Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrajna és az ENSZ a gabonaszállítási egyezség hosszabbítását kéri

Ukrajna és az ENSZ a gabonaszállítási egyezség hosszabbítását kéri

Agrofórum Online

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Moszkvát az Ukrajnával kötött megállapodás meghosszabbítására. Az egyezség lehetővé tette Ukrajnának, hogy a fekete-tengeri kikötőkön keresztül gabonát exportáljon az orosz invázió idején.

Volodimir Zelenszkij elnök Kijevben az Antonio Guterresszel folytatott megbeszéléseket követően kijelentette, hogy a fekete-tengeri gabonakezdeményezés „kritikusan szükséges” a világ számára, az ENSZ vezetője pedig hangsúlyozta annak fontosságát a globális élelmezésbiztonság és az élelmiszerárak szempontjából.

A 120 napos megállapodást, amelyet eredetileg az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország közvetített tavaly júliusban, és amelyet novemberben hosszabbítottak meg, március 18-án megújítják, ha egyik fél sem ellenzi. Oroszország követeléseit azonban még nem teljesítették – mondta egy török diplomáciai forrás, hozzátéve, hogy Ankara „nagyon keményen dolgozik” a megállapodás folytatásán.

Rebeca Grynspan, az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője, aki Antonio Guterresszel utazott az ukrán fővárosba, a jövő héten Genfben találkozik magas rangú orosz tisztviselőkkel, hogy megvitassák a megállapodás meghosszabbításának feltételeit – közölte az ENSZ szóvivője.

Ki szeretném hangsúlyozni a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés március 18-i meghosszabbításának kritikus fontosságát, és azon munkálkodunk, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a Fekete-tengeren áthaladó export-infrastruktúra lehető legnagyobb mértékű kihasználását a kezdeményezés célkitűzéseivel összhangban

– mondta Antonio Guterres riportereknek Kijevben.

Oroszország, amely a megállapodás értelmében feloldotta három ukrán fekete-tengeri kikötő blokádját, jelezte, hogy a megállapodás folytatása előtt el kell hárítani az akadályokat saját mezőgazdasági exportja elől – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az ENSZ korábban hozzájárult az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítéséhez.

Szankciók

A nyugati hatalmak kemény szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben a szomszédos Ukrajna tavaly február 24-i inváziója miatt. Míg Oroszország élelmiszer- és műtrágyaexportjára nem vonatkoznak szankciók, Moszkva szerint a fizetési, logisztikai és biztosítási iparágak korlátozása „problémát” jelent az ilyen szállításoknak.

Oroszország aggodalmait, vagy inkább azokat a nehézségeket, amelyekkel most szembe kell néznie, még nem sikerült legyőzni. Törökország azonban kiveszi a részét a közvetítésben annak érdekében, hogy az összes fél közötti megállapodás létrejöjjön

– mondta a török diplomáciai forrás.

Ukrajna és Oroszország egyaránt jelentős gabona- és műtrágyaszállítók a globális piacon. A háború előtt Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb kukoricaexportőre és ötödik legnagyobb búzaeladója, fő beszállítója a gabonaimporttól függő szegény afrikai és közel-keleti országoknak.

Az ENSZ szerint Ukrajna eddig több mint 23 millió tonna, főként kukoricát és búzát exportált a megállapodás keretében. A szállítmányok elsődleges célállomásai Kína, Spanyolország, Törökország, Olaszország és Hollandia voltak.

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy ő és Antonio Guterres, aki az invázió óta harmadszor látogatott Kijevbe, biztonsági kérdésekről és az orosz erők által megszállt Zaporizsja atomerőmű biztonságáról is tárgyaltak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Konstanca kikötőjében már csak szeptemberre vállalnak szállítást

2023. július 9. 18:49

A háború kezdete óta Ukrajna teljes gabonaexportjának egyharmadát Konstanca bonyolította le.

Az ukrán gabonaszállítások folytatásán dolgoznak

2022. november 12. 09:34

Az ENSZ vezető tisztviselői Genfben találkoztak egy orosz delegációval, hogy megvitassák Moszkva sérelmeit a fekete-tengeri gabonaexport-kezdeményezés kapcsán, és foglalkozzanak az akadálytalan élelmiszer- és műtrágyaexport szükségességével – közölte az ENSZ szóvivője.

Az orosz gabonaárak bizonytalanságot okoznak Ukrajnában

2021. március 14. 03:47

Oroszország megduplázta a búza exportadóját tonnánként 50 euróra, hogy ezzel megpróbálja megfékezni a koronavírus miatt jelentkező élelmiszerár-inflációt.

Oroszország látványosan csökkenti a gabonaexport adóját

2022. július 2. 13:26

A szankciók által sújtott Oroszország jelentősen csökkentette gabonaexportadóit.