Agrárgazdaság

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

Agrofórum Online

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.

Több francia bortermelő vidéken is problémák sokaságával néznek egyszerre szembe a borászok. Megváltoztak ugyanis a fogyasztói szokások, a megélhetési költségek magasabbak lettek, és a covid utózöngéje is érezteti hatását a piacon – foglalta össze a 24.hu a Guardian értesülését.

Első hallásra talán hihetetlen, de a helyzet súlyosságára utal, hogy a Bordeaux-i borvidéken például minden harmadik bortermelő nehéz anyagi helyzetben van. Így már érthető a beavatkozás drasztikus mértéke is, ráadásul bormegsemmisítésre az Európai Unió adott a franciáknak 160 millió eurót, és a kormányzat most ezt egészítette ki 200 millióra.

Az agrárminiszter ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az iparágnak alkalmazkodnia kell a környezethez és egy új világra kell berendezkednie a fogyasztói szokásokhoz igazodva. A borokat egyébként nem egyszerűen „kiöntik a lefolyóba”, hanem a belőlük kivont alkoholt kézfertőtlenítőkben, tisztítószerekben és parfümökben használják újra.

„A pénz arra szolgál, hogy megakadályozzuk az árak összeomlását. A borászok így ismét bevételhez juthatnak”

– világított rá a francia agrártárca vezetője a valóban válságos helyzetre. Júniusban a kormányzat már 57 millió eurós alapot hozott létre azzal a céllal, hogy körülbelül 9500 hektár szőlőültetvényt vonjon ki a termelésből a Bordeaux-i régióban.

(Fotó: Kerstin Riemer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

1000 nap: mennyibe került az oroszok inváziója Ukrajnának?

2024. november 20. 09:10

Ukrajna az állami bevételek nagy részét a védelem finanszírozására költi. Minden egyes napi harc körülbelül 140 millió dollárba kerül.

Rohannak eladni gabonájukat az orosz gazdák

2024. november 18. 09:40

Könnyebb azonnal eladni a gabonát és 20% feletti kamattal bankba tenni, és elfelejteni a gabona ármozgásának kockázatát.

Fegyverszállításra használhatják a fekete-tengeri agrárfolyosót?

2024. november 17. 16:10

Az ukrán fekete-tengeri kikötők elleni orosz támadások hat polgári hajót és gabona-infrastruktúrát károsítottak meg szeptember 1. óta.

Történelmi csúcson a vaj és a tejszín ára az EU-ban

2024. november 15. 11:10

Az Európai Unióban a tejtermékek, különösen a vaj és a tejszín ára új rekordokat ért el. A tejszínt most történelmi, 10 155 eurós tonnánkénti áron lehet kapni.

A Lidl a legnagyobb magyar borexportőr

2020. április 17. 11:40

A Lidl Magyarország 23,7 millió palack bort értékesített 2019-ben, ezzel pedig megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését a hazai és külpiaci borértékesítésben egyaránt. Az áruházlánc tovább erősítve vezető borexportőri pozícióját több mint 5 milliárd forint értékben exportált borokat, így már a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak, míg az itthoni értékesítés rekord szintre ugrott közel 12 millió palack eladásával.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Szüreti mulatság és veterán gépek bemutatója várja az érdeklődőket Vácrátóton

2019. szeptember 7. 14:44

A vácrátóti szüreti mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett.