Agrárközélet
Agrárközélet

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

Agrofórum Online

Az emberiség élelmezésének biztosítása a mezőgazdaság jelenlegi legnagyobb kihívása. Bizonyos növények, állatok és mikroorganizmusok az élelmezés fenntartásában kulcsfontosságúak, de sajnos közülük sok már kihalt, vagy a kihalás szélére sodródott. A tudósok ezért riadót fújtak.

Földünk élelem készletei egyre inkább veszélybe sodródnak a biodiverzitás folyamatos pusztítása miatt – olvasható az independent oldalán. Ennek oka, hogy többek között a mezőgazdaság szereplői sem védik eléggé azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat, melyek segítenek létrehozni és fenntartani az emberiség élelmiszerkészletét. Egy tanulmány szerint, amennyiben nem teszünk valamit a természetes ökoszisztéma fenntartása érdekében, a globális készlethiány fokozatosan növekedni fog az elkövetkező időszakban.

Szigorú előírások vannak ugyan világszerte számos országban, de ezek betartása sem elég a jelek szerint ahhoz, hogy a biodiverzitás csökkenését meggátoljuk. Sokat mondó adat, hogy az elmúlt 20 évben a világ növényzetének 20 százalékánál figyelhető meg a termésmennyiség csökkenése.

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

A mezőgazdaság felelősségét kiemelik ebben a témában, ugyanis sokak szerint a modern mezőgazdaság kizsákmányolja a termőföldeket. Mindez azt jelenti, hogy azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat elpusztítja, amelyek hosszú évszázadok, évezredek óta segítik a haszonnövények fejlődését keléstől betakarításig. Természetesen a problémáért nem csak a mezőgazdaság a felelős, a gyárak, gépek által kibocsátott káros anyagok, valamint a klímaváltozás is negatív hatással van a biodiverzitás csökkenésére.

Mi lehet a megoldás erre az égető problémára? Szakértők szerint szükség van az élelmiszer-előállítás módjainak megváltoztatására, valamint kulcsfontosságú kérdésként kellene kezelniük a mezőgazdasági vállalkozásoknak is a biodiverzitás fenntartását.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárgazdasági Kutatóintézet integrációja

2019. június 26. 11:47

Erősödik a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) integrációjával, és így még magasabb színvonalon válik képessé a magyar agrárgazdaság versenyképességének növelésére - mondta Nagy István agrárminiszter.

A World Sustainability Organization megkezdi magyarországi tájékoztató kampányát

2019. június 26. 11:33

Ahhoz, hogy egy termék Friend of the Sea vagy Friend of the Earth tanúsítást szerezzen, egyértelmű elvárásoknak kell megfelelnie egy szigorú, független ellenőrzés során.

Újabb részleges felhívás nyílt a sovány tejpor értékesítésére

2019. június 26. 05:47

A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét.

Az adminisztrációs terhek enyhítésével is segítik az erdőtelepítést

2019. június 25. 12:04

A szaktárca csökkentette a minősítésre kötelezett fafajok számát, amivel a termelők adminisztrációs terhei jelentősen csökkennek.

Okosfalvak: így tennék élhetőbbé a magyar vidéket (1. rész)

2018. október 11. 08:28

Szélessávú internet, digitális megoldások, tudatos vidéképítés az Európai Unió célja a magyar kistelepüléseken is.

Digitalizálnák a bolgár mezőgazdaságot

2019. március 4. 15:33

A szakértők azt állítják, hogy komoly digitális szakadék van a vidéki területek között. Ráadásul az uniós tagországokban átlagosan a vidéki háztartások csupán 40 százaléka rendelkezik gyors, szélessávú internetkapcsolattal, míg a városias környezetben 76 százalék ez az arány.

Nyertem, de hogyan tovább? (I.rész)

2018. március 20. 20:14

Amennyire vártam 2016-ban a jóváhagyó határozatot, most 2018-ban azon gondolkozom, hogy megtudom-e valósítani.

Megoldások az agrárium munkaerőhiányára

2018. szeptember 27. 06:13

Egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány és a munkaerő fluktuációja az agráriumban. Mit tehet egy munkáltató, hogy megtalálja és meg is tartsa a megfelelő munkatársat?