Agrárközélet
Agrárközélet

Megnyílt az idei AGROmashEXPO: gépmustra és minisztériumi programhirdetés

Megnyílt az idei AGROmashEXPO: gépmustra és minisztériumi programhirdetés

NAK

Az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. Az összes bevált traktormárka, erőgép és munkagép is megtekinthető. A megnyitón Nagy István agrárminiszter ismertette a tárca 2019-es szakmai programját.

2019. január 23-án a Hungexpo területén megnyílt az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A kiállítás hivatalos megnyitóján Nagy István agrárminiszter az „építkezés évének” nevezte 2019-et, mivel a Vidékfejlesztési Program 620 milliárd forint beruházási támogatást nyújt, az élelmiszeripari és borászati fejlesztéseket 50 milliárd forinttal, az energiahatékonysági fejlesztéseket 35 milliárddal segítik, és mindezek haszna a közeljövőben mutatkozhat meg.

Hozzátette, a családi és társas vállalkozások jelenét és jövőjét pedig a tavalyi év végén átutalt 187 milliárd forint támogatási előleg- és részkifizetéssel biztosították, amelyet a következő hónapokban további 230 milliárd forint követ majd.

A tárcavezető a széles szakmai közönség előtt ismertette az Agrárminisztérium 2019-es programját is. Mint mondta, elindítják a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztéseket segítő kamattámogatási hitelprogramot. A versenyképesség javítása érdekében a minisztérium törvényjavaslat-csomagot készít, amelynek fő eleme a közel négymillió földtulajdonost érintő osztatlan közös tulajdoni forma felszámolását tenné lehetővé.

Ugyancsak kiemelten kezeli a tárca az öntözés fejlesztését, és ennek részeként a szükséges eljárások egyszerűsítését, az adminisztrációs terhek csökkentését is megígérte. Hozzátette, mindezek révén remélhetőleg 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága.

Mivel a digitalizáció, a robotika egyre inkább hódít az agráriumban, így szerinte a kormányzati Digitális Agrár Stratégiának (DAS) többek között az a célja, hogy minden releváns területen felkészítse a gazdálkodókat az elengedhetetlen átalakulásra. A DAS részeként 2019-ben megvalósításra váró feladatnak nevezte, hogy minél több állami adatbázist elérjenek a gazdálkodók, illetve, hogy az állam felé irányuló többcsatornás kötelező adatszolgáltatás egyszerűsödjön.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ami pedig a kiállításokat illeti: közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait. Az ország legjelentősebb fedett területű, mezőgazdasági gépeket és eszközöket bemutató rendezvényén testközelben megismerhetővé válik a teljes gépkínálat, így a termelők minden felmerülő problémára találhatnak megoldást, ha meglátogatják a hazai gyártókat és forgalmazókat. A teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. (Kis kitekintés: az AKI 2018-as összesítése szerint a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, az alkatrészforgalom pedig 44 milliárd forint volt.)

A permetezés iránt érdeklők vegyszer- és víztakarékos, precíziós permetező gépek széles választékával ismerkedhetnek meg. Találkozni lehet keskeny sortávú ültetvényekben használható kompakt traktorokkal, amelyek speciális, hermetikusan zárt fülkéjüknek köszönhetően lehetővé teszik, hogy a növényvédelmi permetezéskor a kezelőnek ne legyen szüksége külön védőfelszerelésre. A szőlő növényvédelmi problémájának megoldására innovációs termékdíjat nyert permetező is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Emellett az élelmiszer-alapanyagként szolgáló magok (kukorica, mák, köles, lenmag, fűszernövények, gyógynövények) minőségének fokozását is bemutatják a kiállítók. A teleszkópos rakodók termékpalettája is bővült és bemutatkozik egy gumihevederes mini mindenes is.

A munkaerőhiányra az intelligens mechanikus gyomirtók, valamint a magyar igényekhez kifejlesztett, óránként 60-80 fát lerázó gyümölcsbetakarító gépek jelentenek jó megoldást.

Egy igazi világújdonság is bemutatkozik az AgrárgépShow-na magyar találmány a talaj termőképességét segít megóvni. A talajtömörödés megakadályozásának új megközelítésű eszköze a talajba magas nyomású levegőt juttat, ezzel a szántóföldi és gyümölcskultúráknál is jó szolgálatot tesz.

A napraforgó-betakarító adaptereknél egy új – sorfüggetlen és bármely kombájntípusra szerelhető – eszközt is elhozott a spanyol gyártója. Érdekes környezetkímélő újdonság a tiszta vízzel és 1000 baros víznyomással működő gyomirtó is.

A kiállításon az erőgépek mellett folyamatosan növekszik az inputanyagok, a vetőmagok és egyéb szaporítóanyagok, növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő-mentesítők kínálata is, továbbá a precíziós gazdálkodás térhódításával egyre több az agrárelektronikai, méréstechnikai, automatizálási eszközöket, szolgáltatásokat bemutató cég is.

A NAK 2019-ben újra ingyenes belépést biztosít tagjainak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra. A belépéshez a kamara által kiadott őstermelői igazolványra vagy az új kamarai kártyára lesz szükség, melyet a fogadócsarnokokban a kamarai infópultban ülő munkatársaknál kell majd bemutatni és leolvastatni. Egy kártya egy nap egyszer használható, és egy fő ingyenes belépésére ad lehetőséget. A kamarai kártyával nem rendelkező tagok forduljanak falugazdászhoz és kérjenek tagsági igazolást, amelynek bemutatásával igénylehető az ingyenes belépő.

A NAK standja a G pavilonban lesz elérhető, ahol érdeklődni lehet a kamarai szolgáltatások és a jégkármérséklő-rendszer iránt is.

A Corteva Agriscience támogatási programot hoz létre a fenntartható gazdálkodásért

2019. október 18. 10:02

A támogatási program jövőre indul, és olyan tevékenységeket kívánnak vele jutalmazni, amelyek ellensúlyozzák a szén-dioxid-kibocsátást, kímélik a környezetet.

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.

Elindult az első európai vízalap

2019. október 16. 14:33

Fontos cél a vízintenzív iparágak - mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar - hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítása, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzése.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó

46 ezren nézték meg a kiállítást

2019. január 27. 10:17

A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak.

Gépinfo Képgaléria

A jövő mezőgépészeit látta vendegül a Fliegl Abdán

2018. március 14. 14:39

A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. vendégül látta a MezőgépÉSZek játék III. helyezett csapatát.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 3. 15:58

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe.