Agrárközélet

Látlelet az élelmiszeriparunkról – Van-e kiút, lesz-e kiút, és merre van a kiút?

Agrofórum Online

Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció?

Lehet, hogy túlzás, de a harmadik, vagy negyedik legnagyobb iparág Magyarországon az élelmiszeripar, amely európai összehasonlításban sereghajtó, és amely válság közeli állapotban van. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a konferenciát Éder Tamás. Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció? Erről folyt a rendezvénysorozatot megnyitó tanácskozáson a vita és/vagy eszmecsere 2016. szeptember 20-án Budapesten, a Kopaszi gáton.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ez év őszén rendezvénysorozatot szervez (IX.13-án már hírül adtuk) az élelmiszeripari vállalatok, feldolgozók részére. Ennek nyitányáról tudósítunk.

*

A magyarországi élelmiszeripar helyzete és jövőképe címmel az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) munkatársai által összeállított tanulmányt ismertette a munkacsoport vezetője, Kürthy Gyöngyi (novemberi lapszámunk fókuszában az élelmiszergazdaságról olvashatnak, amelyben a jelen előadás anyagát is közreadjuk).

*

Az elhangzottakról dióhéjban:
Nemzetközi összehasonlításban, a hazai élelmiszeripar katasztrofális helyzetben van, amely számos okra vezethető vissza pl.:
– elavult technológiák,
– szerény innováció, az is elsősorban a termékfejlesztésekre korlátozódik,
– a beruházások alacsony szintje,
– gyenge marketing tevékenység és márkaépítés,
– esetenként a termékek iránti bizalmatlanság.

Mindezek ellenére az export pozíciónk tette működőképessé az élelmiszeripart, mert a hazai fogyasztás oly mértékben esett vissza, hogy nem generált kellő keresletet az iparágak felé. (Ez jórészt a jövedelmi viszonyokkal magyarázható.)
Ezen a helyzeten kíván segíteni ennek a tényfeltáró munkának a figyelembe vételével ez a pályázati lehetőség, amely az élelmiszeripar szereplői számára a közeljövőben megnyílik.

*

Néhány megállapítás a tanulmányból, amelyeket célszerű lesz figyelembe venni:
– a globális élelmiszeripart, néhány szakágazat kivételével a nagyméretű, multinacionális vállalatbirodalmak uralják,
– a mérethatékonyságból eredően intenzívebb az innováció, hatékonyabb a marketing tevékenység és eredményesebb a márkaépítés,
– a magyarországi élelmiszeripar meghatározó cégei is – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb közepes méretűnek számítanak a globális vállalatokhoz képest,
– hazánkban is a külföldi hátterű, tőkeerős cégek vannak helyzetben, a nemzetközi vállalatstratégiák részeként.

*

A magyarországi helyzetet súlyosbítja, hogy az egyes cégek vezetői a korábban felsorolt hiányosságokat nem ismerik fel.

Elégedettek a sokhelyütt elavult gépparkkal, nem jól gazdálkodnak a munkaerővel (alacsony munkabérek), nem jól mérik fel a piacokat, nem használják ki a meglévő kapacitásokat, nincs igény a korszerűsítésre, a hatékonyság növelésére.

*

Mi lehet a kiút?
Az ágazat jövője a makrogazdasági környezettől függ, úgy, mint belső vásárlóerő, adózás, munkabérek.
Meghatározó a technológiai fejlesztés, az innovatív termékszerkezet kialakítása. Ennek legfőbb akadálya a forráshiány. (Ezen segíthetnek a pályázatok.)
Fontos a méretgazdaságosság, az árversenyképesség, a piackutatás és az intenzív marketing.

Ezzel egyetértett a NAK élelmiszergazdaságért felelős elnökhelyettese, Éder Tamás, és Feldman Zsolt FM helyettes államtitkár is.

*

A résztvevők megállapították, hogy nem kis felelősség terheli azokat, akik a hazai élelmiszeripart ebbe a helyzetbe juttatták, amely visszavezethető az átgondolatlan, vagy érdekvezérelt privatizáció időszakára. Most azonban a cél nem a múlton való merengés, hanem a jövő tudatos felépítése. Éder Tamás a megnyitójában úgy fogalmazott, hogy manapság több a tanácskozás, mint az ott elhangzó értelmes gondolat. Reményét fejezte ki, hogy ezúttal fordítva lesz. És igaza lett.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Konyhai anyagok, amelyek a kertben is használhatók

2023. október 31. 05:40

Nézzük most sorra, hogy melyek azok a konyhai anyagok, melyek a kertben is használhatók?

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

2024. április 8. 12:40

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

Enyhén mérséklődött az élelmiszerek drágulási üteme

2020. október 12. 06:02

2020. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig 4,0 százalékkal emelkedtek.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.