34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Agrárközélet

Corteva Agriscience és Bejo megállapodás a precíziós növénynemesítés jegyében

Corteva Agriscience

A megállapodásban a felek megegyeztek arról, hogy a vállalat hozzáférést biztosít a Bejo számára az úttörő CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához.

A holland zöldségvetőmag termesztő Bejo nem kizárólagos kutatási és kereskedelmi licencszerződést kötött a globális mezőgazdasági vállalattal, a Corteva AgriscienceTM-el, a Broad Institute of MIT-vel és a Harvard amerikai székhelyű orvosbiológiai és genetikai kutatóközpontjával.

A megállapodásnak köszönhetően a Bejo hozzáférést kap a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiához, hogy mezőgazdasági célokra felhasználhassa azt, így lehetőségük nyílik a kutatási munkákra és programokra, valamint a termékeik jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatalára. Jelenleg a jogszabályokat folyamatosan követve a Bejo a CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológiát csak kutatási célokra fogja használni.

„A precíziós növénynemesítési technológiák, mint például a CRISPR-Cas9, lehetőséget kínálnak a Bejo növénynemesítési programjainak felgyorsítására. Növelik a megértését a genetikai folyamatoknak és technológiákat kínálnak a növények tulajdonságainak célirányos nemesítésére, mint az abiotikus stressz és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Ez segíteni tudja a termelőket a jövőben abban, hogy fenntarthatóbb módon gazdálkodjanak és kielégítsék az egészséges zöldségtermesztés iránti növekvő keresletet a világon.” – nyilatkozta Bert Schrijver, a Bejo kutatási és fejlesztési igazgatója.

A Bejo mostantól hozzáfér a precíziós növénynemesítési technológiához szükséges eszközök tárházához, ami lehetővé teszi számára, hogy hatékony növényfajtákat nemesítsen és hozzájáruljon a globális élelmezés és fenntarthatósági kihívások kezeléséhez. Innentől fogva a zöldségvetőmagok számos variációjában alkalmazhatják ezt a technológiát, beleértve a káposzta, hagyma, sárgarépa és további zöldségfélék vetőmagjait.

„A CRISPR-Cas9 precíziós növénynemesítési technológia óriási lehetőség arra, hogy a növényeket táplálóbbá, ellenállóbbá és hozamhatékonyabbá lehessen tenni. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a hatékony eszközzel elérhetővé tettük a Bejo számára új lehetőségek felfedezését a zöldségvetőmag-nemesítésben.” –  mondta Sam Eathington, a Corteva AgriscienceTM technológiai igazgatója.

„A Bejo beruházása a precíziós növénynemesítési technológiába azt az egyre növekvő bizalmat tükrözi, hogy az Európai Unió (EU) szakpolitikai környezete továbbra is nyitottan áll ehhez a témához, így lehetőséget adva az EU mezőgazdasági termelőinek és fogyasztóinak, hogy profitálhassanak ebből a növénynemesítési innovációból.”

A Corteva AgriscienceTM elkötelezett a nyílt innováció és a tudományos közösséggel való együttműködés mellett, hogy innovatív megoldásokat fejlesszen a termelők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Egy tonna búza termelése során mennyi szén-dioxid keletkezik? És hogyan ellensúlyozható?

2023. október 29. 07:10

A talaj termőképességének csökkenéséről és a regeneratív gazdálkodási formák lehetőségeiről volt szó a nyíregyházi tanácskozáson. A szakmai rendezvényen a Debreceni Egyetem tartamkísérleteinek eredményeit is bemutatták.

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejlesztenek hazánkban

2022. július 27. 10:10

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.