Agrárközélet
Agrárközélet

Elhúzódó szárazság nehezíti a kukoricatermelők helyzetét

Elhúzódó szárazság nehezíti a kukoricatermelők helyzetét

Agrofórum Online

A következő hetekben várhatóan még szárazabb és melegebb időjárás lehet Európa kulcsfontosságú kukoricatermesztő régióiban, ami várhatóan további károkat okoz a termésekben, amelyeket a hónap elején már a száraz tavasz és a rekkenő hőmérséklet sújtott – mondták a szakértők.

Az alacsonyabb kukoricatermés az Európai Unióban több importot jelentene az EU-ba egy olyan időszakban, amikor a fő beszállító, Ukrajna kiszállítását hátráltatja az Oroszországgal vívott háború, és a kedvezőtlen időjárás rontja a termést a világ más részein. A Consultancy Strategie Grains júliusi jelentésében 65,4 millió tonnára csökkentette az EU kukoricatermésére vonatkozó előrejelzését a júniusi 66,8 millióról, figyelembe véve a száraz és meleg időjárást.

Elemzők és szakértők szerint Franciaországban, az EU legnagyobb kukoricatermesztő országában a termelés az elmúlt öt év 13,2 millió tonnás átlaga alá eshet.

„Nem lesz jó az idei termés” – mondta Thomas Joly, a francia Arvalis növénytermesztési intézet kukorica szakértője. – A hozamok országszerte jóval a várakozások alatt maradnak.

Az öntözött növények, amelyek Franciaországban a kukorica területének 35%-át teszik ki, korlátozhatják a veszteségeket, bár egyre több régióban vezetnek be vízkorlátozást a tavasz óta tartó átlag alatti csapadék miatt.

A Meteo France meteorológiai előrejelző szerint a júliusi hónap a legszárazabb lesz 1959 óta. Az elkövetkező két hétre vonatkozó előrejelzések szerint Franciaország nagy részén legalább augusztus 12-ig nem lesz eső. Az elkövetkező három hétben még kevés esőre is feltétlenül szükség lenne, ez kritikus időszak a termés szempontjából.

Romániában, az EU második legnagyobb kukoricatermelő országában a tavasz óta tartó csapadékhiány kezdi veszélyeztetni a tavaszi vetés terméspotenciálját, amely mára az ötéves átlag alatt van – olvasható az EU termésfigyelő szervezetének e heti jelentésében. „A jelenleg előre jelzett, a szokásosnál melegebb hőmérséklet negatívan befolyásolhatja az érzékeny beporzási fázist, és tovább ronthatja a terméspotenciált” – áll a közleményben.

A jelek szerint Lengyelország eddig jobban járt, de a következő három hét ismét kritikus lesz a kukoricatermés szempontjából – mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője. „Az idei rekord kukorica-vetésterülettel azonban kiderülhet, hogy a termés legalább a tavalyi 7,3 millió tonnához hasonló szinten alakul. Aztán ha esik, akkor még magasabb lehet és rekordot láthatunk” – tette hozzá.

Németországban egy elemző 4 millió tonna alá becsülte az idei kukorica termését, szemben a tavalyi 4,4 millió tonnával. „Javulást érhetnénk el, ha Németországban ismétlődő és kiterjedt esőzés lenne a következő néhány hétben, de ez nem szerepel az előrejelzésekben” – mondta az elemző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

A várható időjárás miatt módosulnak a terméskilátások

2021. június 8. 05:52

Európában emelkedést, az Egyesült Államokban csökkenést hozott a hét első kereskedési napja.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Zárásra már nem maradt a nyitás utáni optimizmusból

2021. augusztus 18. 06:38

A chicagói szójabab határidős ára emelkedett a stabil exportkereslet és az amerikai terméssel kapcsolatos bizonytalanság miatt kedden.

Párizsban 5 százalékkal drágult a kukorica egy hét alatt

2021. május 31. 06:17

Európában a kukorica az alapos árnövekedés után 267,75 euróba került tonnánként. A többi főbb termék ára mérséklődött.