Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Elkezdtek trükközni a kereskedők az Árfigyelővel

Elkezdtek trükközni a kereskedők az Árfigyelővel

Gazdasági Versenyhivatal

Nem minden boltban akciózták le a meghirdetett termékeket, és ezzel megtévesztették a vásárlókat. Most a Gazdasági Versenyhivatal becsukta a kiskaput.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. július 1-jén indította el az online Árfigyelőt. A cél az volt, hogy összehasonlíthatóvá válhassanak a hipermarketláncok élelmiszerárai, ami közvetetten az élelmiszerár-infláció csökkenéséhez is vezethet.

A Portfolio.hu is felfigyelt azonban arra, hogy néhány boltlánc rendszeresen csak egy-két üzletében csökkentette bizonyos alapvető élelmiszereknek az árát, hogy az Árfigyelő rendszerben az összehasonlító oldalon a legolcsóbb legyen.

A GVH akkor úgy nyilatkozott, hogy a gyakorlat önmagában nem tiltott, mégis teljes erővel dolgozni kezdtek a hasonló trükközések megakadályozásán. A Portfolio.hu szerint a nagyságrendileg 60 összehasonlítható termék esetében torz képet kaphattak a vásárlók.

Mindezek után már nem meglepő, hogy az élelmiszerek esetében az éves alapú dezinfláció lassabb, mint ahogy a közgazdászok várták, illetve a havi (előző hónapokhoz képesti mért) csökkenés sem érte el a makroelemzők prognózisait

– írta a híroldal. Most pedig a GVH már arról adott tájékoztatást, hogy bezártak egy kiskaput az Árfigyelőben. Mostantól ugyanis az egyes termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80%-ában alkalmazott árakat veszi figyelembe a rendszer a legalacsonyabb ár meghatározásához.

További újítás, hogy mostantól az egyes termékkártyákon az is olvasható, hogy az adott termék az azt forgalmazó kiskereskedő pontosan hány boltjában érhető el az adott napon, az akciós termékeket pedig a vásárlókat tájékoztató „%” jel mutatja meg a termékkártyákon.

A GVH tervei közt szerepel az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése. Mindemellett ősszel várható a termékkategóriák bővítése is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

A görögdinnye egy év alatt 16 százalékkal drágult

2021. július 12. 11:05

Éves viszonylatban a napraforgó-étolaj, a félbarna kenyér, a görögdinnye, a rizs, a gyümölcsjoghurt, a csirkeszárny, a zöldpaprika és az uborka ára ugrott meg a legjobban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Ezzel szemben a citrom, az alma, a vöröshagyma és a narancs több mint tíz százalékkal olcsóbb lett.

"Inflációellenes negyedévet" hirdetnek a francia szupermarketekben

2023. március 6. 14:24

A francia kormány megállapodott a nagy áruházláncokkal az élelmiszeráraknak "a lehető legalacsonyabban tartásáról" júniusig.

Másfél százalékkal bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2021. március 7. 03:57

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,5 százalékkal bővült januárban éves alapon.

Egy év alatt nagyot emelkedtek a fogyasztói árak

2018. március 8. 13:19

2018. februárjában a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.