0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Agrárközélet

A jövő új típusú élelmiszerei az alultápláltság leküzdéséért

Agrofórum Online

A klímaváltozás, a környezeti változások, és járványok fényében bizonytalanságba sodródó élelmezési rendszereink radikális átalakítása szükséges annak érdekében, hogy az élelmiszer-utánpótlás biztosíthatóvá, az alultápláltság pedig megfékezhetővé váljon világ szinten - mutat rá egy új kutatás, melyet a University of Cambridge (UC) gondozásában publikáltak.

Az egyetem kutatói szerint a jövő globális élelmezésellátási rendszereit nem lehet csupán a jelenlegi, hagyományos élelmiszer-előállítási gyakorlatra alapozni. A szakértők Nature Food folyóiratban publikált cikke szerint a legkorszerűbb, ellenőrzött környezetű, új típusú élelmiszerek előállítására alkalmas rendszerek élelmiszerláncba történő beiktatásával  ellenállóbbá tehetők az egyébként kártevők, betegségek és környezeti változások tekintetében sérülékeny termelési rendszerek.

A kutatók véleménye szerint a globális szinten tapasztalható alultápláltságot új típusú, spirulina, chlorella (algák), egyes rovarok, mint például a házilégy lárvája, vagy a gombákból származó mikoprotein alapú élelmiszerek bevezetésével lehetne háttérbe szorítani. Az említett források kitermelhetősége nagyban alakítható az aktuális környezethez, legyen az egy város, vagy egy távoli sziget miliője. A kutatók úgynevezett „policentrikus élelmiszer-hálózatoknak” nevezett megközelítésében az élelmiszerek helyben, a helyi közösségek által kerülnének előállításra – csökkentve ezzel a globális ellátási láncokra történő támaszkodás kényszerét.

A kutatók közel 500 olyan tudományos munkát elemeztek, melyekben az alternatív táplálék-előállítás lehetőségeit vizsgálják. Ezek közül a mikroalga fotobioreaktorok (olyan berendezések, amelyek fény segítségével mikroorganizmusok szaporítását teszik lehetővé), valamint a rovartenyésztésre alkalmas üvegházak bizonyultak a legígéretesebbnek.

Dr. Asaf Tzachor, az UC Centre for the Study of Existential Risk kutatója, egyben a munka első szerzője szerint a jelenleg életképes élelmezési rendszereink rendkívül sérülékenyek, amelyeket tengernyi kockázat veszélyeztet. A COVID-19 pandémia többek között rávilágított erre a sebezhetőségre: az utazásokra vonatkozó korlátozások megzavarták az élelmiszer-termelés és az ellátási láncok működését szerte a világon.

A technológia fejlődése számos lehetőséget kínál az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek szempontjából, melyek jobban ellenállnak a kockázati tényezőknek és hatékonyabban képesek táplálékkal ellátni emberek milliárdjait, valamint hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez.

Az alultápláltság terhe vitathatatlanul napjaink egyik legsarkalatosabb kérdése: kétmilliárd ember él élelmiszer-bizonytalanságban, köztük több mint 690 millió az alultáplált és 340 millió gyermek szenved mikroelem-hiányban.

A kutatók szerint az új élelmiszerek, például a rovarok fogyasztásával kapcsolatos fenntartások áthidalhatók lennének azáltal, hogy élelmiszer-összetevőként használják őket, nem pedig egészben kerülnek fogyasztásra: javaslatok szerint energiaszeletek, paszták formájában.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513142448.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Kutatás: növényvédő szerként is alkalmazhatóak az aranyvessző egyes komponensei

2022. július 13. 12:40

Az idegenhonos aranyvesszőfajok bioaktív anyagainak környezetbarát növényvédőszerként való alkalmazhatóságát mutatták ki a kutatóik.

Az intenzív brazíliai szójatermesztés súlyos betegséget okoz gyerekeknél

2023. december 4. 09:10

A szója kezelésére szolgáló növényvédő szerek túlzott mértékű és nem szakszerű kijuttatása okozhatja a betegséget.

Egyre nagyobb kockázatot jelent a szárazság! - Szárazságtűrő növények és aszálytérkép jelenthetik a megoldást

2019. április 23. 06:48

Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak is köszönhetően az időjárásunkban a szélsőségek dominálnak: a klímaváltozás miatt vannak kifejezetten csapadékos időszakok, azonban emellett a rendkívül száraz évek előfordulásának valószínűsége is nőtt.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.