Agrárközélet
Agrárközélet

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

Agrofórum Online

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.

Alighanem feleslegesen, hiszen szakmailag ismét erős újságot sikerült összeraknunk, ráadásul 148 oldalon, vagyis erre a hónapra is akad bőven olvasnivalója az előfizetőinknek, alkalmi vásárlóinknak, követőinknek. A tartalomjegyzék alig fért el két oldalon – de inkább lapozzunk bele!

Márpedig a szántás kockáztatás! – ez nálunk a hónap témája, és aligha kell különösebben megmagyarázni, hiszen az elmúlt hetekben ismét fellángolt Magyarországon a vita arról, hogy szükség van-e a rendszeres talajforgatásra, vagy inkább államilag kellene betiltani az ekét. A téma kapcsán Dr. Birkás Márta professzor asszonnyal is beszélgettünk, aki röviden, ám annál velősebben osztotta meg tapasztalatait.

A betakarítás végén a napraforgó 2023. évi egészségi állapotára tekint vissza Dr. Békési Pál cikke. Idén szerencsésen elkerültük a tavalyihoz hasonló aszályt, ráadásul egyetlen betegség sem jelent meg nagymértékben a növényeken, számottevő fertőzések inkább csak helyi jelleggel mutatkoztak – vagyis soha rosszabbat! A termésátlag azért lehetett volna jobb is.

Dancsházy Zsuzsanna növény-egészségügyi mérnökszakértő terjedelmes írást készített lapunknak a Xylella fastidiosa karantén baktériumról. A szerző már az Agrofórum 2018/5. számában átfogó képet nyújtott az Európai Unió egésze számára egyik legnagyobb fenyegetést jelentő karantén szervezetről, most pedig arra figyelmeztet, hogy fel kell készülnünk a hazai megjelenésére! Szívleljük meg minden sorát.

A hazai mezőgazdaság gépesítési igényét vette górcső alá a Bábolnai Gazdanapok alapján Dr. Fenyvesi László rovatvezetőnk. A gépesítés, a mezőgazdasági gépek szakértője azt tapasztalta, hogy az „állógépes” bemutatótereken kiállított gépek jelentős része a környezetkímélő, fenntartható gazdálkodást, a zöldítést, a másodvetést, a mulcsművelést, a vegyszerhasználat csökkentését szolgálja.

Martonvásáron járt kukoricabemutatón Dr. Princzinger Gábor, korábbi főszerkesztőnk. Az informatív, tartalmas előadásokon – egyebek mellett – az is elhangzott, hogy a kedvezőtlen, aszályos időjárás három alkalommal is ronthatja a terméskilátásokat. Júniusban, a kukorica intenzív növekedése idején a nővirágzat kialakulása során; júliusban, a virágzáskor hiányos, rossz termékenyülést okozva; és augusztus első felében a szemtelítődést akadályozva. A termesztők vajon ügyelnek erre?

A színező öntözésről jelentkezik írással Dr. Szalay László, de cikket közlünk a meggytermesztésről is, valamint arról, hogy az (alma)termelés nem a szüretig tart, hanem az értékesítésig… Nem soroljuk tovább, felesleges bizonygatnunk, hogy ismét érdemes kézbe venni az Agrofórum legfrissebb számát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új vezetők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

2024. június 14. 13:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Szeptember 30-án véget ért az Agrofórum előfizetői nyereményjátéka

2018. október 2. 08:53

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is előfizetői nyereményjátékkal jelentkezett az Agrofórum.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

„Az Agrofórumnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára” - Nyereményjáték 2019 - II. rész

2020. február 4. 17:27

Növénytermesztők vagyunk, és az Agrofórumban foglalkoznak leginkább mélyrehatóan azokkal a témákkal, amelyek minket érintenek. A lapnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára.