Agrárközélet
Agrárközélet

Fiatal Gazda pályázat és ami mögötte van – Tényfeltáró riportsorozat, 1. rész

Fiatal Gazda pályázat és ami mögötte van – Tényfeltáró riportsorozat, 1. rész

Agrofórum Online

A Fiatal Gazda (FIG) néven „elhíresült” pályázat egyre inkább fokozza a kedélyeket. A napi (bulvár)sajtóból hallunk nagy bukásokról, visszafizetésekről, pályázatíró maffiákról, „köcsög” hivatalról, sokat nyert, de keveset teljesített csalókról és a gyors meggazdagodás reményében manikűrösből aranykalászos gyorstalpalón bejutó egyénekről. Vajon ezek városi legendák, vagy van valóságalapjuk?

Mindenkinek megvan a véleménye, ami rendszerint az érintettek szempontjait nem tartalmazza, így gondoltam ideje kicsit utánajárni és megkérdezni magukat a Fiatal Gazdákat.

Első körben nézzük ki az, akinek valóban bejött, meddig jutottak el és honnan indultak, miért vágtak bele az egészbe. Hozom tehát a pozitív oldalt, hogy megerősítsek mindenkit benne, igenis születtek ebből a manapság szidott „pénzből” jó dolgok is.

Itt van például Hajnalka esete, aki 2015-ben nyerte meg kertészettel (szamócatermesztés) és őt idézve: „A pályázat óriási segítség volt. Mivel magunknak írtuk tisztában voltunk mit vállalunk, mik a következmények.” Azért hozzáteszem azt Ő is leírta kérdésemre, hogy

„az MVH lassúsága a felháborító. Nekem pontosan kell teljesítenem, különben büntetnek. Nekik semmihez nem kell tartaniuk magukat. A 10%-ot nem fizetik ki egy év alatt sem. Remélem, hogy hamarosan azt is megkapjuk.”

Nem indultak azonban a nulláról, a felmenők között volt gazdálkodó, így a földterület adott volt. Mit javasol azoknak, akik még csak gondolkodnak egy esetleges beadáson?

„Összességében eddig pozitív tapasztalataim vannak, de senkinek nem javasoltam az indulást, aki még nem dolgozott ezen a területen és nincs meg a szükséges földje.”

József is ugyanerről számol be, hogy nem tudott volna elindulni, ha a nulláról kezdi, ahogyan Ő fogalmazott: „Szerencsére van egy kis alap, amiből elinduljak, de ha nem lenne, semmire nem lenne elég ez a pénz. Szeretnék mezőgazdasággal foglalkozni és ebből eltartani a családom. Ha nem lett volna a pályázat valószínűleg nem vágok bele.”

Fentiekkel ellentétben találtam olyat is a nyertes fiatal gazdák között, akik ténylegesen a nulláról indultak. Itt van például Károly esete, aki 2014-es nyertes:

Nekem ezzel a támogatással sikerült szinte nulláról beindulnom. Igaz csak mostanra értem el odáig, hogy pénzt termeljen, de semmiért nem cserélném el.

Én tudtam, kiszámoltam, miért fognak büntetni, mi az, amit nem tudok és nem is akarok megvalósítani így olyan nagy meglepetés nem volt a dologban. Igaz, hogy eszméletlen sok melót kell beletenni, nekem is volt rengeteg nehézség a gazdálkodásban, de ezek egy munkahelyen is megvannak.”

A személyes kedvenc példám, akik igenis csodát vittek véghez ebből a pályázatból, azok Andorék, akik Kecsegtető Kecskefarm néven saját márkát is hoztak létre. (Andorék teljes történetét korábban itt már leírtam.) „Hihetetlenül örülünk, hogy elnyerhettük ezt a támogatást, hiszen ezáltal belevághattunk az állattenyésztők nagybetűs életébe, és a saját lábunkon állva, gazdálkodva minden nap örömmel tekinthetünk a jövőbe. Mindazért a munkáért és fáradtságért, amit a gazdaságunk igényel, kárpótol minket a sok hálás kis állatunk (kecskék, macskák egyaránt) és az az érzés, hogy olyan életet élhetünk amilyet szeretnénk!

Azt javaslom mindenkinek, akit vonz a természet és az állattartás, a gazdálkodás szelleme, számolja át az életét és ne féljen lemondani eddig fontosnak hitt „városi dolgokról”, mert a természet közelsége idővel mindenért kárpótol.”

Van tehát pozitív vélemény is és én csak pár nyertest emeltem ki, akik véleményükkel talán tudnak egy kis plusz löketet adni azoknak, akik már elkeseredetten várják a végét, vagy azoknak, akik később gondokodnak beadáson (ha ki lesz még írva újra).

A következőkben olyan történeteket hozok, akik olyan „mátyáskirályosan” vannak éppen: nyertek is, meg nem is; örültek, de most várják a kötelezettség végét. Mert bizony belőlük is van bőven!

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 2. rész: A KM általános alapszabályai

2019. december 14. 04:36

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében érintett támogatások igénybevételéhez szükséges a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartása.

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

A KAP kalkulátor kitöltési útmutatója

2018. február 5. 15:46

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó támogatás kalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások).

Változott a fiatal gazda pályázat felhívása

2018. február 25. 15:37

Február 22-én jelent meg a „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás legfrissebb módosítása.

Fiatal Gazda pályázat és ami mögötte van - Tényfeltáró riportsorozat, 2. rész

2019. november 19. 04:36

A Fiatal Gazda (FIG) néven „elhíresült” pályázat egyre inkább fokozza a kedélyeket. A napi (bulvár)sajtóból hallunk nagy bukásokról, visszafizetésekről, pályázatíró maffiákról, „köcsög” hivatalról, sokat nyert, de keveset teljesített „csalókról” és a gyors meggazdagodás reményében manikűrösből aranykalászos gyorstalpalón bejutó egyénekről.

Fontos határidő közeleg a fiatal gazdák számára!

2019. február 22. 13:03

A következő időszakban, március 1-31. között nyílik lehetőség a megítélt támogatási összeg maradék 10%-nak igénylésére, természetesen csak bizonyos feltételek teljesülése mellett.