Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Visszaemelkedik az üzemanyagok ára, az izraeli háború a csökkenés ellen hat

Visszaemelkedik az üzemanyagok ára, az izraeli háború a csökkenés ellen hat

Agrofórum Online

Szerdán egyaránt 20-20 forinttal lett olcsóbb a benzin és a gázolaj a magyarországi kutakon. A járművezetők eufóriája viszont korainak bizonyult, hiszen az Izraelben kirobbant háború újra drágulást hozhat.

Örömteli változást tapasztalhattak a magyar járműtulajdonosok a töltőállomásokon szerdán (október 11.), ugyanis az üzemanyagárak rég nem látott szintre estek vissza. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 610 forint, a gázolajé 662 forint a Holtankoljak.hu legfrissebb adatai szerint.

Az okok hazánkon kívül keresendők: a Brent típusú olaj hordónkénti ára közel 10%-ot zuhant csupán egy hét alatt, 93 dollárról egészen 85 dollár alá csökkent. Pár napja még úgy gondolták az elemzők, hogy nem fenyeget bennünket a 100 dolláros olajár, de aztán váratlanul kirobbant az izraeli háború.

Ez természetesen gyökeresen megváltoztatja a helyzetet, és a Pénzcentrum.hu cikke is arról ír, hogy „megtévesztő a szerdai árzuhanás, most jön csak az igazi horrordrágulás a hazai benzinkutakon”. Elvileg nem sokáig örülhetünk tehát a szerdai 20 forintos áresésnek, vagyis érdemes tele tankolni a járműveinket.

„A szombaton kitört izraeli háború komoly hatással lesz az árra, akár már napokon belül – sőt, maga a folyamat már el is indult”

– figyelmeztettek szakértők a Pénzcentrum.hu oldalon. Úgy gondolják, már a jövő héten lehet arra számítani, hogy a benzin és a gázolaj ára a háborús helyzethez „korrigál”. Egy friss felmérésből kiderült, hogy a magyar autósok közel ötöde tette le a kocsiját a hatósági benzinár decemberi megszűnése óta, ez a trend tehát hamarosan tovább folytatódhat.

Ne feledjük azt sem, hogy 2024 januárjától komoly, literenkénti 41 forintos áremelkedés vár ránk. Az EU előírása szerinti a jövedékiadó-minimum jelenleg 359 euró/1000 liter az ólmozatlan benzin és 330 euró/1000 liter a gázolaj esetében. A magyar kormányzat 425 forintos euróárfolyammal számolva kalkulálta ki az említett 41 forintos emelést.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

9 forinttal drágul pénteken az üzemanyag

2021. október 7. 11:49

Nincs megállás az üzemanyagárak emelkedésében.

Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

2024. május 12. 10:10

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető.

Tudjuk, hogyan alakulhatnak az üzemanyagárak az év végéig

2023. november 25. 07:10

Januártól biztosan 40 forint körüli összeggel nő az üzemanyagok literenkénti ára Magyarországon a jövedéki adó kötelező emelése miatt – de addig vajon mivel kell számolnunk?

70–80 forinttal lehet drágább az üzemanyag fél év múlva

2023. július 5. 08:57

A még mindig magas infláció, valamint a jövedéki adóemelés miatt 2024 elején alighanem bőven 600 forint fölötti üzemanyagárakkal találkozhatnak a magyar autósok a töltőállomásokon.