Agrárközélet
Agrárközélet

Húzzon haza!

Húzzon haza!

Agrofórum Online

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.

Fődíj: PRONAR T653/1 pótkocsi a DORKER Kft. jóvoltából

A Pronar vállalatot majdnem 30 éve alapították Narew-ben, Lengyelország északkeleti Podlasie régiójában. Mára a Pronar Lengyelország mezőgazdasági, kommunális és közlekedési ágazat gépgyártásának megkérdőjelezhetetlen vezetője körülbelül 50 % piaci részesedéssel. Világszinten pedig egy jelentős szereplő a mezőgazdasági és kommunális gépek kerekeinek gyártásában, pneumatikus és hidraulikus rendszerek, pótkocsi alvázak, acél vázszerkezetek és műanyag alkatrészek gyártásában. A legmagasabb minőséget biztosítja a több mint 70 gyártmány előkészítő és 180 mérnök. Számos piacvezető termékével és megoldásával a Pronar új trendeket határoz meg a mezőgazdasági technológiákban, a kommunális szolgáltatásokban és a hulladékgazdálkodásban.

Az előfizetői játékunk főnyereménye, a PRONAR T653/1 egy kéttengelyes, 5000 kg teherbírású, három oldalra billenthető mezőgazdasági pótkocsi. Ez a típus már évek óta gyártásban van, és erős és tartós felépítés jellemzi.

MŰSZAKI ADATOK: T653/1

Hivatalosan megengedett össztömeg [kg]: 7105

Teherbírás [kg]: 5000

Üres tömeg [kg]: 2105

Rakodótér térfogata [m3]: 8,2

Rakodótér felülete [m2]: 8,2

Rakodótér belső hossza [mm]: 4010

Rakodótér belső szélessége [mm]: Trapéz alakú, 2010/2060

Méretek, hossz/ szélesség/ magasság [mm]: 6140/2230/2130

Oldalfalmagasság [mm]: 500+500

Padló/oldalfalak vastagsága [mm]: 4/2

Rakfelület magassága, a talajtól mérve [mm]: 1120

Nyomtáv [mm]: 1600

Felfüggesztés: Parabola-laprugók

Gumiabroncsok : 11,5/80-15,3

Maximális sebesség [km/h]: 30

Billentőrendszer: 3 oldalra

Teleszkópos munkahenger (dugattyúlöket/ olajtöltés/ üzemi nyomás): 1300 mm/ 8 l/ 160 bar

Minimális vonóerőigény [LE/kW]: 41,6/30,6

Billentési szög (hátra/oldalra) [°]: 42/46

A nyereményjátékban való részvétel feltételei

A fődíjért

A fődíjért azon olvasóink szállhatnak „ringbe”, akik 2019. január 23. és 2019. október 31. közötti időszakban kombinált Agrofórum (nyomtatott + digitális) előfizetési csomaggal rendelkeznek!

A meglévő nyomtatott, ill. online előfizetések kombinált csomagra történő átváltásának lehetőségét minden már meglévő olvasónk számára biztosítjuk.

Az előfizetői csomagváltás szaklapunk nyomtatott változatát olvasóknak mindössze 2.000 Ft-ba kerül.

Azoknak, akik eddig csak digitális változatban olvasták az Agrofórumot, a csomagváltásért 4.000 Ft-ot kell fizetniük.

Míg az új előfizetőknek a kombinált előfizetői csomagot 10.000 Ft-os áron kínáljuk.

A csomagváltást, ill. az új előfizetést egyszerűen és kényelmesen intézhetik az olvasószolgálatunkon: (tel: +36706778017, olvasoszolgalat@agroforum.hu),

vagy honlapunkon (www.agroforum.hu/elofizetes) keresztül.

A különdíjakért

A különdíjakat azok között sorsoljuk ki, akik 2019. január 23. és 2019. október 31. között regisztrálnak, vagy a már meglévő regisztrációjukat frissítik honlapunkon, a www.agroforum.hu-n.

A nyereményjáték sorsolása: 2019. novemberben, közjegyző jelenlétében.

Különdíjaink:

1.különdíj:

40 liter PROPULSE gombaölő szer a Bayer Crop Science jóvoltából

A Propulse a Bayer saját fejlesztésű hatóanyagait tartalmazza. Közülük a fluopiram sejtlégzés gátló és felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram SDHI hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. Leáll az appresszóriumok képződése, a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe. A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol bioszintézis gátló, DMI-hatású szisztemikus triazol fungicid. Szintén felszívódó tulajdonságú: a permetlével borított levélfelszínről folyamatosan a levél belsejébe kerül, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Hatásmódja szerint a protiokonazol az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag, amely gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét. Gátolja az appresszóriumok, hausztóriumok képződését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

2.különdíj:

10 hektár kukorica és 10 hektár repce hibrid a DEKALB jóvoltából – Ön választhat!

3.különdíj

3 tonna NAC 27 N műtrágya a Borealis L.A. T GmbH jóvoltából

Koncentrált, hatékony és mindenhol alkalmazható – az NAC 27 N (mészammonsalétrom) a vezető nitrogénműtrágya. Az NAC 27 N minden növénykultúrában és minden talajon alkalmazható, mivel az összes nitrogén-monoműtrágya közül ennek a legkisebb a talajsavanyító hatása. A kiváló fizikai minőség biztosítja a stabilitást tárolás és kezelés során. A tápanyagok többsége vízben oldódó formában van jelen, így azonnal elérhető a növények számára. A tápanyagok könnyen diffundálnak, akár a talaj nedvességtartalma révén is. Kiváló szóráskép!

4.különdíj

500.000 Ft értékű Natural Force biostimulátor a KITE Zrt. jóvoltából

A Natural Force egy rendkívül magas (47%) aminosav tartalommal rendelkező növénykondícionáló készítmény. Ezen aminosav tartalom nagy része a növény szempontjából kifejezetten értékes úgynevezett szabad aminosav. A szabad aminosavak magas aránya a gyártástechnológián alapul, mely során a termék alapanyagát biztosító növényi fehérjéket egy biológiai folyamat segítségével aminosavakra bontják szét.

Az enzimatikus hidrolízis során a fehérjék közötti peptidkötések fölszakadnak kialakítva így a rendkívül stabil és egyben jól oldódó szabad aminosavakat. A szabad aminosavak keletkezése során úgynevezett másodlagos metabolitok (vitaminos, fitohormonok) keletkeznek, mely tovább növelik a termék biostimulátor hatását.  A Natural Force keverhetőségét tekintve kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható. A KITE Zrt. saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban eltérő termőhelyi körülmények és évjáratok mellett is kiemelkedően termés többletet eredményezett.

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

2019. január 18. 10:51

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében.

2018. április 19. 07:34

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

2018. május 15. 08:23

Mulcsozó robot, terepjáró és favágó verseny - A magyar vadászok legnagyobb seregszemléje

Látványos favágó verseny, terepjárók és vadászpuskák, kapitális trófeák, szebbnél szebb preparátumok. Videó a magyar vadászok legnagyobb seregszemléjéről.

2019. február 16. 06:37

Életmód Videó