Agrárközélet

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

Agrofórum Online

A Starbucks, amely a kávéutánpótlás 3%-áról gondoskodik világszerte, több beruházást hajt végre az ellátási láncban, mivel a szakértők szerint a melegedő klíma és általában a változó éghajlat drámaian átalakítja a termelést, és 2050-re a felére csökkenthet a kávétermesztésre alkalmas földterület. A Starbucks kizárólag a változásokra jobban reagáló arabica fajt vásárolja fel és pörköli.

A Costa Rica-i és guatemalai gazdálkodók drónokat és hibrideket tesztelnek majd, mivel a vállalat a régió előtt álló legégetőbb kihívások közül néhányat igyekszik megoldani.

A Climate Institute szerint már az érzékeny fenológiai állapotban bekövetkező fél fok hőmérséklet-különbség is nagy hatással lehet a kávé hozamára, ízére és aromájára. Az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérséklet miatt a világ számos vezető termesztési régiójában befellegzett a termesztésnek. Brazíliában és Vietnámban a súlyos aszályok a közelmúltban a kávé árát is felfelé hajtották, és ellátási hiány fenyegette a kávéfogyasztókat.

Az olyan vállalatok számára, mint a Starbucks, az innováció kulcsfontosságú lesz a kávéellátás biztosításában és a termelésbővítésre váró nagyobb akadályok leküzdésében, különösen a globális kereslet további növekedése miatt.

Az Egyesült Államokban a napi kávéfogyasztás idén 20 éves csúcsot ért el, és a globális kereslet tovább erősödött, többek között Kínában. A Costa Rica-i Hacienda Alsacia innovációs gazdaságában a Starbucks olyan fajtát fejlesztett ki, amely ellenáll a kávérozsdának. Ez a gombabetegség jelentősen csökkenti a terméshozamot, és továbbra is égető probléma Latin-Amerikában. A vállalat mintegy 90 millió klímarezisztens kávécserjét és több mint 53 millió kávépalántát osztott szét a gazdák között.

Az új innovációs gazdaságoknak köszönhetően Ázsiában és a világ más területein lehetővé válnak az új, konkrét földrajzi területekhez illeszkedő kutatások, és ennek köszönhetően az új megoldásokat széleskörűen tudják alkalmazni a kávétermesztésre alkalmas régiókban. Az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességen túl a Starbucks a saját környezeti lábnyomának csökkentésére irányuló megoldásokat is kutatja. Az üzletlánc célja, hogy 2030-ra a szén-dioxid-semleges zöld kávét tudjon előállítani.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

A pénzügyi cégek nem hajlandók támogatni az új erdőirtási törvényt

2023. szeptember 18. 10:10

Az Európai Bizottság közölte, hogy a pénzügyi cégek nem támogatják az EU új erdőirtásról szóló törvényét.

"Klímarezisztens" babfajta

2021. augusztus 3. 07:37

A kutatás alapja, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét.

Fontos lesz a környezet- és éghajlatvédelem a 2020 utáni közös agrárpolitikában

2019. augusztus 27. 08:33

Akik a kötelező minimumon túl további követelményeknek tesznek eleget, az éghajlat- és környezetvédelmi önkéntes támogatási rendszer (öko-rendszerek) lehetőséget biztosítana arra, hogy az alaptámogatáson felüli kiegészítő támogatásban részesüljenek.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.