Agrárközélet

Látlelet az élelmiszeriparunkról – Van-e kiút, lesz-e kiút, és merre van a kiút?

Agrofórum Online

Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció?

Lehet, hogy túlzás, de a harmadik, vagy negyedik legnagyobb iparág Magyarországon az élelmiszeripar, amely európai összehasonlításban sereghajtó, és amely válság közeli állapotban van. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a konferenciát Éder Tamás. Megoldás lehet-e a probléma kezelésére a pályázatok keretében elérhető 300 milliárdos injekció? Erről folyt a rendezvénysorozatot megnyitó tanácskozáson a vita és/vagy eszmecsere 2016. szeptember 20-án Budapesten, a Kopaszi gáton.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ez év őszén rendezvénysorozatot szervez (IX.13-án már hírül adtuk) az élelmiszeripari vállalatok, feldolgozók részére. Ennek nyitányáról tudósítunk.

*

A magyarországi élelmiszeripar helyzete és jövőképe címmel az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) munkatársai által összeállított tanulmányt ismertette a munkacsoport vezetője, Kürthy Gyöngyi (novemberi lapszámunk fókuszában az élelmiszergazdaságról olvashatnak, amelyben a jelen előadás anyagát is közreadjuk).

*

Az elhangzottakról dióhéjban:
Nemzetközi összehasonlításban, a hazai élelmiszeripar katasztrofális helyzetben van, amely számos okra vezethető vissza pl.:
– elavult technológiák,
– szerény innováció, az is elsősorban a termékfejlesztésekre korlátozódik,
– a beruházások alacsony szintje,
– gyenge marketing tevékenység és márkaépítés,
– esetenként a termékek iránti bizalmatlanság.

Mindezek ellenére az export pozíciónk tette működőképessé az élelmiszeripart, mert a hazai fogyasztás oly mértékben esett vissza, hogy nem generált kellő keresletet az iparágak felé. (Ez jórészt a jövedelmi viszonyokkal magyarázható.)
Ezen a helyzeten kíván segíteni ennek a tényfeltáró munkának a figyelembe vételével ez a pályázati lehetőség, amely az élelmiszeripar szereplői számára a közeljövőben megnyílik.

*

Néhány megállapítás a tanulmányból, amelyeket célszerű lesz figyelembe venni:
– a globális élelmiszeripart, néhány szakágazat kivételével a nagyméretű, multinacionális vállalatbirodalmak uralják,
– a mérethatékonyságból eredően intenzívebb az innováció, hatékonyabb a marketing tevékenység és eredményesebb a márkaépítés,
– a magyarországi élelmiszeripar meghatározó cégei is – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb közepes méretűnek számítanak a globális vállalatokhoz képest,
– hazánkban is a külföldi hátterű, tőkeerős cégek vannak helyzetben, a nemzetközi vállalatstratégiák részeként.

*

A magyarországi helyzetet súlyosbítja, hogy az egyes cégek vezetői a korábban felsorolt hiányosságokat nem ismerik fel.

Elégedettek a sokhelyütt elavult gépparkkal, nem jól gazdálkodnak a munkaerővel (alacsony munkabérek), nem jól mérik fel a piacokat, nem használják ki a meglévő kapacitásokat, nincs igény a korszerűsítésre, a hatékonyság növelésére.

*

Mi lehet a kiút?
Az ágazat jövője a makrogazdasági környezettől függ, úgy, mint belső vásárlóerő, adózás, munkabérek.
Meghatározó a technológiai fejlesztés, az innovatív termékszerkezet kialakítása. Ennek legfőbb akadálya a forráshiány. (Ezen segíthetnek a pályázatok.)
Fontos a méretgazdaságosság, az árversenyképesség, a piackutatás és az intenzív marketing.

Ezzel egyetértett a NAK élelmiszergazdaságért felelős elnökhelyettese, Éder Tamás, és Feldman Zsolt FM helyettes államtitkár is.

*

A résztvevők megállapították, hogy nem kis felelősség terheli azokat, akik a hazai élelmiszeripart ebbe a helyzetbe juttatták, amely visszavezethető az átgondolatlan, vagy érdekvezérelt privatizáció időszakára. Most azonban a cél nem a múlton való merengés, hanem a jövő tudatos felépítése. Éder Tamás a megnyitójában úgy fogalmazott, hogy manapság több a tanácskozás, mint az ott elhangzó értelmes gondolat. Reményét fejezte ki, hogy ezúttal fordítva lesz. És igaza lett.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Közel egy éve lejtmenetben a globális élelmiszerárak

2023. március 4. 08:37

A FAO élelmiszerár-index februárban 0,6%-kal zárt alacsonyabban idén januárhoz és 18,7%-kal a tavaly márciusi csúcshoz képest.

Komoly hatással van a koronavírus a fogyasztói szokásokra

2020. május 6. 08:46

Az online vásárlások gyakorisága megnő, a munkahelyi és így a pénzügyi bizonytalanságok fokozódnak, illetve a nemzetközi utazások minimalizálódnak.

Az élelmiszerek kiskereskedelme 6,3 százalékkal bővült

2024. augusztus 2. 11:40

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 788,9 milliárd forintot tett ki 2024 májusában.

Élelmiszerek fertőtlenítése – villámlással 

2023. december 23. 11:10

Az illinois-i Urbana-Champaign Egyetem tudósai kifejlesztettek egy hordozható, saját energiával működő ultraibolya-C készüléket, a Tribo fertőtlenítő berendezést, amely képes ártalmatlanítani két olyan baktériumot, amelyek számos élelmiszer eredetű megbetegedésért és halálesetért felelősek.