Agrárközélet

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

Agrofórum Online

A Starbucks, amely a kávéutánpótlás 3%-áról gondoskodik világszerte, több beruházást hajt végre az ellátási láncban, mivel a szakértők szerint a melegedő klíma és általában a változó éghajlat drámaian átalakítja a termelést, és 2050-re a felére csökkenthet a kávétermesztésre alkalmas földterület. A Starbucks kizárólag a változásokra jobban reagáló arabica fajt vásárolja fel és pörköli.

A Costa Rica-i és guatemalai gazdálkodók drónokat és hibrideket tesztelnek majd, mivel a vállalat a régió előtt álló legégetőbb kihívások közül néhányat igyekszik megoldani.

A Climate Institute szerint már az érzékeny fenológiai állapotban bekövetkező fél fok hőmérséklet-különbség is nagy hatással lehet a kávé hozamára, ízére és aromájára. Az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérséklet miatt a világ számos vezető termesztési régiójában befellegzett a termesztésnek. Brazíliában és Vietnámban a súlyos aszályok a közelmúltban a kávé árát is felfelé hajtották, és ellátási hiány fenyegette a kávéfogyasztókat.

Az olyan vállalatok számára, mint a Starbucks, az innováció kulcsfontosságú lesz a kávéellátás biztosításában és a termelésbővítésre váró nagyobb akadályok leküzdésében, különösen a globális kereslet további növekedése miatt.

Az Egyesült Államokban a napi kávéfogyasztás idén 20 éves csúcsot ért el, és a globális kereslet tovább erősödött, többek között Kínában. A Costa Rica-i Hacienda Alsacia innovációs gazdaságában a Starbucks olyan fajtát fejlesztett ki, amely ellenáll a kávérozsdának. Ez a gombabetegség jelentősen csökkenti a terméshozamot, és továbbra is égető probléma Latin-Amerikában. A vállalat mintegy 90 millió klímarezisztens kávécserjét és több mint 53 millió kávépalántát osztott szét a gazdák között.

Az új innovációs gazdaságoknak köszönhetően Ázsiában és a világ más területein lehetővé válnak az új, konkrét földrajzi területekhez illeszkedő kutatások, és ennek köszönhetően az új megoldásokat széleskörűen tudják alkalmazni a kávétermesztésre alkalmas régiókban. Az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességen túl a Starbucks a saját környezeti lábnyomának csökkentésére irányuló megoldásokat is kutatja. Az üzletlánc célja, hogy 2030-ra a szén-dioxid-semleges zöld kávét tudjon előállítani.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Spanyolország az aszályos jövővel szemben középkori megoldásokhoz folyamodik

2023. augusztus 2. 14:10

A Dél-Európán végigsöprő extrém hőség újabb figyelmeztetés volt arra, hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja Spanyolországot.

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.