Agrárközélet
Agrárközélet

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

NAK

Az idei OMÉK nyitónapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke együttműködési megállapodást írt alá.

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben. Már 66 éve közreműködnek az agráriumban a merevszárnyú repülőgépek, és a helikopteres permetezéseknek is már több mint 35 éves múltja van. Bár a korábbiakhoz képest a légi úton kezelt terület nagysága jelentősen csökkent, még mindig 800 ezer hektáron végeznek munkát légi járművek.

– Az Európai Bizottság környezetvédelmi szempontokra hivatkozva a repülőgépes védekezések megszüntetésére törekszik. Újabb intézkedéssel előírták a repülőgépek permetező berendezéseinek időszakos felülvizsgálatát is. Hazánkban ugyanakkor a légi védekezések hagyományosan szigorú, megfelelően szabályozott keretek között folynak, ezért továbbra is fent kell tartani ennek lehetőségét – mondta az együttműködési megállapodás aláírása előtt Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – Már csak azért is, mert a versenyképes mezőgazdasági termelésben a mezőgazdasági repülés és a légi permetezés jelentős szerepet játszik. A magyar mezőgazdaság szerkezetét, a hazai domborzati és időjárási viszonyokat, valamint az időről-időre jelentkező rendkívüli növény-egészségügyi helyzet kialakulásának veszélyét figyelembe véve elengedhetetlen a légi növényvédelmi tevékenység. A gazdálkodók is ragaszkodnak ehhez a lehetőséghez, hiszen sok esetben csak ezzel a megoldással védhető meg hatékonyan az adott kultúra.

Mint mondta, a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetségével (MERÉSZ) létrejött megállapodás egyik legfontosabb célja, hogy légi védekezés továbbra is rendelkezésre álljon a gazdálkodók számára.

– Ennek elérése érdekében minden lehetséges eszközünkkel támogatjuk a mezőgazdasági repülés fenntartását. A megállapodásban vállaltuk, hogy információt nyújtunk a gazdálkodók eredményességét nehezítő problémákról, legyenek azok jogi előírások, piaci változások, új termelési célok, műszaki igények stb. Rögzítettük továbbá, hogy részt veszünk a MERÉSZ-tagvállalatok innovációs programjaiban a technológiafejlesztés területén, elősegítve ezzel a megfelelő fejlesztést. Mindezeken túl vállalást tettünk arra is, hogy részvételi lehetőséget biztosítunk egymásnak az általuk szervezett szakmai-tudományos rendezvényeken, és népszerűsítjük egymás szakmai-tudományos kezdeményezéseit, programjait.

Kovács András, a MERÉSZ elnöke annyival egészítette a kamara elnökének gondolatait, hogy a múltjuk ugyan szép és eredményes, ám a jövő – az EB szándéka miatt – kétséges.
– Mi azonban bármikor, bármely pillanatban készenlétben állunk, hogy segítsük a mezőgazdasági termelőket – jegyezte meg.

A tagállamoknak is ösztönözniük kell a generációváltást

2019. november 19. 06:18

A tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelők oktatására és képzésére, illetve a nekik nyújtott tanácsadásra szánt összegeket.

230-400 forintért veszik át a vaddisznót - jelenleg csúcsszezon van

2019. november 19. 05:38

Az összes vadfajra és annak minden fő húsrészére van az évnek ebben a szakaszában igény, azonban az őszi-téli hónapokban jellemzően a vaddisznóra a legmagasabb.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Fiatal Gazda pályázat és ami mögötte van - Tényfeltáró riportsorozat, 2. rész

2019. november 19. 04:36

A Fiatal Gazda (FIG) néven „elhíresült” pályázat egyre inkább fokozza a kedélyeket. A napi (bulvár)sajtóból hallunk nagy bukásokról, visszafizetésekről, pályázatíró maffiákról, „köcsög” hivatalról, sokat nyert, de keveset teljesített „csalókról” és a gyors meggazdagodás reményében manikűrösből aranykalászos gyorstalpalón bejutó egyénekről.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

2019. november 6. 05:36

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?