Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrán élelmiszerimport: Párizs és Varsó behúzná a féket

Ukrán élelmiszerimport: Párizs és Varsó behúzná a féket

Agrofórum Online

Franciaország és Lengyelország az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és lecsillapítsák a dühös gazdálkodókat.

Az EU-tagok azon vitáznak, miként biztosítsák az ukrán termékek további egy évre szóló vámmentes bejutását az uniós piacokra, miközben megnyugtatják azokat a gazdákat, akik hónapok óta tiltakoznak az EU környezetvédelmi szabályai és az olcsó import ellen.

Destabilizált piac

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter az EU-tagállamokkal folytatott brüsszeli találkozója előtt újságíróknak azt mondta, hogy a destabilizált piacok alááshatják Kijev lakosságának támogatottságát, ami sem az EU-nak, sem az ukránoknak nem lenne érdeke.

Lengyel kollégája, Czeslaw Siekierski szerint az Ukrajnával szomszédos országok gazdái túl magas árat fizetnek Ukrajna vámmentességéért.

A közelben gazdálkodók mintegy 250 traktorral akadályozták a forgalmat az EU-negyedben, például a Brüsszelbe vezető főúton és az Európai Parlament előtti téren. Sokan cukorrépát, földhalmokat és fa raklapokat halmoztak fel egy rendőrbarikád mellett.

Az EU azonnali vámok helyett vészféket ajánl

Az Európai Bizottság az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámok további egy évre, 2025 júniusáig történő felfüggesztését javasolta, a baromfira, a tojásra és a cukorra vonatkozó új „vészfék” bevezetésével. Ez vámokat jelent, ha a behozatal meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagos szintet.

Azóta felkerült a listára a zab, a kukorica, a dara és a méz. Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter és Nagy István magyar agrárminiszter azt mondta, hogy a búzát is fel kell tenni rá.

Franciaország és Lengyelország eközben azt szorgalmazza, hogy a küszöb a 2021–2023-as átlag legyen. Ebbe beletartozna az orosz invázió előtti év is, amikor az EU-ba irányuló ukrán exportot vámokkal és kvótákkal korlátozták.

Várják a megoldást

Kijevben azt állítják, hogy a gabonaexportjuk nagy része most a hagyományos fekete-tengeri útvonalon halad, nem pedig Kelet-Európába. A globális búzaárak alacsonyak, de a legnagyobb exportőr Oroszország bőséges kínálata miatt csökkentek – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

David Clarinval, a hat hónapos soros EU-elnökséget betöltő Belgium mezőgazdasági minisztere azt mondta, hogy a következő napokban megoldásra számít, de nem részletezte, hogy ez mit jelent.

Ukrán rakétatámadás ért orosz hadihajót

Közben ukrán rakétatámadás érte az orosz haditengerészet felderítő hajóját és egy nagyméretű hadihajót, amelyet Moszkva a Krím félsziget 2014-es annektálása során Kijevtől foglalt le – közölte az ukrán haditengerészet.

Az orosz fekete-tengeri flotta, amelyet Moszkva a háború előtt a Földközi-tengerre és a Közel-Keletre irányított, számos csapást szenvedett el, mivel Ukrajna hadihajókat, sőt még egy tengeralattjárót is támadott haditengerészeti drónokkal és rakétákkal.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

A Nemzetközi Gabonatanács meredek ukrán exportcsökkenést vár

2022. március 21. 09:04

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) csökkentette Ukrajna gabonaexportjára vonatkozó előrejelzését a jelenlegi 2021/22-es gazdálkodási szezonban.

Románia és Ukrajna egy gabonaexport-engedélyezési terven dolgozik

2023. szeptember 21. 08:10

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken jelentette be saját egyoldalú tilalmát, ami miatt Ukrajna feljelentést tett.

Az ukrán gabonaexport 17,5 százalékkal emelkedett

2021. október 31. 14:36

Az adatok szerint a kivitel 11,7 millió tonna búzát, 4,2 millió tonna árpát és 2 millió tonna kukoricát tartalmazott.

A német agrárkereskedő bírálja Magyarországot a gabonaexport leállítása miatt

2022. március 9. 12:03

Klaus Josef Lutz, a BayWa vezérigazgatója közleményében tudatta, hogy az export leállítására vonatkozó döntés szerinte „nem megfelelő volt, és nagyon hiányzott belőle a szolidaritás”.