Agrárközélet
Agrárközélet

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

Agrofórum Online

Az emberiség élelmezésének biztosítása a mezőgazdaság jelenlegi legnagyobb kihívása. Bizonyos növények, állatok és mikroorganizmusok az élelmezés fenntartásában kulcsfontosságúak, de sajnos közülük sok már kihalt, vagy a kihalás szélére sodródott. A tudósok ezért riadót fújtak.

Földünk élelem készletei egyre inkább veszélybe sodródnak a biodiverzitás folyamatos pusztítása miatt – olvasható az independent oldalán. Ennek oka, hogy többek között a mezőgazdaság szereplői sem védik eléggé azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat, melyek segítenek létrehozni és fenntartani az emberiség élelmiszerkészletét. Egy tanulmány szerint, amennyiben nem teszünk valamit a természetes ökoszisztéma fenntartása érdekében, a globális készlethiány fokozatosan növekedni fog az elkövetkező időszakban.

Szigorú előírások vannak ugyan világszerte számos országban, de ezek betartása sem elég a jelek szerint ahhoz, hogy a biodiverzitás csökkenését meggátoljuk. Sokat mondó adat, hogy az elmúlt 20 évben a világ növényzetének 20 százalékánál figyelhető meg a termésmennyiség csökkenése.

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

A mezőgazdaság felelősségét kiemelik ebben a témában, ugyanis sokak szerint a modern mezőgazdaság kizsákmányolja a termőföldeket. Mindez azt jelenti, hogy azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat elpusztítja, amelyek hosszú évszázadok, évezredek óta segítik a haszonnövények fejlődését keléstől betakarításig. Természetesen a problémáért nem csak a mezőgazdaság a felelős, a gyárak, gépek által kibocsátott káros anyagok, valamint a klímaváltozás is negatív hatással van a biodiverzitás csökkenésére.

Mi lehet a megoldás erre az égető problémára? Szakértők szerint szükség van az élelmiszer-előállítás módjainak megváltoztatására, valamint kulcsfontosságú kérdésként kellene kezelniük a mezőgazdasági vállalkozásoknak is a biodiverzitás fenntartását.

Akár egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket az agrár-startupok

2019. augusztus 23. 03:44

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

Eladja állategészségügyi részlegét a Bayer

2019. augusztus 21. 12:28

A Bayer még tavaly novemberben hozott döntést az állategészségügyi üzletág értékesítéséről. A jövőben a gyógyszeripari és a mezőgazdasági üzletágra akarnak koncentrálni.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2019. augusztus 20. 04:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Szigorú kontrollt vár el az agrárszakma a Mercosur-megállapodás kapcsán

2019. augusztus 19. 18:26

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2019. augusztus 20. 04:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Gazdaságátadás, nemzedékváltás – az AGRYA és az AgroStratéga közös kutatása

2018. július 17. 13:44

Az agrár-nemzedékváltással, gazdaságátadással kapcsolatos probléma évek óta ismert az ágazat szereplői számára, ám a megoldáshoz nem készültek megfelelő tervek és csak részben történtek érdemi intézkedések.

A gyakran belvizes területeken meg kell változtatni a művelési ágat

2018. március 2. 10:20

A tavaly elfogadott Nemzeti Vízstratégia új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának adott interjújában Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.