Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Meghátrálásra lehet kényszeríteni a Nitrogénművek Zrt.-T

Meghátrálásra lehet kényszeríteni a Nitrogénművek Zrt.-T

Agrárminisztérium

A gazdálkodók és a kormányzat összefogása sikeres, meghátrálásra lehet kényszeríteni a magyar termelőket megkárosító hazai műtrágyagyárat - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Békéscsabán.

Feldman Zsolt kifejtette, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. Ez a rendszerváltás utáni legnagyobb bírság – húzta alá. A hazai műtrágyapiac 60 százalékát uraló cég hét év alatt saját számításaink szerint mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának mesterségesen magas szinten tartásával. Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények és az előállított élelmiszerek árában is – jelentette ki.

A gazdáknak december elejéig emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket az inputanyagok vásárlása terén. Az államtitkár emlékeztetett, Bige László azt is bejelentette, hogy 2022 májusáig a magyar piac helyett külföldön adja el a műtrágyát, ami ellehetetlenítette volna a hazai mezőgazdasági termelést. A vállalkozó ugyan a kormány és a gazdák összefogását látva „meghátrált”, de elvesztette szavahihetőségét- mondta. Hozzátette, több cég is elismerte a kartellban való részvételt, így Bige László kartellgyanút elutasító kijelentései „alaptalonok”. A politikus megjegyezte, a magyar gazdáktól eddig elvett pénz a baloldal kampányát szolgálja, ami „elfogadhatatlan”.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának elnöke arról szólt, hogy hektáronként körülbelül 300 kilogramm műtrágyát használnak fel, így a Nitrogénművek Zrt. miatt 30 milliárd forintos többletköltség terhel hozzávetőleg 14 ezer gazdálkodót. Napi megélhetések forognak kockán, az egész magyar vidék ellehetetlenülhet – fogalmazott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Hogyan adagoljunk műtrágyát a gyümölcsfáknak?

2023. március 17. 04:36

Hogyan adagoljunk a gyümölcsfáknak műtrágyát? Elegendő esetleg csak lombtrágyával permetezni a fákat?

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

A műtrágyaárak túl magasak a gazdálkodók számára

2023. november 3. 13:40

A műtrágyák ára alig változott, az áremelés kockázata azonban magas. Egyrészt a gázárak tovább emelkednek, másrészt a közel-keleti konfliktus a műtrágyaárakat is felhajthatja.

Újraindította termelését a Nitrogénművek

2022. április 5. 06:37

Az újraindítás a tapasztalt kollégáinknak köszönhetően sikeres volt és hétfőtől 4400 tonna késztermék kerül le a szalagokról Pétfürdőn naponta.