Agrárközélet

Gálaünnep kezdődött a Derecskei Gyümölcsösben

Agrofórum Online

Háromnapos gálaünnep kezdődött pénteken a Derecskei Gyümölcsösben abból az alkalomból, hogy ezen a hétvégén kerülnek kosárba az idei első érett Gála almák azokról az almafákról, amelyek elültetésében tavasszal ezer gyerek segített.

Szabó Imre, az almáskert tulajdonosa elmondta: 80 hektáros almáskertjükben tavasszal tízezer almafát ültettek, a munkákban résztvevő ezer diákot is meghívták az első gálaünnepre, hogy megkóstolhassák az új termést, és ismerkedjenek a térségükre jellemző hagyományos, de a mai kornak megfelelő modern és környezettudatos módon előállított helyi élelmiszerekkel.

A rendezvény idején a gyerekek megismerhetik egyebek mellett a száraztészta készítés, a friss túró előállítás, vagy a „varázs almalekvár” készítés helyi hagyományait – sorolta Szabó Imre, megjegyezve, hogy a gálaünnepen mutatkozik be első alkalommal a Hajdúsági Modern Gazdák konzorciuma, amelyet egy hónapja alakított meg tíz környékbeli, a hagyományos paraszti ételek, illetve annak alapanyagai előállítására szakosodott termelő.

Rájöttek ugyanis, hogy Derecske 20-30 kilométeres körzetében minden élelmiszert elő tudnak állítani a helyi hagyományokon alapuló modern módszerekkel, ami például egy étterem ellátásához kell. Az almáskert Almavirág éttermében például csak ilyen ételeket kínálnak: az alapanyagokat a zöldségtől a gyümölcsig, a liszttől a lekvárig, az olajtól a tejtermékeken át a húsokig mind helyben termelték – magyarázta Szabó Imre.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

2024. július 5. 17:10

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás.

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

A monília elleni védekezés virágzáskor

2020. március 31. 08:17

Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.