3℃ -1℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Agrárközélet

Áfacsökkentést szorgalmaz a pékszövetség

Agrofórum Online

Tiszta piaci viszonyokat és áfacsökkentést szeretne a pékszövetség. Az ágazatot szakemberhiány is sújtja. A NAK korábban jelezte, támogatna egy ilyen adómérséklést.

Tiszta piaci viszonyokat és áfacsökkentést szeretne a pékszövetség. Az ágazatot szakemberhiány is sújtja. A NAK korábban jelezte, támogatna egy ilyen adómérséklést.

A Magyar Pékszövetség az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését és a tiszta piaci viszonyok megteremtését szorgalmazza a sütőiparban, annak érdekében, hogy a magyar pékségek jövedelmezően működhessenek, és elláthassák az embereket jó minőségű pékáruval – mondta Septe József, a szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hírfolyamában. A pékszövetség már korábban szerette volna elérni, hogy a kenyér áfája 5 százalékra csökkenjen a jelenlegi 18-ról; a kenyeret azonban nem sorolták az alapvető élelmiszerek közé, az ezzel kapcsolatos kormányzati tárgyalások le is zárultak – emlékeztetett.

Az országban működő mintegy ezer magyar pékségnek az utóbbi 5-8 évben szembe kell néznie a Magyarországon működő albán pékségek konkurenciájával. Ezek a szövetség szerint a működtetési szabályok „nagyvonalú” kezelésével – például a munka- és adóügyi előírások be nem tartásával – versenyelőnyhöz jutnak. Jelenleg Magyarországon 500-700 albán pékség működik.

Szakemberhiány

Az ágazatot a szakemberhiány is sújtja, 2500-3000 pék hiányzik a szakmából – hívta fel rá a figyelmet Septe József. Emellett sok kisegítő tevékenységet végző emberre is szükség volna, például betanított és segédmunkásokra. A Magyarországon végzett szakmunkások egy része külföldön helyezkedik el, Ausztriában, Németországban, Angliában, a belföldinél lényegesen jobb fizetésért. A szakma élőmunkaigénye nagy, azonban kicsi a jövedelmezősége – emelte ki az elnök. A sütőipari vállalkozások nyeresége országos átlagban 1-2 százalék, ebből nem lehet fejleszteni – mutatott rá.

A pékszövetség elnöke szerint az ágazat fennmaradása érdekében fontolóra kell venni az áremelés lehetőségét. Azt mondta, a sütőiparban 2010 óta nem volt áremelés, mert a pékek nem tudták érvényesíteni a különböző költségek növekedését az árakban.

A feketegazdasággal nehéz versenyezni

Győrffy Balázs, a Nemzet Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke még májusban beszélt arról, hogy a magasabb áfa önmagában nem jelentene problémát, ha azt valóban be is fizetnék, de a „feketegazdaság olyan versenyhelyzetet teremt, amelyben nem lehetünk nyertesek”. A NAK évek óta szorgalmazza az élelmiszeráfa-csökkentést, hiszen a feketegazdaság több százmilliárd forint veszteséget okozott a magyar agráriumnak. A kamara támogatja a további ütemezett áfacsökkentést, illetve szeretné elérni annak kiterjesztését a zöldség-, gyümölcs- és péktermékekre is.

(MTI/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Kiadvány készült az idei kukorica posztregisztrációs kísérletről

2019. december 27. 13:27

2019-ben összesen 39, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibridet vizsgáltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei.

Középpontban a vadkárfelmérési útmutató

2018. november 30. 09:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.