Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Már kapható a hazai csemegeszőlő

Már kapható a hazai csemegeszőlő

MTI

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő két-három héttel hamarabb érik, a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Az agrárkamara pénteki közleménye szerint jó minőségű termés várható, a megkérdezett gazdálkodók az átlaghoz képest 5-10 százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek.

Idén már július 20-25. körül megjelentek a piacokon a korai érésű hazai csemegeszőlő fajták, a napokban pedig már a középérésű saszla is piacképes.

A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan előbbre tolódik a szezon. A napokban már 50-50 százalék a hazai és az import szőlő aránya az árusítóhelyeken. A hazai termés október végéig elérhető, de nyár végétől már az olasz és spanyol import is megjelenik, majd decembertől Dél-Afrikából, Brazíliából, Chiléből, illetve Indiából érkezik a csemegeszőlő.

Az agrárkamara hangsúlyozta: a csemegeszőlő-piacon a tapasztalatok szerint nagy tisztulást hozott az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése és az importszállítmányok ellenőrzése, ami sok tisztességtelen szereplőt szorított ki a kereskedelemből.

A saszla nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké 350-500 forint. A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru. A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az import áruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz.

A közlemény szerint a magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kiló csemegeszőlőt esznek.

A csemegeszőlő-termesztés a borszőlőhöz képest munkaigényesebb tevékenység, és az időjárás is hatványozottan befolyásolja. Fontos az adott területnek, lehetőségeknek megfelelő fajtaválasztás, de ezt nehezíti, hogy nincsenek új hazai nemesítésű fajták. A külföldről behozott fajták viszont érzékenyebbek a hazai viszonyokra, hajlamosabbak a betegségekre. A csemegeszőlő-termesztésben nagy a tőkepusztulás kockázata, sok gombás betegség támadja a fás részeket, emellett vírusos és bakteriális fertőzések is pusztíthatják az állományt – emelte ki a NAK.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Késlekednek a lengyelek, ez jó lehetőséget kínál az ukrán uborkatermesztőknek

2024. április 12. 12:10

Az ukrán Zsitomir régióban található Stanyshivka település egyik üvegháza arról számolt be, hogy eredményesen indult el az idei uborkaszezon. Ebben az idényben több mint 30 tonna terméssel számolnak.

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

2023. január 29. 04:36

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

Csallóközből Bodrogkeresztúrig - Bodó Judit, a Borászok Borásza

2022. február 1. 04:36

Bodó Juditnál, a Borászok Borászánál jártunk, a Tokaji borvidéken.

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23. 04:36

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.