Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Megugrottak a húsárak és az éttermi kereslet

Megugrottak a húsárak és az éttermi kereslet

Agrofórum Online

A Tyson Foods úgy látja, hogy a húsárak és az éttermi kereslet ugrásszerűen megugrott az elmúlt időszakban, így a húsipari óriásvállalat eladásai jól alakultak. A Tyson Foods Inc. felülmúlta a negyedéves profitvárakozást, és a 2022-es költségvetési bevétel meghaladja a piaci várakozásokat a húsárak emelkedése és a COVID-19-korlátozások után újranyitott éttermek felől érkező kereslet javulása miatt.

A vállalat két számjegyű ugrásszerű növekedésről számolt be az árbevétel-soron az október 2-án zárult pénzügyi negyedik negyedévben. „Rekordteljesítményt értünk el marhahús szegmensünkben, és részesedésnövekedést tapasztaltunk kiskereskedelmi fő üzletágainkban, miközben támogattuk az élelmiszer-szolgáltatás folyamatos fellendülését” – mondta Donnie King vezérigazgató. Az éttermi szegmens iránt megcsappant kereslet hatására az étlapon újabb húsételek megjelenése, valamint az amerikai sertés- és marhahús iránti kínai kereslet fellendülése az amerikai húsfeldolgozó cégnek jól jött.

A megnövekedett munkaerőköltségek, a szállítás és az olyan termékek, mint a takarmánygabona és a csomagolás azonban fejfájást okoztak. A Tyson körülbelül 335 millió dolláros közvetlen költségről számolt be a 2021-es költségvetésben a COVID-19-hez kapcsolódóan, beleértve a védőfelszereléseket, a tesztelést és az alkalmazottak oltását. A teljes összeg nem tartalmazta a közvetett költségeket, mint például a magasabb hústermék-felhasználást, a szállítást és az üzemi elégtelenségeket, amelyek miatt megugrottak a fogyasztói húsárak.

Joe Biden elnök vezető munkatársai a Tyson Foods vállalatot és a húsfeldolgozó szektor nagy részét irányító nagy riválisokat hibáztatták az élelmiszerárak emelkedéséért. A cég visszautasította ezeket az állításokat, és ehelyett a világjárványt és az Egyesült Államok munkaerőhiányát okolta a termelés korlátozásáért.

A Jimmy Dean kolbászgyártó azt közölte, hogy 49-51 milliárd dolláros árbevételre számít 2022-re, szemben a 47,99 milliárd dolláros piaci becsléssel.

Az árbevétel 12,81 milliárd dollárra nőtt a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 11,46 milliárd dollárról. Az elemzők átlagosan 12,66 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

A Tysonnak tulajdonítható nettó eredmény 1,36 milliárd dollárra, részvényenként 3,71 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 654 millió dollárról, részvényenként 1,79 dollárról. Az egyszeri tételek nélkül a Tyson részvényenként 2,30 dollárt ért el, szemben a becslések szerint 2,03 dollárral.

Kiemelt kép: Unspalsh

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

A kukoricakereslet bizonytalanságára figyelmeztetett a Corteva

2020. május 11. 04:36

A Corteva, amelynek vetőmageladásainak több mint 50 százalékát a kukorica teszi ki, azt közölte, hogy a cégnél jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mennyi földet vetnek be kukoricával a következő szezonban.

Profitált a magasabb termékárakból a Bayer mezőgazdasági üzletága

2021. április 25. 08:36

A Bayer részvényeinek árfolyama ledolgozta már a tavaly októberben elszenvedett veszteségeket, amikor több milliárd eurót fordított a vállalat a mezőgazdasági eszközök leírására.

A várakozáson felül kezdte az évet a BASF

2024. április 29. 12:10

Az árbevétel 17,6 milliárd eurót tett ki 2024. I. negyedévében, ami 2,4 milliárd euróval marad el az előző év azonos negyedévi adattól.

Az Opus agrárbevételei 42 százalékkal nőttek

2020. december 2. 06:47

Az egész Opus Global Nyrt. több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei első három negyed évet.