31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Agrárközélet

Látlelet az élelmiszeriparunkról – Van-e kiút, lesz-e kiút, és merre van a kiút?

Agrofórum Online

Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció?

Lehet, hogy túlzás, de a harmadik, vagy negyedik legnagyobb iparág Magyarországon az élelmiszeripar, amely európai összehasonlításban sereghajtó, és amely válság közeli állapotban van. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a konferenciát Éder Tamás. Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció? Erről folyt a rendezvénysorozatot megnyitó tanácskozáson a vita és/vagy eszmecsere 2016. szeptember 20-án Budapesten, a Kopaszi gáton.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ez év őszén rendezvénysorozatot szervez (IX.13-án már hírül adtuk) az élelmiszeripari vállalatok, feldolgozók részére. Ennek nyitányáról tudósítunk.

*

A magyarországi élelmiszeripar helyzete és jövőképe címmel az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) munkatársai által összeállított tanulmányt ismertette a munkacsoport vezetője, Kürthy Gyöngyi (novemberi lapszámunk fókuszában az élelmiszergazdaságról olvashatnak, amelyben a jelen előadás anyagát is közreadjuk).

*

Az elhangzottakról dióhéjban:
Nemzetközi összehasonlításban, a hazai élelmiszeripar katasztrofális helyzetben van, amely számos okra vezethető vissza pl.:
– elavult technológiák,
– szerény innováció, az is elsősorban a termékfejlesztésekre korlátozódik,
– a beruházások alacsony szintje,
– gyenge marketing tevékenység és márkaépítés,
– esetenként a termékek iránti bizalmatlanság.

Mindezek ellenére az export pozíciónk tette működőképessé az élelmiszeripart, mert a hazai fogyasztás oly mértékben esett vissza, hogy nem generált kellő keresletet az iparágak felé. (Ez jórészt a jövedelmi viszonyokkal magyarázható.)
Ezen a helyzeten kíván segíteni ennek a tényfeltáró munkának a figyelembe vételével ez a pályázati lehetőség, amely az élelmiszeripar szereplői számára a közeljövőben megnyílik.

*

Néhány megállapítás a tanulmányból, amelyeket célszerű lesz figyelembe venni:
– a globális élelmiszeripart, néhány szakágazat kivételével a nagyméretű, multinacionális vállalatbirodalmak uralják,
– a mérethatékonyságból eredően intenzívebb az innováció, hatékonyabb a marketing tevékenység és eredményesebb a márkaépítés,
– a magyarországi élelmiszeripar meghatározó cégei is – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb közepes méretűnek számítanak a globális vállalatokhoz képest,
– hazánkban is a külföldi hátterű, tőkeerős cégek vannak helyzetben, a nemzetközi vállalatstratégiák részeként.

*

A magyarországi helyzetet súlyosbítja, hogy az egyes cégek vezetői a korábban felsorolt hiányosságokat nem ismerik fel.

Elégedettek a sokhelyütt elavult gépparkkal, nem jól gazdálkodnak a munkaerővel (alacsony munkabérek), nem jól mérik fel a piacokat, nem használják ki a meglévő kapacitásokat, nincs igény a korszerűsítésre, a hatékonyság növelésére.

*

Mi lehet a kiút?
Az ágazat jövője a makrogazdasági környezettől függ, úgy, mint belső vásárlóerő, adózás, munkabérek.
Meghatározó a technológiai fejlesztés, az innovatív termékszerkezet kialakítása. Ennek legfőbb akadálya a forráshiány. (Ezen segíthetnek a pályázatok.)
Fontos a méretgazdaságosság, az árversenyképesség, a piackutatás és az intenzív marketing.

Ezzel egyetértett a NAK élelmiszergazdaságért felelős elnökhelyettese, Éder Tamás, és Feldman Zsolt FM helyettes államtitkár is.

*

A résztvevők megállapították, hogy nem kis felelősség terheli azokat, akik a hazai élelmiszeripart ebbe a helyzetbe juttatták, amely visszavezethető az átgondolatlan, vagy érdekvezérelt privatizáció időszakára. Most azonban a cél nem a múlton való merengés, hanem a jövő tudatos felépítése. Éder Tamás a megnyitójában úgy fogalmazott, hogy manapság több a tanácskozás, mint az ott elhangzó értelmes gondolat. Reményét fejezte ki, hogy ezúttal fordítva lesz. És igaza lett.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

Hentesüzleteket támogatnak

2023. február 20. 10:04

Akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek az agrárminisztérium új felhívásának köszönhetően.

GMO-mentes Magyarországért Egyesület: már az Erste Bank is a pártoló tagok sorában

2019. december 10. 05:43

Az Erste Bank értékrendjébe, az általa immár 200 éve képviselt elvek közé a GMO-mentes Magyarországért Egyesület célkitűzései pontosan illeszkednek.

Ukrajna mezőgazdasági termelésének helyreállítása 20 évig tarthat

2023. június 18. 05:39

Ukrajnában 106 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be 2021-ben az invázió előtt, de a kibocsátás 2023-ban körülbelül 65 millió tonnára csökkenhet.