Kiderült, hogy négyéves vetésforgóban körülbelül 100 kg/ha-ral több repce termett, mint a hároméves rendszerekben.