Agrárközélet

Drágábbak lesznek az élelmiszerek, mert romlik a földek minősége

Agrofórum Online

Nem a klímaváltozás jelenti az egyedüli kihívást a növénytermesztés számára: Az input- és üzemanyag árak az egekben, csökken a jövedelmezőség. Ráadásul egyre gyakoribb a fagyás, jégverés, hirtelen váltakozó hideg- és hőhullámok, vagy épp a szélsőséges szárazság. Mindehhez a növények nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni, így a gazdáknak kell reagálniuk rá, különös tekintettel a talajra. Erre ad lehetőséget most a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási programja.

Kritikus állapotban a talajok egészsége és termőképessége

Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra, a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek. Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!”

– figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja a témát.

A szakértő kiemeli: súlyos gondot jelez a háttérben például, hogy a szármaradványok lebomlásának kérdése visszatérő problémává vált. Korábban egyértelmű volt, mi a sorsa a termelés után földön hagyott szerves anyagoknak. Ma már a túl lassan, nem kellő időben végbemenő bomlási folyamatok “a talaj emésztési zavarait” jelzik. A talaj és a talajélet a növényeknek olyan, mint az állatoknak a bélcsatorna: ez az emésztő szervrendszerük, mely a gazdák és hobbikertészek felelőssége, hogy egészséges maradjon. De nem mindegy a földművelésben alkalmazott technológia. Mint ahogy az embernél is az egészséges emésztés nagyrészt a jótékony baktériumoknak köszönhető, úgy egy termőképes talaj alapja is ezek a földben található parányi lények jól-léte. Hiába tápoldatozzuk a földet, forgatjuk át lelkiismeretesen vetés előtt vagy locsoljuk kielégítően, ha ezeknek a jótékony baktériumoknak az egyensúlya felborul. Arról, hogy mit jelent ez az egyensúly, Dr. Józsa Rita, a Greenman Kft. molekuláris biológusa beszélt:

Elhanyagolt vagy rosszul kezelt termőtalajainkban a talajéletet olyan készítményekkel tudjuk helyreállítani, melyben a mikrobák egy sok fajból álló, együttműködő közösséget alkotnak, anyagcsere folyamataikkal egymást támogatva, sokkal hatékonyabban veszik fel a versenyt a kedvezőtlen feltételekkel, segítik egymást és az őshonos, hasznos talajlakó fajokat is az elszaporodásban.”

Ezt tetőzi a klímaváltozás

A klímaváltozás súlyos következménye, hogy megszaporodtak a szélsőséges időjárási helyzetek: túl enyhe telek, fagyos tavaszi napok, erős UV sugárzás, extrém meleg és az ebből fakadó hosszan tartó aszály és a ritkább, de intenzívebb csapadék, mely ráadásul rosszkor érkezik. Kiemelt problémát okoz továbbá a lehulló csapadékmennyiség rossz eloszlása. Ennek intő jele már az erdőkön is megfigyelhető volt tavaly nyár végén, mikor korosabb fák, komplett erdőrészek kezdtek el idő előtt, már augusztusban sárgulni, melynek valószínű oka a kritikus talajvízszint-csökkenés. A környezeti stresszorok hatására a növényállományok inkább ki vannak téve a kórokozóknak és kártevőknek, nem beszélve arról, hogy bizonyos ágazatokban már érezhető a beporzó rovarok hiánya is.

Nem segít a gazdasági helyzet sem

Az utóbbi évek világban zajló eseményei is megtépázták a mezőgazdaságot: A Covid okozta ellátási zavarokat követte a háború miatt kialakult világpiaci áremelkedés az energia, üzemanyag, műtrágya és élelmiszer terén. Ez termelés és piaci oldalról is elbizonytalanította a termelési folyamatot, a fenntarthatóság eszméje pedig még inkább háttérbe szorult.

Általában a globalizálódó élelmiszerpiacon az árak, a hatékonyság, a verseny az értékítélet alapja. A fenntarthatóság, a minőség, az egészséges élelmiszer szempontjai nem kifejezetten vannak előtérben, jóllehet, a jobban élő nemzeteknél az élelmiszerbiztonság, szermaradvány-mentesség kérdése már elég erős. De ezek még mindig csak a fogyasztót védik és nem a termelés hosszú távú biztonságát jelentő agrárkörnyezetet. Ahol van rá lehetőség, szerencsére már felismerték a támogatásának fontosságát, hogy mezőgazdasági erőforrásainkat hosszú távon megőrizzük, sőt, ma már a regeneráció is fontos kérdés.”

– mondja Dr. Hidas András.

A KAP válasza erre: Agro-ökológiai program

2023-tól elérhető az agro-ökológiai program (AÖP), mely a klíma és éghajlati szempontból hasznos termesztéstechnológia támogatására jött létre. A program pontozásos rendszerre épül, a gazdáknak  mindegy egyes művelési ágban el kell érniük 2 pontot. A részletek itt olvashatók. Pont jár például a mikrobiológiai készítmények alkalmazásáért, a forgatás nélküli talajművelésért, vagy épp a környezetbarát talaj- és növénykondicionáló szerek használatáért szántóföldi területeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elhunyt Dr. Birkás Márta

2024. november 23. 19:58

Életének 73. évében elhunyt Dr. Birkás Márta professor emerita, agrárgenerációk példaképe – adta hírül a MATE Kaposvári Campusa a közösségi médiaoldalán.

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! – Ha messzire akarsz érni, keress társakat!

2024. november 15. 12:10

A Magyar Növényvédelmi Szövetség küldetése a növényvédőszer-gyártó vállalkozások szakmai érdekképviselete hazánkban.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

2019. május 24. 07:36

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

2019. január 18. 08:46

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.