Agrárközélet
Agrárközélet

Egységes áfarendszert hoznának létre az unióban

Egységes áfarendszert hoznának létre az unióban

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság az unió áfaszabályainak reformjának javaslatait mutatta be szerdán. Ez csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az Európai Unióban (EU) évente több mint 150 milliárd euró értékű áfa veszik el az adórendszer hibái és kiskapui miatt. Becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró elvesztése a határokon átnyúló áfacsalásnak tudható be. Az uniós bizottság becslése szerint a csalás miatt kieső bevétel a javasolt reformnak köszönhetően 80 százalékkal csökkenhet.

A biztos elmondta, huszonöt évvel az egységes piac megteremtése után a vállalatok és a fogyasztók még mindig 28 különböző áfarendszerrel szembesülnek határokon átnyúló tevékenységük során. Moscovici kiemelte: a javasolt reform amellett, hogy rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi a rendszert a vállalatok számára, segíteni szeretne az európai vállalatoknak az egységes piac minden előnyének kihasználásában és a globális piacokon való versenyben. Megkönnyíti az uniós cégek határokon átnyúló kereskedelmét, csökkenti a bürokráciát és egyszerűsíti a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos eljárásokat.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta, a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a belföldön kereskedők. Az áfarendszer egyszerűsítésével és korszerűsítésével ezek a költségek összességében körülbelül 1 milliárd euróval lennének csökkenthetők azáltal, hogy az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hozna létre az egész EU területén, amely szűkítené az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lenne a határokon átnyúló vállalatok számára az áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnának, mint saját országukban. Az áfa végső összegét pedig mindig a végfelhasználó tagállamában kellene megfizetni.

(NAK/MTI)

Agrár-szaktanácsadók szakmai napja a Szentlőrinci Gazdanapokon

A szakmai érdeklődőket ezúttal is számos hasznos programmal várja Szentlőrinci Gazdanapok, ezek közül pedig kiemelkedik az agrár-szaktanácsadók szakmai napja augusztus 10-én.

Gazdaságátadás, nemzedékváltás – az AGRYA és az AgroStratéga közös kutatása

Az agrár-nemzedékváltással, gazdaságátadással kapcsolatos probléma évek óta ismert az ágazat szereplői számára, ám a megoldáshoz nem készültek megfelelő tervek és csak részben történtek érdemi intézkedések.

Parlagfű helyzet: újrahajt a kaszálás után, megjelent a pollen is

Június hónap végén egy Nyugat felől érkező hidegfront hatására az ország Nyugati részén jelentős mennyiségű az Észak-keleti részén viszont alig mérhető mennyiségű csapadék hullott. Július hónap első dekádjában egy újabb markáns hidegfont az ország Nyugati, Dél-keleti felében jelentős mennyiségű, míg az Észak-keleti és Középső felében csak az aratást késleltető, jelentéktelen mennyiségű csapadékot hozott.

Elvéreznek? 11 százalékkal csökkent a vágósertések ára idén

2018 májusában a mezőgazdasági termelői árak 0,6%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 4,6%-os növekedéséből, valamint az élő állatok és állati termékek árának 6,4%-os csökkenéséből tevődik össze.

Idén még biztosan lesz sertés állatjóléti támogatás

A sertés ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatást 2018. december 31-ig hagyta jóvá az Európai Bizottság, a támogatási program további működtetése újabb notifikációt tesz szükségessé.

2018. február 26. 11:21

Eltűnhetnek az import UHT-tejek a hazai boltok polcairól

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL- és az UHT-tej áfacsökkentése.

2018. július 6. 08:48

Elfogadta az Európai Bizottság a brojlercsirkékre vonatkozó állatjóléti jelentést

Az EU világszinten is a brojlercsirke-piac jelentős szereplője - a globális termelés 11,3 százalékát adva -, az összes baromfihús-termelés 2014-ben 14,1 millió tonnát tett ki.

2018. április 20. 06:40

Az Európai Bizottság csökkentené a KAP keretét

A Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) és a kohéziós politika forrásainak mérsékelt – 5 és 7 százalék körüli – csökkentését javasolja, a közvetlen kifizetések területén közel 7 százalékos csökkentést javasol.

2018. május 2. 14:30