Agrárgazdaság

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

Agrofórum Online

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.

Több francia bortermelő vidéken is problémák sokaságával néznek egyszerre szembe a borászok. Megváltoztak ugyanis a fogyasztói szokások, a megélhetési költségek magasabbak lettek, és a covid utózöngéje is érezteti hatását a piacon – foglalta össze a 24.hu a Guardian értesülését.

Első hallásra talán hihetetlen, de a helyzet súlyosságára utal, hogy a Bordeaux-i borvidéken például minden harmadik bortermelő nehéz anyagi helyzetben van. Így már érthető a beavatkozás drasztikus mértéke is, ráadásul bormegsemmisítésre az Európai Unió adott a franciáknak 160 millió eurót, és a kormányzat most ezt egészítette ki 200 millióra.

Az agrárminiszter ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az iparágnak alkalmazkodnia kell a környezethez és egy új világra kell berendezkednie a fogyasztói szokásokhoz igazodva. A borokat egyébként nem egyszerűen „kiöntik a lefolyóba”, hanem a belőlük kivont alkoholt kézfertőtlenítőkben, tisztítószerekben és parfümökben használják újra.

„A pénz arra szolgál, hogy megakadályozzuk az árak összeomlását. A borászok így ismét bevételhez juthatnak”

– világított rá a francia agrártárca vezetője a valóban válságos helyzetre. Júniusban a kormányzat már 57 millió eurós alapot hozott létre azzal a céllal, hogy körülbelül 9500 hektár szőlőültetvényt vonjon ki a termelésből a Bordeaux-i régióban.

(Fotó: Kerstin Riemer/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fél év börtön feketevágásért – az ötvenes évek Magyarországa sejlett fel

2025. november 29. 09:10

A második világháborút követő évtized nem volt könnyű Magyarországon, a Rákosi-rendszer túlkapásai pedig külön nehezítettek a helyzeten.

Kína jót nevet a németeken, a sertéstartók bánják a kormányzat ügyetlenkedését

2025. november 27. 09:10

A kínai piac bezárulása érzékenyen érinti a német sertéstenyésztőket, miközben a spanyolok és franciák okos kiskapukat találtak.

Már rég nem a gazdák a termőföldek legnagyobb tulajdonosai, leleplező riport született

2025. november 19. 09:10

Amikor válság alakul ki a világban, a termőföldek – mint stabil és biztonságos befektetések – alaposan felértékelődnek. Lassan luxuscikké is válhatnak egy leleplező videó szerint.

Felrobbant a Black Friday, egy nap alatt annyit költöttek a románok, mint a magyarok egész évben

2025. november 14. 09:10

Itt a november, és elkezdődött a Black Friday szezon szerte a világban. Magyarországon takaréklángon költenek a fogyasztók, a szomszédos Romániában viszont minden rekordot megdöntöttek.

Előzzük meg a mustgáz-mérgezést!

2019. szeptember 4. 10:16

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Ma rendezik meg a 11. Furmint Február Nagykóstolót

2020. február 6. 10:02

A Furmint Február Nagykóstoló látogatói számos stílusban és borvidékről, például Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról, Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Csopakról, a Kiskunságból, a Mátrából, Egerből, de a Felvidékről, a Szerémségből és Szlovéniából is kóstolhatnak majd furmintokat.