Agrárközélet
Agrárközélet

Az aszály miatt mennek tönkre a dán farmerek

Az aszály miatt mennek tönkre a dán farmerek

Syngenta Blog

Dániában mintegy 40 százalékkal csökkent a búza-, az árpa- és a tritikálé termés, a korábbi évek átlagához képest, az országban eddig nem tapasztalt aszály miatt – jelentette a Reuters hírügynökség, amely azt a tájékoztatást kapta, hogy a repce és rozs hozama is várhatóan mintegy 25, illetve 35 százalékkal csökkent.

A dán Mezőgazdasági és Élelmiszer Tanács szerint ez 6,4 milliárd dán korona (több mint egymilliárd euró veszteségeket okoz a mezőgazdasági termelők számára.

Júniusban húsz dán mezőgazdasági vállalkozás jelentett csődöt, ami több mint kétszerese a tavalyi év hasonló időszakában jelentett csődöknek az ágazatban. Ebben az évben eddig már több mint 100 gazdálkodó ment tönkre, míg tavaly egész évben is 130. A Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy felgyorsítja a kifizetéseket a szélsőséges aszályok által sújtott uniós mezőgazdasági termelőknek, hogy ellensúlyozzák a termésveszteség okozta bevételkiesést.

Dánia évente 157 milliárd dán korona értékű mezőgazdasági terményt exportál, ami a dán gazdaság teljes kivitelének egynegyede. Az ország területének kétharmada áll mezőgazdasági művelés alatt, és az ágazatban dolgozó 186 ezer ember, a foglalkoztatottak 5 százalékát teszi ki.

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

A meleg már a gyümölcsöket is megperzselheti

Ismét csökken a csapadékhajlam, többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja a maximumhőmérséklet.

2018. augusztus 7. 06:52

Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen - Új, innovatív megoldás az AGRO.bio–tól: AlgaTer

Az AlgaTer® által termelt nagy molekulatömegű anyag (EPS), óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédő szerek és a műtrágyák káros hatásaitól.

2019. január 28. 10:52

Az aszály megrövidíti a belga sült krumplit!

A franciául frites-nek nevezett, és gyakran majonézzel fogyasztott sült krumpli a belgák mindennapi ropogtatni valója, a méretcsökkenés tehát felér egy kisebb nemzeti katasztrófával.

2018. november 18. 07:37

Hamarosan indulhat az aszály-előrejelző rendszer

Az előrejelzés célja a mezőgazdasági károk megelőzése, évente ugyanis mintegy 50 milliárd forintos kár ered az aszályból.

2018. március 21. 15:10