Agrárközélet

Kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában. A hústermelés is enyhén csökken, 2019-ben a marha- és borjúhús előállítás a belső fogyasztás 142 százalékára, a sertéshús esetében pedig ez az adat 102 százalékra mérséklődött.

2019-ben Ausztria gazdaságai összesen mintegy 3,82 millió tonna tehén-, juh- és kecsketejet (-1% 2018-hoz képest), 2,09 milliárd tojást (+1%) és 4400 tonna halat (változatlan mérték) termeltek házi és külföldi piacokra. A hús esetében a bruttó hazai termelés (vágási tömegben, azaz a csontokat és a zsírt is beleértve) az előző év szintjén maradt és 910 300 tonnát tett ki. Ez derül ki az Statistik ausztriai adataiból.

Az önellátás mértéke, amely azt jelzi, hogy a hazai termelés mennyire képes kielégíteni a belső keresletet, a tej (beleértve a joghurtot) esetében 170 százalékot, a marha- és borjúhús esetében 142 százalékot, a sajt esetében 113 százalékot tett ki. Sertéshúsnál 102 százalék ez az adat. A következő termékek esetében az önellátás mértéke 100 százalék alatt volt, tehát a hazai termelés nem tudta teljes mértékben kielégíteni a keresletet: tojás (86 százalék), baromfi (72 százalék), vaj (69 százalék) és hal (6 százalék).

Az egy főre jutó fogyasztás 2019-ben 82,2 kg tej, 23,4 kg sajt, 5,6 kg vaj, 242 tojás és 93,8 kg hús volt. Nem minden került az emberek tányérjaira – valójában csak 62,6 kg húst ettek meg, szemben a 2018-as 63,6 kg-mal. Az egy főre jutó fogyasztás fennmaradó harmadát a csontok, a pazarlás miatti hulladék, illetve a kutya- és macskaeledelként feldolgozott mennyiség tett ki.

A vizsgált évben húsból (377 200 tonna; +2%), tejből (68 200 tonna; +5%), sajtból (125 800 tonna; +4%) és halból (74 400 tonna; + 1%) is behozatalra szorult Ausztria. Ugyanakkor 517 500 tonna húst (+3%), 532 500 tonna tejet (+2%) és 153 200 tonna sajtot (+1%) exportáltak ebben az időszakban.

2018-hoz képest a mezőgazdasági külkereskedelem volumene, mind a növényi, mind az állati termékek tekintetében 23,7 milliárd euróról 25 milliárd euróra nőtt. Ez Ausztria teljes külkereskedelmének 8,0 százalékának felel meg, amely 2019-ben összesen 311,3 milliárd eurót tett ki.

A mezőgazdasági import értéke 12,2 milliárdról 12,7 milliárd euróra, az exporté pedig 11,5 milliárdról 12,3 milliárd euróra emelkedett.

A fő kereskedelmi partnerek az Európai Unió tagállamai voltak, az import 83 százalékával és az export 75 százalékával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.

Elmaradhat az országos „bespájzolás” az árstop eltörlése előtt

2023. július 29. 09:10

Már csak pár napig van érvényben az árstop bizonyos élelmiszertermékekre Magyarországon. Akadnak olyanok, akik a szokottnál most nagyobb tételben vásárolnak, ám a pánikszerű vásárlás, a „bespájzolás” ezúttal alighanem elmarad.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.