Agrárközélet
Agrárközélet

„Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese!”

„Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese!”

KITE Zrt.

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szabó Levente vezérigazgató a KITE Zrt. új Kecskeméti Alközpontját a május 25-én rendezett ünnepségen, utalva a cég ebben a régióban betöltött szerepére.

Kecskemét környékén már több mint 40 éve ismerik a KITE nevét. Köszönhetően annak a számos gyümölcsöző partnerkapcsolatnak, melyek nem csak a múltat és a jelent, hanem a jövőt is jelentik a cég számára. Alközponttal 2001 óta rendelkezik a cég a városban, azonban számos tényező indokolttá tette egy új, modernebb térségi bázis létrejöttét, melyet megérdemel a régió, a megye és az ottani, ma már több mint 4000-es partnerkör is. Ezért a KITE Zrt. vezetősége 2015-ben úgy döntött, hogy egy a mai kor elvárásainak sokkal inkább megfelelő központot hoznak létre.

Az új épület a Georg Knorr utcában kapott helyet, az építkezés 2016-ban kezdődött. A beruházás több mint 1,2 milliárd forintból valósult meg. A mintegy 3 hektár területen fekvő telephelyet 2017 decemberében vehette birtokba a cég, hogy a 2018-as tavaszi szezonban már ott fogadhassák régi és új partnereiket.

Szabó Levente azt is elmondta, hogy az új alközpont létrejöttének alapvetően három oka van.

Szabó Levente

Az első és legfontosabb a partnerek minőségi kiszolgálása, amelyre a régi, a forgalom és a partnerkör növekedése miatt kinőtt alközpontban már nem voltak képesek. Nem volt lehetőség a KITE Zrt. széles portfóliójának bemutatására sem.

A második nyomós ok, a külföldi leányvállalat kapacitásainak kiszolgálása. 2017-ben nyitotta meg ugyanis kapuit a KITE Zrt. szerbiai leányvállalata a KITE d.o.o., mely a John Deere és a JCB jogok birtokosa. Neki kell egy olyan háttérország, mely a műszaki szolgáltatásokat, valamint az alkatrész- és – esetenként – a gépellátást megfelelő mértékben tudja biztosítani. Nem elhanyagolható tény, hogy a távolság sem olyan nagy a két helyszín között, főleg, hogy a Kecskeméti Alközpont könnyen megközelíthető az autópályáról.

A harmadik ok pedig a Kecskemét környéki kertészetekben dolgozó és abból élő partnereik száma. Ebben az alközpontban lehetőség lesz egy gyorsabb, hatékonyabb zöldutas kiszolgálási metódust alkalmazni, mely számukra is kielégítő lesz. Elérhetővé válik a 2016-ban telepített KITE-Tagliani Faiskolában, valamint az idén korszerűsítésre kerülő Derecskei Telephelyen megtermelt szaporítóanyagok széles skálája az év teljes időszakában. Nem csak az épületet és a logisztikai hátteret kívánják a partnerek szolgálatába állítani, de a humánerőforrás tekintetében is fejlesztenek. Már két kertészeti szaktanácsadó dolgozik a kecskeméti körzetben, és még egy, aki csupán a biológiai növényvédelem területén nyújt szaktanácsot az intenzív kultúrák termelőinek.

Az új kecskeméti alközpont adatai:
Az ingatlan területe: 29.573 m2. Az alközponti épület hasznos alapterülete összesen: 3604,29 m2, fedett oldalsó tárolókkal együtt mindösszesen: 4481,83 m2.

Az irodaépület alapterülete a bemutatóteremmel és az irodaterülettel együtt összesen 404,55 m2.

Összes raktárterület (“A-B” növényvédőszer-raktár, “C-D” növényvédőszer-raktár, vetőmagraktár, kertészeti raktár, alkatrészraktár, John Deere alkatrész-átrakó, komissiózó) 2646,75 m2 és a fedett oldalsó tároló 862,66 m2, mindösszesen: 3509,41 m2.

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

A John Deere frissíti az 5M traktorcsalád tagjait

A John Deere 5M sorozat tagjai Európában a legnagyobb példányszámban értékesített traktortípusok egyike

2018. április 5. 07:09

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

2019. január 18. 10:51

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

2019. január 14. 09:36

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 6. rész

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Most a Nemzetközi Termékfejlesztési díjazottakat mutatjuk be.

2018. december 22. 03:36