Agrárgazdaság

Olcsó a búza – de akkor miért méregdrága a kenyér?

Agrofórum Online

Felére csökkent egy év alatt az étkezési búza ára, a kenyér azonban mégsem vált látványosan olcsóbbá a boltokban. Vajon mi áll ennek a hátterében?

Nagyot fordult a világ egy év alatt a magyarországi búzatermesztőkkel. Tavaly júniusban még közel 138 ezer forint volt a kenyérgabona tonnája, de még idén januárban is 120 ezer forint/tonnán állt az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára, ami 19 százalékkal magasabb értéket jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Ehhez képest az Agrárminisztérium 2023 júliusának közepén már arról adott tájékoztatást, hogy nagyjából az aratás felénél 5,6 tonna/hektár termésátlaggal számolhattak a termesztők (a vége is ennyi lett), ám ekkor már csupán 63 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon.

A kenyérgabona tehát olcsóbbá vált, feleannyiba kerül, mint egy esztendeje, 2023 áprilisában a fehér kenyér ára mégis átlépte a kilónkénti 1000 forintot a boltokban. Csak érdekességképpen: a pengőt 1946 augusztusában váltotta a forint, és akkor 0,96 forintba, azaz 96 fillérbe került a kenyér kilogrammja, 1960-tól pedig 28 éven keresztül az a bizonyos „legendás” 3,60 forintos kenyérár volt érvényben, mert az élelmiszerek árát hatóságilag szabályozták.

Raskó György agrárközgazdász még 2021-ben, a mostaninál valamivel magasabb búzaárak idején kikalkulálta, hogy vajon mennyibe kerül 1 kg fehér kenyér előállítása az átlagos színvonalon termelő pékségek számára:

„70 ezer Ft/t búza átadási árral indítottam a számítást. Mivel 1 kg fehér kenyérhez 90 deka búza elég, így esetünkben a búza költsége a kenyérben 63 Ft/kg. Persze a pékség nem búzát, hanem lisztet vásárol, az őrlés további költségek merülnek fel s valamennyit keresni akar a malom is. Így a pékségnek az én számításaim szerint az 1 kg fehér kenyér alapanyag-költsége valahol 70–75 Ft között lesz, átlagban 72,5 Ft/kg, amelyhez hozzájön az adalékanyagok (só, víz, állagjavítók) költsége, ami +12,5 Ft/kg. Az anyagköltség tehát valahol 85 Ft/kg-nál áll meg.

A kenyér költségei között azonban nem az alapanyag, hanem a személyi jellegű kiadások, munkabér+közterhek adják a nagy tételt. 2021-ben az 1 kg kenyérre rárakódó bérköltség eléri a 90–100 Ft-ot. Ehhez jön még az energia, a csomagolás és a közvetett költségek (amortizáció, adminisztráció, pénzügyi kiadások és egyebek), összesen 50–55 Ft/kg. A teljes önköltség a fehér kenyér esetében várhatóan 230 Ft/kg körül lesz átlagban.”

Az agrárközgazdász szerint a pékek számára ennél sokkal fontosabb az átadási ár, azaz hogy mennyit tudnak érvényesíteni a megemelkedett költségekből az átadási árban. 2021-ben szinte semmit, mert akkor 230–240 Ft/kg közötti nettó áron tudták értékesíteni a fehér kenyeret.

A haszon a kényelmi termékekben (kalács, túrós táska, kakaós csiga, ízes bukta stb.) van, a probléma csak az, hogy ezen termékek a magas kézimunka miatt megdrágultak, darabonként már akkor 250–400 Ft-ba kerültek, amit a magyar fogyasztók nagy hányada ennyiért nem akart, nem tudott megvenni.

Míg korábban évente fejenként átlagosan 72 kilogramm kenyeret és mellette 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztottak a magyarok, az elmúlt öt év alatt mára évi 50-52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás mennyisége. A KSH szerint a kenyér ára egy év alatt 52,7 százalékkal drágult.

(Fotó: 1195798/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már rég nem a gazdák a termőföldek legnagyobb tulajdonosai, leleplező riport született

2025. november 19. 09:10

Amikor válság alakul ki a világban, a termőföldek – mint stabil és biztonságos befektetések – alaposan felértékelődnek. Lassan luxuscikké is válhatnak egy leleplező videó szerint.

Felrobbant a Black Friday, egy nap alatt annyit költöttek a románok, mint a magyarok egész évben

2025. november 14. 09:10

Itt a november, és elkezdődött a Black Friday szezon szerte a világban. Magyarországon takaréklángon költenek a fogyasztók, a szomszédos Romániában viszont minden rekordot megdöntöttek.

Fényévekre húzott el tőlünk a lengyel mezőgazdaság, sosem érjük utol őket

2025. november 11. 09:10

Más „pályán” játszik a lengyel agrárium a magyarhoz képest, háromszor akkora földterületet művelnek, és van, amiben éllovasok az Európai Unióban.

Óriási katasztrófa lesz, ha összekötik a Dunát és a Tiszát a félsivatagos Homokhátságon

2025. november 7. 13:10

Két évtizede nyilvánították félsivatagos övezetté a Homokhátságot, amelyet a politikusok folyton a Duna–Tisza-csatornával akarnak megmenteni.

Szent Antal tüze és az anyarozs

2022. május 22. 14:37

Az anyarozs igen nagy hatású ergotalkaloidákat tartalmaz, melyeknek erős mérgezési tünetei vannak.

Augusztus 20-án hirdetik ki a kenyérverseny nyertesét

2019. július 13. 18:46

Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének keretében. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult három kategóriában.

Vigyázni kell az extrudált kenyerekkel, fontos alkotóelemek tűnhetnek el belőlük

2023. augusztus 19. 16:10

Az extrudálás során elpusztulhat az A-vitamin, és a lizin nevű, a nitrogénháztartásban kulcsszerepet játszó aminosav is. Valóban egészségesek az így előállított élelmiszerek?

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.