Agrárközélet
Agrárközélet

Éleződik a Kína és Ausztrália közötti feszültség

Éleződik a Kína és Ausztrália közötti feszültség

Agrofórum Online

Ausztrália azt tervezi, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul a Kínával szemben fennálló konfliktushelyzete miatt. Az ázsiai ország az ausztrál árpa exportjára kivetett vámot emelte meg.

A feszültség Ausztrália és Kína között még a koronavírus eredetéről pattant ki. Ausztrália globális vizsgálatot kért legnagyobb kereskedelmi partnere ellen, ezzel feldühítve Pekinget. A múlt héten Kína vámokat vetett ki az ausztrál borok után, hónapokkal azután, hogy bevezették ugyanezt az árpára. A marhahús, a szén és a fa exportja is plusz terheket kapott az elmúlt hónapokban.

Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter szerint a kormány megpróbálta megoldani a kereskedelmi vitát Kínával, de sikertelennek bizonyultak ezek a próbálkozások.

„Ezeket követően most a WTO-hoz akarunk fordulni az árpa iránti vámdöntés miatt” – mondta Simon Birmingham egy interjúban. „A gabonaágazatban meg akarunk bizonyosodni arról, hogy túlzottan erősen reagáltak felvetéseikre” – tette hozzá a miniszter.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Árpabajok egy csapadékos évjáratban

2023. május 24. 09:40

Gyökeresen más évjáratot élünk most, mint egy évvel ezelőtt. Míg egy éve ilyenkor már a vízhiány tüneteit voltunk kénytelenek nézni a tábláinkon, most éppen ellenkezőleg, a csapadékos évjárat hatásait láthatjuk.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

Már a tavaszi árpa csaknem negyedét elvetették Zala megyében

2020. március 11. 08:02

A gazdáknak a gyors kitavaszodás miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelmi munkákra, hogy a most jó képet mutató vetéseket jelentős kártétel nélkül tudják majd betakarítani.

KG Nagykun az új, államilag elismert árpafajta

2018. január 26. 17:14

A KG Nagykun a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének már a 36-ik saját nemesítésű, államilag elismert növényfajtája, őszi árpából pedig az ötödik.