31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Agrárközélet

A jövő új típusú élelmiszerei az alultápláltság leküzdéséért

Agrofórum Online

A klímaváltozás, a környezeti változások, és járványok fényében bizonytalanságba sodródó élelmezési rendszereink radikális átalakítása szükséges annak érdekében, hogy az élelmiszer-utánpótlás biztosíthatóvá, az alultápláltság pedig megfékezhetővé váljon világ szinten - mutat rá egy új kutatás, melyet a University of Cambridge (UC) gondozásában publikáltak.

Az egyetem kutatói szerint a jövő globális élelmezésellátási rendszereit nem lehet csupán a jelenlegi, hagyományos élelmiszer-előállítási gyakorlatra alapozni. A szakértők Nature Food folyóiratban publikált cikke szerint a legkorszerűbb, ellenőrzött környezetű, új típusú élelmiszerek előállítására alkalmas rendszerek élelmiszerláncba történő beiktatásával  ellenállóbbá tehetők az egyébként kártevők, betegségek és környezeti változások tekintetében sérülékeny termelési rendszerek.

A kutatók véleménye szerint a globális szinten tapasztalható alultápláltságot új típusú, spirulina, chlorella (algák), egyes rovarok, mint például a házilégy lárvája, vagy a gombákból származó mikoprotein alapú élelmiszerek bevezetésével lehetne háttérbe szorítani. Az említett források kitermelhetősége nagyban alakítható az aktuális környezethez, legyen az egy város, vagy egy távoli sziget miliője. A kutatók úgynevezett „policentrikus élelmiszer-hálózatoknak” nevezett megközelítésében az élelmiszerek helyben, a helyi közösségek által kerülnének előállításra – csökkentve ezzel a globális ellátási láncokra történő támaszkodás kényszerét.

A kutatók közel 500 olyan tudományos munkát elemeztek, melyekben az alternatív táplálék-előállítás lehetőségeit vizsgálják. Ezek közül a mikroalga fotobioreaktorok (olyan berendezések, amelyek fény segítségével mikroorganizmusok szaporítását teszik lehetővé), valamint a rovartenyésztésre alkalmas üvegházak bizonyultak a legígéretesebbnek.

Dr. Asaf Tzachor, az UC Centre for the Study of Existential Risk kutatója, egyben a munka első szerzője szerint a jelenleg életképes élelmezési rendszereink rendkívül sérülékenyek, amelyeket tengernyi kockázat veszélyeztet. A COVID-19 pandémia többek között rávilágított erre a sebezhetőségre: az utazásokra vonatkozó korlátozások megzavarták az élelmiszer-termelés és az ellátási láncok működését szerte a világon.

A technológia fejlődése számos lehetőséget kínál az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek szempontjából, melyek jobban ellenállnak a kockázati tényezőknek és hatékonyabban képesek táplálékkal ellátni emberek milliárdjait, valamint hozzájárulnak az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez.

Az alultápláltság terhe vitathatatlanul napjaink egyik legsarkalatosabb kérdése: kétmilliárd ember él élelmiszer-bizonytalanságban, köztük több mint 690 millió az alultáplált és 340 millió gyermek szenved mikroelem-hiányban.

A kutatók szerint az új élelmiszerek, például a rovarok fogyasztásával kapcsolatos fenntartások áthidalhatók lennének azáltal, hogy élelmiszer-összetevőként használják őket, nem pedig egészben kerülnek fogyasztásra: javaslatok szerint energiaszeletek, paszták formájában.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513142448.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Új célok a klímaváltozást csökkentő innovációért - jelentős összeget fordít a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságra

2019. október 23. 12:33

A Syngenta két milliárd dollárt fektet be az elkövetkezendő öt évben fenntartható mezőgazdasági innovációkba.

Vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog az Egyesült Államok

2023. szeptember 7. 05:40

A vanília a világ második legértékesebb fűszere (a sáfrány után) és a vásárlók legkedveltebb aromája. Nem véletlen hát, hogy az amerikai agrárágazat vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

"Új hagymát" a világnak!

2021. július 4. 09:53

Az immár feltárt genetikai állomány segítségével lehetőség nyílik a tulajdonságok igény szerinti alakítására.