Agrárközélet

A jövő új típusú élelmiszerei az alultápláltság leküzdéséért

Agrofórum Online

A klímaváltozás, a környezeti változások, és járványok fényében bizonytalanságba sodródó élelmezési rendszereink radikális átalakítása szükséges annak érdekében, hogy az élelmiszer-utánpótlás biztosíthatóvá, az alultápláltság pedig megfékezhetővé váljon világ szinten - mutat rá egy új kutatás, melyet a University of Cambridge (UC) gondozásában publikáltak.

Az egyetem kutatói szerint a jövő globális élelmezésellátási rendszereit nem lehet csupán a jelenlegi, hagyományos élelmiszer-előállítási gyakorlatra alapozni. A szakértők Nature Food folyóiratban publikált cikke szerint a legkorszerűbb, ellenőrzött környezetű, új típusú élelmiszerek előállítására alkalmas rendszerek élelmiszerláncba történő beiktatásával  ellenállóbbá tehetők az egyébként kártevők, betegségek és környezeti változások tekintetében sérülékeny termelési rendszerek.

A kutatók véleménye szerint a globális szinten tapasztalható alultápláltságot új típusú, spirulina, chlorella (algák), egyes rovarok, mint például a házilégy lárvája, vagy a gombákból származó mikoprotein alapú élelmiszerek bevezetésével lehetne háttérbe szorítani. Az említett források kitermelhetősége nagyban alakítható az aktuális környezethez, legyen az egy város, vagy egy távoli sziget miliője. A kutatók úgynevezett „policentrikus élelmiszer-hálózatoknak” nevezett megközelítésében az élelmiszerek helyben, a helyi közösségek által kerülnének előállításra – csökkentve ezzel a globális ellátási láncokra történő támaszkodás kényszerét.

A kutatók közel 500 olyan tudományos munkát elemeztek, melyekben az alternatív táplálék-előállítás lehetőségeit vizsgálják. Ezek közül a mikroalga fotobioreaktorok (olyan berendezések, amelyek fény segítségével mikroorganizmusok szaporítását teszik lehetővé), valamint a rovartenyésztésre alkalmas üvegházak bizonyultak a legígéretesebbnek.

Dr. Asaf Tzachor, az UC Centre for the Study of Existential Risk kutatója, egyben a munka első szerzője szerint a jelenleg életképes élelmezési rendszereink rendkívül sérülékenyek, amelyeket tengernyi kockázat veszélyeztet. A COVID-19 pandémia többek között rávilágított erre a sebezhetőségre: az utazásokra vonatkozó korlátozások megzavarták az élelmiszer-termelés és az ellátási láncok működését szerte a világon.

A technológia fejlődése számos lehetőséget kínál az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek szempontjából, melyek jobban ellenállnak a kockázati tényezőknek és hatékonyabban képesek táplálékkal ellátni emberek milliárdjait, valamint hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez.

Az alultápláltság terhe vitathatatlanul napjaink egyik legsarkalatosabb kérdése: kétmilliárd ember él élelmiszer-bizonytalanságban, köztük több mint 690 millió az alultáplált és 340 millió gyermek szenved mikroelem-hiányban.

A kutatók szerint az új élelmiszerek, például a rovarok fogyasztásával kapcsolatos fenntartások áthidalhatók lennének azáltal, hogy élelmiszer-összetevőként használják őket, nem pedig egészben kerülnek fogyasztásra: javaslatok szerint energiaszeletek, paszták formájában.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513142448.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Corteva Agriscience és Gaïago megállapodás a biológiai gombaölő szerek fejlesztésére

2021. szeptember 11. 08:36

A Corteva modellje a kategóriájában legjobb biológiai portfólió kifejlesztésére egyesíti a külső innovációt, az együttműködést a kutatás és fejlesztés terén, az engedélyezést és a forgalmazást.

Nyolcvanötmillió éves darázsfajokat fedeztek fel az ELTE kutatói

2022. augusztus 8. 11:26

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében.

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

2024. január 26. 15:40

A Granadai Egyetem kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Hogyan tudnák a hibrid növényfajták orvosolni az élelmiszerellátás terén jelentkező kihívásokat?

2022. május 26. 09:11

A hibrid szántóföldi és kertészeti növénykultúrák alapvető szerepet játszhatnak a globális élelmiszerellátás biztosításának támogatásában.