Agrárközélet

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

Corteva Agriscience

Az élelmiszer-pazarlás és egyéb élelmiszer-veszteség nemcsak a világszintű éhezésre, hanem a hulladékgazdálkodási rendszerek fenntarthatóságára is hatással van, hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, befolyásolva bolygónk klímáját. Az élelmiszerek mennyiségét, minőségét érintő felelős döntések és szabályozások nagyban hozzá tudnak járulni az éhezés és a klímaváltozás következményeinek csökkentéséhez.

A FAO (Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 2023-as jelentése szerint 2022-ben 691-783 millió ember éhezett a világon, ami 122 millióval több, mint a COVID-19 világjárvány előtt. Mindemellett a FAO adatai alapján az emberiség a megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazarolja, mely évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent.

Az ENSZ kezdeményezésére létrejött, szeptember 29-én tartott élelmiszer-pazarlás elleni világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-veszteségek és -pazarlás csökkentésére világszerte. Mindemellett az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai között szerepel, hogy 2030-ra felére csökkenjen az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlás a kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenjen az élelmiszer-veszteség a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is.

Ha a mezőgazdaságban megtermelt élelmiszer-alapanyag nem kerül elfogyasztásra, akkor a gazdaságok és a teljes élelmiszer-ellátási lánc által az előállításhoz felhasznált erőforrások kárba vesznek. A pazarlás tudatos csökkentésének az a kulcsa, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az ellátási láncban pontosan hol keletkeznek ezek a veszteségek. A FAO adatai szerint világszerte a betakarítás és a kiskereskedelem között évente a világ élelmiszer-termelésének mintegy 14 százaléka megy kárba.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által szponzorált, 2019-ben a Financial Times Group által készített Fenntartható élelmiszer-rendszerek című tanulmány kimutatta, hogy a gazdálkodók 48 százaléka aggódik az élelmiszer-veszteségek miatt. A betakarítás után keletkező veszteségek mellett a legnagyobb abszolút veszteséget a betakarítás előtt a gyomok, kártevők és betegségek okozzák. Ami a növénybetegségeket illeti, a legnagyobb kárt a gombabetegségek okozzák, negatív hatást gyakorolva a termés mennyiségére, minőségére, az általuk okozott kár a teljes termésveszteség mintegy 12 százalékát is kiteheti. Mindezek létfontosságú szerepet játszanak az emberiség fenntartható és magas minőségű élelmezésében és jelentős jövedelemkiesést eredményeznek a gazdák számára.

Évente a világ élelmiszer-termelésének mintegy 14 százaléka megy kárba

A Corteva hatalmas erőforrásokat és kiemelt hangsúlyt fektet a fenntartható megoldások fejlesztésébe és a hatóanyagkutatásba. A vállalat ez irányú törekvéseinek megfelelően a magyar gazdálkodók számára elérhetővé vált az Inatreq™ új, természetes eredetű hatóanyag, amely egy talajban élő Streptomyces faj, kiemelkedő aktivitással rendelkező, gombaölő hatású terméke.  Az Inatreq™ egyedi hatáshelye révén képes a más hatóanyagokra toleráns, vagy rezisztens kórokozók elpusztítására, széles hatásspektruma lehetővé teszi a legfontosabb gabonabetegségek elleni hatékony védelmet, mely nagyban hozzájárul a termésbiztonság javításához és a betakarítás előtti élelmiszer-veszteségek csökkentéséhez.

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik. A vállalat a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve közösen keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel felhívhatják a figyelmet az élelmiszer-veszteségek csökkentésére a mezőgazdaságban.

A veszteségek csökkentése jelentős hatással lehet nemcsak az egyre növekvő népességre, de a bolygó megóvására is. A Corteva a jövőben is úttörő kíván lenni az új hatóanyagok kutatásában, fejlesztésében, melyek hosszútávú megoldást kínálnak a gazdálkodók számára, azért, hogy egészséges és megfelelő mennyiségű élelmiszer-alapanyaggal tudják ellátni a Föld népességét, és elősegítsék a mezőgazdaság fenntartható fejlődését.

Szerző: Sergii Kharin, ügyvezető igazgató, Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

A kombájnfejlesztés trendjei - Agritechnica 2019

2020. január 23. 04:37

Áttekintve a kombájnfejlesztési trendeket megállapítható, hogy a gépek teljesítménye, hatékonysága és intelligenciája növekszik. Természetesen ezek az előnyök a kombájnok árában is megjelennek.

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

2023. október 7. 11:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

2025. május 12. 05:40

Nézzük most meg azt, hogy mit érdemes tudni a rebarbaráról, erről a sokoldalú évelő növényről!