Agrárközélet

Kilő a hüvelyesekből készített lisztek piaca

NAK

Az előrejelzések alapján a hüvelyesekből készített lisztek piaca 2025-re mintegy 10,48%-os emelkedést fog elérni. A piacot mozgató fő régió az ázsiai-csendes-óceáni térség, míg a legjelentősebb lisztek a lencse, a csicseriborsó és a bab alapú termékek lesznek – tudható meg a Mordor Intelligence piackutató tanulmányából.

A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek (pl. lencse chips, kréker) érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók, ugyanakkor alacsony nátrium-, zsír- és koleszterintartalmuknak köszönhetően kiválóan beilleszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.

Az ázsiai-csendes óceáni térségben a fogyasztók tudatosan keresik a hüvelyesek, illetve azok lisztjéből készült élelmiszereket. Mindemellett Észak-Amerika is jelentős piacnak tekinthető. Európa mérsékeltebb, míg Afrika és Dél-Amerika egyelőre alacsony potenciálú piacot jelent a hüvelyesekből előállított lisztek számára. Ugyanakkor a tanulmány kihangsúlyozza, hogy a hüvelyes lisztek piaca jelentősen fregmentált, számos előállító van jelen a piacon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

2023. július 3. 11:54

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.