Agrárközélet

Katasztrófa: az USA leghíresebb borvidéke szinte megsemmisült

Agrofórum Online

Legalább 17-en életüket vesztették, százak tűntek el, több ezer lakóház és irodaház megsemmisült az Amerikai Egyesült Államok történetének 5. legnagyobb tűzvészében, amely a hétvége óta pusztít Kaliforniában. Az USA leghíresebb borvidéke, a Napa-völgy gyakorlatilag megsemmisült.  

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította helyi idő szerint kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án lobbantak fel a San Francisco környékén fekvő borvidéken, s a helyzet az óta folyamatosan romlik; a tűz már 17 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa-völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás.

Azok a gazdálkodók sem sokkal szerencsésebbek, akinél „csak” az ültetvények alatti száraz fű égett le, hiszen a pincészetek zöme is megsemmisült, a még nem leszüretelt termést egyelőre nincs hol feldolgozni, s kérdés, mennyire viselte meg a tűz és a füst a gyümölcsöt. A megmaradt feldolgozókban nincs áram, helyi források szerint pedig akár hetekbe is telhet mire sikerül helyreállítani a hálózatot, már ahol lehet.

Azok a termelők is aggódnak a termésért, akinek birtokát valamilyen csoda folytán elkerülte a tűzvész, hiszen a borvidéket sűrű füst lepi napok óta. – A füstöt alkotó vegyületeket a bogyók elnyelik, végül a borban kellemetlen ízekké válnak – figyelmeztetnek a szakemberek. Ezek a „füstös, szalonna, tábortűz és hamutartóként” leírt ízhibák általában tartósak és a szájban maradnak még a bort lenyelve is – közölte az ETS Laboratories, amely tudományos elemzéseket végez a boripar számára.

A füstszag eltávolításának módszerei léteznek, de elveszik az összes karaktert a borból – mondta Christian O’Kuinghtton renoi borász, hozzátéve, ezek a karakterek, a jellegzetesség, a megkülönböztető stílus az egyik fő oka annak, hogy az emberek borokat vásárolnak a kaliforniai borvidékről.

A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, várhatóan helyi idő szerint már szerdára virradóra eléri a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.

(Agrofórum Online) (FOTÓ: AP, GETTY, AFP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Tokaji bor lett a világ legdrágább bora

2019. március 11. 09:06

Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlő szükséges, amelyeket ráadásul kifejezetten hosszú ideig kell érlelni, ráadásul minden szőlőszemet kézzel szednek le.

Túl olcsón kerül piacra a magyar bor

2019. szeptember 23. 08:33

A probléma a megkérdezett piaci szereplők szerint összetett, a megfelelő marketing hiányától kezdve a mennyiségi és minőségi gondokon keresztül odáig terjed, hogy kudarcot vallottak a kitörési pontnak szánt fajták.