Agrárközélet

Áfacsökkentést szorgalmaz a pékszövetség

Agrofórum Online

Tiszta piaci viszonyokat és áfacsökkentést szeretne a pékszövetség. Az ágazatot szakemberhiány is sújtja. A NAK korábban jelezte, támogatna egy ilyen adómérséklést.

Tiszta piaci viszonyokat és áfacsökkentést szeretne a pékszövetség. Az ágazatot szakemberhiány is sújtja. A NAK korábban jelezte, támogatna egy ilyen adómérséklést.

A Magyar Pékszövetség az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését és a tiszta piaci viszonyok megteremtését szorgalmazza a sütőiparban, annak érdekében, hogy a magyar pékségek jövedelmezően működhessenek, és elláthassák az embereket jó minőségű pékáruval – mondta Septe József, a szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hírfolyamában. A pékszövetség már korábban szerette volna elérni, hogy a kenyér áfája 5 százalékra csökkenjen a jelenlegi 18-ról; a kenyeret azonban nem sorolták az alapvető élelmiszerek közé, az ezzel kapcsolatos kormányzati tárgyalások le is zárultak – emlékeztetett.

Az országban működő mintegy ezer magyar pékségnek az utóbbi 5-8 évben szembe kell néznie a Magyarországon működő albán pékségek konkurenciájával. Ezek a szövetség szerint a működtetési szabályok „nagyvonalú” kezelésével – például a munka- és adóügyi előírások be nem tartásával – versenyelőnyhöz jutnak. Jelenleg Magyarországon 500-700 albán pékség működik.

Szakemberhiány

Az ágazatot a szakemberhiány is sújtja, 2500-3000 pék hiányzik a szakmából – hívta fel rá a figyelmet Septe József. Emellett sok kisegítő tevékenységet végző emberre is szükség volna, például betanított és segédmunkásokra. A Magyarországon végzett szakmunkások egy része külföldön helyezkedik el, Ausztriában, Németországban, Angliában, a belföldinél lényegesen jobb fizetésért. A szakma élőmunkaigénye nagy, azonban kicsi a jövedelmezősége – emelte ki az elnök. A sütőipari vállalkozások nyeresége országos átlagban 1-2 százalék, ebből nem lehet fejleszteni – mutatott rá.

A pékszövetség elnöke szerint az ágazat fennmaradása érdekében fontolóra kell venni az áremelés lehetőségét. Azt mondta, a sütőiparban 2010 óta nem volt áremelés, mert a pékek nem tudták érvényesíteni a különböző költségek növekedését az árakban.

A feketegazdasággal nehéz versenyezni

Győrffy Balázs, a Nemzet Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke még májusban beszélt arról, hogy a magasabb áfa önmagában nem jelentene problémát, ha azt valóban be is fizetnék, de a „feketegazdaság olyan versenyhelyzetet teremt, amelyben nem lehetünk nyertesek”. A NAK évek óta szorgalmazza az élelmiszeráfa-csökkentést, hiszen a feketegazdaság több százmilliárd forint veszteséget okozott a magyar agráriumnak. A kamara támogatja a további ütemezett áfacsökkentést, illetve szeretné elérni annak kiterjesztését a zöldség-, gyümölcs- és péktermékekre is.

(MTI/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

2023. július 21. 07:10

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.