Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Gazdálkodóknak indultak szén-dioxid-programok

Gazdálkodóknak indultak szén-dioxid-programok

Agrofórum Online

A világ gazdálkodói potenciális új bevételi forráshoz juthatnak, mivel a legnagyobb mezőgazdasági társaságok programokat indítanak a szén megkötésére és értékes kreditek előállítására, ami egy pénzügyi eszköz a szennyezés ellensúlyozására.

A programok megkövetelik a gazdálkodóktól, hogy tegyenek kibocsátáscsökkentő lépéseket, például ültessenek őszi növényeket és csökkentsék a talajművelést annak érdekében, hogy a szén a talajban maradjon, és megakadályozzák a károsító anyagok légkörbe történő kibocsátását.

Íme néhány program a legnagyobb globális mezőgazdasági vállalatoktól, amelyek az Egyesült Államokban, Kanadában és máshol gazdálkodókat keresnek:

Nutrien Ltd: A kanadai műtrágyagyártó azt állítja, hogy az észak-amerikai gazdálkodók 200 000 hektárját veszik fel a programba. A program az első évben legfeljebb 15 dollárt fizet a gazdálkodóknak hektáronként, attól függően, hogy milyen lehetőségek vannak a szén-dioxid megkötésére vagy a kibocsátás csökkentésére. A megállapodások legfeljebb két évig tartanak.

Cargill Inc: A magánkézben lévő agrárvállalkozás több mint 360 000 hektáron vesz részt körülbelül tucatnyi fenntartható és regeneratív mezőgazdasági programban Észak-Amerikában, és 2030-ra 10 millió hektárt céloz meg. Az újonnan indított RegenConnect programban a Cargill 20 dollárt fizet a gazdáknak minden a talajban megkötött szén tonnájáért.

Yara International ASA: A norvég műtrágyagyártó lassabban kezdi meg működését az Egyesült Államokban, kísérleti projektje 50 000 hektárral rendelkezik, de az év végéig 1 millió amerikai hektárt kívánnak elérni. A gazdálkodóknak hektáronként 5 dollárt fizetnek, és azt tervezik, hogy terjeszkednek Brazíliába és Indiába.

Corteva Inc: A vetőmagokat és mezőgazdasági vegyszereket gyártó cég ebben az évben partneri viszonyban áll az Indigo Ag mezőgazdasági technológiai és szolgáltató céggel, és kukorica és szójabab kísérleti programot működtet. A Corteva Carbon Initiative ötéves kötelezettségvállalást igényel, és tonnánként legalább 15 dollárt fizet a termelőknek. A cég szerint programja nem gyakorol lényeges hatást a rövid távú profitra.

Bayer AG: A vetőmag- és vegyianyag-óriás mintegy 1,5 millió hektárnyi területtel rendelkezik a világ 10 országában, ezek „nagy többsége” az Egyesült Államokban található. Amerikai programja 17 állam kukorica- és szójabab termesztőinek 3 dollárt fizet a talajművelés csökkentéséért és további 6 dollárt hektáronként a takarónövények ültetéséért. A szántóföldekre 10 évre kötnek szerződést, ezt követi a 10 éves megőrzési időszak annak biztosítása érdekében, hogy a szén a talajban maradjon. A Bayer egyszeri, akár 1000 dolláros bónuszt is kínál azoknak a gazdáknak, akik október végéig regisztrálnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

2021. szeptember 24. 07:17

Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.

A Cargill szén-dioxid-gazdálkodási programot indított

2021. szeptember 24. 07:47

A vállalat célja, hogy 2030-ra 4 millió hektár területen regisztráljon fenntartható és regeneráló gazdálkodási programokat.

Növényekkel a páramentes lakásért

2023. január 28. 13:08

Hogyan lehet a párát csökkenteni a lakásban anélkül, hogy mesterségesen beavatkozzunk páramentesítő gépekkel? Lássuk, hogy milyen növényekkel lehet párát csökkenteni a házon belül!

A szénről, mint növényi tápelemről ritkán beszélünk - II. rész: a szén-dioxid-trágyázás gyakorlata

2022. március 4. 04:37

Ha szellőztetéssel tartani tudjuk a külső légtér szén-dioxid-szintjét, már csupán azzal 5-15%-os termésnövekedést érhetünk el.