A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)

Egységes áfarendszert hoznának létre az unióban

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság az unió áfaszabályainak reformjának javaslatait mutatta be szerdán. Ez csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az Európai Unióban (EU) évente több mint 150 milliárd euró értékű áfa veszik el az adórendszer hibái és kiskapui miatt. Becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró elvesztése a határokon átnyúló áfacsalásnak tudható be. Az uniós bizottság becslése szerint a csalás miatt kieső bevétel a javasolt reformnak köszönhetően 80 százalékkal csökkenhet.

A biztos elmondta, huszonöt évvel az egységes piac megteremtése után a vállalatok és a fogyasztók még mindig 28 különböző áfarendszerrel szembesülnek határokon átnyúló tevékenységük során. Moscovici kiemelte: a javasolt reform amellett, hogy rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi a rendszert a vállalatok számára, segíteni szeretne az európai vállalatoknak az egységes piac minden előnyének kihasználásában és a globális piacokon való versenyben. Megkönnyíti az uniós cégek határokon átnyúló kereskedelmét, csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos eljárásokat.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta, a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a belföldön kereskedők. Az áfarendszer egyszerűsítésével és korszerűsítésével ezek a költségek összességében körülbelül 1 milliárd euróval lennének csökkenthetők azáltal, hogy az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hozna létre az egész EU területén, amely szűkítené az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lenne a határokon átnyúló vállalatok számára az áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnának, mint saját országukban. Az áfa végső összegét pedig mindig a végfelhasználó tagállamában kellene megfizetni.

(NAK/MTI)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

A hatóság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a forgalomba hozatalt követő egyedi nyomonkövetési előírásokat elrendelni.

2018. február 5. 09:11

Áfacsökkentést és fokozott ellenőrzést sürget a tejágazat

A tavalyi év végére a hazai tejpiac stabilizálódott, a nyerstej kilogrammonkénti felvásárlási ára átlépte a 100 forintot, több feldolgozónál indultak fejlesztések.

2018. január 23. 09:05

Közös nyilatkozatot fogadtak el az új agrárpolitikáról a V4-ek és Horvátország agrárminiszterei

Olyan gazdabarát, egyszerű közös agrárpolitika kell, amely lehetővé teszi a forrásokhoz való gyors és hatékony hozzáférést, és biztosítja a világpiaci versenyképességet.

2018. január 26. 08:21

Az Európai Bizottság javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására

A bizottság javasolja, hogy több vállalkozás vehesse igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek.

2018. január 19. 08:24