Agrárközélet
Agrárközélet

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

NAK/BM

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreadta az elmúlt évek nyári betakarítási munkáival összefüggő tűzvédelmi hatósági ellenőrzések tapasztalatait - írja a NAK.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek a nyári betakarítási munkákkal kapcsolatban tűzmegelőzési hatósági tevékenység keretében vizsgálták a tűzvédelmi előírások betartását. A kirendeltségek az illetékességi területükön tevékenységet végző gazdálkodók részére fórumokat, konferenciákat, lakossági tájékoztatókat szerveztek, ahol a hatóságok ismertették az aratási munkák biztonságos végrehajtásának feltételeit, a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat, valamint hangsúlyozták az aratással összefüggő tüzek megelőzésének fontosságát.

A katasztrófavédelmi szervek szoros együttműködést folytatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságaival, mely együttműködés keretében a katasztrófavédelmi igazgatóságok, kirendeltségek képviselői részt vesznek a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésein, illetve a Kamara rendezvényein. A kirendeltségek az aratási, betakarítási munkákkal összefüggő tüzek megelőzése érdekében a mezőgazdasági szereplők részére tájékoztató anyagot küldtek, sajtótájékoztatókat tartottak. A betakarítási munkákkal kapcsolatban valamennyi kirendeltség biztosított tűzbiztonsági konzultációs lehetőséget, és ismételten felhívta az érintett gazdálkodó szervezetek figyelmét a gépek, berendezések műszaki állapota megfelelőségének fontosságára, valamint tájékoztatást adott a hatóság elérhetőségeiről és az ellenőrzés szükségességéről.

A kirendeltségekhez a betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzésekről összesen 971 bejelentés érkezett. A műszaki ellenőrzéseken a kirendeltségek 466 esetben képviseltették magukat. A műszaki ellenőrzéseken túl, az aratási tevékenység ellenőrzését összesen 525 gazdálkodó szervezetnél folytatták le a tűzvédelmi hatóságok. Az ellenőrzések során összesen 122 hiányosságot tapasztaltak az ellenőrök.

Járművek ellenőrzése

A műszaki ellenőrzésekkel, a betakarítási munkák során használt mezőgazdasági járművekkel kapcsolatban a hatóságok a következő szabálytalanságokat állapították meg:

 • a munkagépek műszaki ellenőrzésének hiánya,
 • tűzoltókészülék karbantartásának, vagy a karbantartás dokumentálásának hiánya,
 • megfelelő számú vagy teljesítményű tűzoltókészülék biztosításának hiánya,
 • a munkagép földelésének hiánya, nem megfelelő állapota,
 • tűzoltókészülék hiánya,
 • a műszaki ellenőrzést nem, vagy nem a szemle tervezett időpontja előtt 10 nappal jelentették be a tűzvédelmi hatóságnak,
 • akkumulátor védőburkolatának hiánya,
 • a munkagépről az éghető anyagok letisztításának hiánya,
 • kenőanyag szivárgás,
 • kipufogóvezeték állapota nem megfelelő,
 • a műszaki ellenőrzést az aratással érintett földterületen végezték, nem tartottak megfelelő távolságot a lábon álló növényzettől.

Létesítmények ellenőrzése

A fentieken túl a gazdálkodók telephelyén az ellenőrök az alábbi hiányosságokat tapasztalták:

 • tűzvédelmi oktatás hiánya,
 • a villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálatának hiánya,
 • a villámvédelmi berendezés felülvizsgálatának hiánya,
 • szabálytalan tárolás,
 • villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata során tapasztalt hibák kijavításának, vagy a javítás dokumentálásának hiánya,
 • tűzvédelmi szabályzat hiányos,
 • tűzvédelmi szabályzat nem naprakész,
 • villámvédelmi berendezések felülvizsgálata során feltárt hibák kijavításának, vagy a javítás dokumentálásának hiánya,
 • tűzoltó készülékek üzemeltetési naplójának hiánya,
 • tűzoltó-vízforrás jelölésének hiánya,
 • közműelzáró jelölésének hiánya,
 • tűzoltó takaró hiánya,
 • tűzvédelmi szakvizsga hiánya.

Az ellenőrzéseken tapasztaltak alapján meghatározott intézkedések során a kirendeltségek a fokozatosság elvét vették figyelembe. Az ellenőrzések során feltárt hiányosságokra tekintettel 43 esetben az ügyfelet a kirendeltség tűzvédelmi szabályok megsértése miatt figyelmeztette és a szabálytalanságok megjelölt határidőn belüli megszüntetésére és annak a tűzvédelmi hatóság felé történő igazolására kötelezte.

A végrehajtott ellenőrzések kapcsán 7 esetben szabott ki tűzvédelmi bírságot a hatóság. A kiszabott bírságok okai:

 • tűzoltókészülék hiánya,
 • tűzoltókészülék ellenőrzésének, felülvizsgálatának hiánya,
 • a munkagépek műszaki ellenőrzésének hiánya.

A mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete a tavalyi évhez képest javult. Mezőgazdasági területen 2017. június 1. – 2017. augusztus 31. között 374 db tűz keletkezett, míg 2018. ugyanezen időszakában 203 db. Ez kevesebb a 2012-2018. években keletkezett tüzek számának átlagánál (352 db) is. A mezőgazdasági gépek kigyulladása miatt keletkezett tüzek száma 2017. június 1. – 2017. augusztus 31. között 77 db, idén ebben az időszakban 66 db volt. Ez csökkenést jelent 2012-2018 átlagához (70 db) viszonyítva is. Mind a mezőgazdasági területeken keletkezett tüzek, mind a mezőgazdasági géptüzek száma csökkenő tendenciát mutat.

Összességében megállapítható, hogy a gazdasági szereplők a betakarítási munkálatok vonatkozó tűzvédelmi előírásait jellemzően betartották, kirívó szabálytalanságot az ellenőrzések során az ellenőrök nem tapasztaltak. A műszaki ellenőrzések során a mezőgazdasági erő- és munkagépek általános műszaki állapota tűzvédelmi szempontból a legtöbb esetben megfelelő volt. Ez nagymértékben köszönhető a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek folyamatos tájékoztatásának. A mezőgazdasági szektorban erősödik a tűzvédelmi szabályok jogkövetése, ezáltal a csökken a tűzesetek következtében keletkező kár.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Húsvéthoz képest szokatlanul alacsonyak az árak

2019. április 20. 13:33

Az integráció alacsony foka miatt a sok kis és közepes magyarországi tojástermelő érdekérvényesítő képessége jóval kisebb a koncentrált kiskereskedelemmel szemben.

Fontos a felelős állattartás

2019. április 20. 10:03

Nem szabad élő állatokat ajándékozni, csak olyan helyre, ahol alapos megfontolás után vágnak bele a gondozásukba.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

Szenzációs Versatile ajánlat gabona betakarításra

2018. május 18. 08:45

Egyedülálló ár-érték arány, magas színvonalú technikai és technológiai tartalom, kiváló műszaki háttér, biztonságos üzemeltetés, páratlan finanszírozás 1,5% kamattal.

Aratás - Nemesgörzsönyben is ellepték a határt a kombájnok

2018. július 6. 15:50

Országszerte nagy erőkkel folyik a kalászosok betakarítása. Nincs ez másképp a Pápához közeli Nemesgörzsöny határában sem, ahova pénteken az Agrofórum is ellátogatott.

Gépinfo Videó

Jól halad a betakarítás

2018. július 31. 06:30

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

Átlag feletti szójatermés várható Baranya megyében

2018. augusztus 7. 14:12

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt.