Agrárközélet
Agrárközélet

Éghajlatváltozás: veszélyben a világ vetőmagszéfje!

Éghajlatváltozás: veszélyben a világ vetőmagszéfje!

Syngenta Blog

Mint emlékezetes, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a Svalbard Global Seed Vault, vagyis az idén 11 éves Nemzetközi Magbunker. Ezt azért hozta létre a norvég kormány 2008. február 26-án, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén.

Most azonban azt tették közzé, hogy a környék – félúton Európa legészakibb pontja és az Északi sark között – 5 fokkal melegedett 1971 óta. És ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi tempóban növekszik, az évszázad végére újabb 10 fokos melegedéssel számolhatunk.

A két sarkvidék ugyanis az egész Föld átlagánál gyorsabban melegszik, és a Spitzbergákon már eltünedezik a tengerjég is. Ráadásul a felszín alatt 80 méterrel (!) mért adatok szerint 2009 óta évente 0,15 fokkal melegszik az örök fagyott talaj, a permafrost. Még egyszer: 80 méterrel a felszín alatt.

Ott van ugyanis egy régi szénbányában a magbunker, ahol a norvég állam felügyelete alatt a magtár akár 4,5 millió növényfajta magját is tárolhatja. Mindegyik fajtából átlagosan 500 magot tesznek itt el a nehezebb időkre. Ezért is hívják a magbunkert Doomsday Vaultnak, vagyis végítélet pincének.

A sziklába épített vetőmagszéfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak. A tervezéskor azt gondolták, hogy az Északi-sark közelsége majd lehetővé teszi, hogy a készlet évekig használható legyen akkor is, ha valamilyen természeti katasztrófa miatt megszűnik a hűtőrendszer áramellátása.

Ugyanakkor a norvég kormány 10 millió eurós fejlesztéssel szünetmentes energiaforrást és egy hosszabb beton bejárati alagutat épít a világ egyetlen vetőmagtrezorja számára, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy megőrizzék a bolygó értékes vetőmagfajtáit az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák vagy a háború esetén.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Húsvéthoz képest szokatlanul alacsonyak az árak

2019. április 20. 13:33

Az integráció alacsony foka miatt a sok kis és közepes magyarországi tojástermelő érdekérvényesítő képessége jóval kisebb a koncentrált kiskereskedelemmel szemben.

Fontos a felelős állattartás

2019. április 20. 10:03

Nem szabad élő állatokat ajándékozni, csak olyan helyre, ahol alapos megfontolás után vágnak bele a gondozásukba.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

Clearfield Plus - napraforgóhibridekben is elöl

2018. március 7. 14:19

Napraforgó-vetőmag – akár rovarölő szerrel csávázva is!

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Változás a vetőmagtörvényben

2018. június 28. 06:16

A növényfajták állami elismeréséről szóló rendelet módosításának célja a növényfajták állami elismeréséhez szükséges fajtavizsgálatokat végző szervre vonatkozó eljárási szabályok kialakítása.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.