Agrárközélet
Agrárközélet

Megnyílt az idei AGROmashEXPO: gépmustra és minisztériumi programhirdetés

Megnyílt az idei AGROmashEXPO: gépmustra és minisztériumi programhirdetés

NAK

Az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. Az összes bevált traktormárka, erőgép és munkagép is megtekinthető. A megnyitón Nagy István agrárminiszter ismertette a tárca 2019-es szakmai programját.

2019. január 23-án a Hungexpo területén megnyílt az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A kiállítás hivatalos megnyitóján Nagy István agrárminiszter az „építkezés évének” nevezte 2019-et, mivel a Vidékfejlesztési Program 620 milliárd forint beruházási támogatást nyújt, az élelmiszeripari és borászati fejlesztéseket 50 milliárd forinttal, az energiahatékonysági fejlesztéseket 35 milliárddal segítik, és mindezek haszna a közeljövőben mutatkozhat meg.

Hozzátette, a családi és társas vállalkozások jelenét és jövőjét pedig a tavalyi év végén átutalt 187 milliárd forint támogatási előleg- és részkifizetéssel biztosították, amelyet a következő hónapokban további 230 milliárd forint követ majd.

A tárcavezető a széles szakmai közönség előtt ismertette az Agrárminisztérium 2019-es programját is. Mint mondta, elindítják a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztéseket segítő kamattámogatási hitelprogramot. A versenyképesség javítása érdekében a minisztérium törvényjavaslat-csomagot készít, amelynek fő eleme a közel négymillió földtulajdonost érintő osztatlan közös tulajdoni forma felszámolását tenné lehetővé.

Ugyancsak kiemelten kezeli a tárca az öntözés fejlesztését, és ennek részeként a szükséges eljárások egyszerűsítését, az adminisztrációs terhek csökkentését is megígérte. Hozzátette, mindezek révén remélhetőleg 100 ezer hektárral nőhet az öntözött területek nagysága.

Mivel a digitalizáció, a robotika egyre inkább hódít az agráriumban, így szerinte a kormányzati Digitális Agrár Stratégiának (DAS) többek között az a célja, hogy minden releváns területen felkészítse a gazdálkodókat az elengedhetetlen átalakulásra. A DAS részeként 2019-ben megvalósításra váró feladatnak nevezte, hogy minél több állami adatbázist elérjenek a gazdálkodók, illetve, hogy az állam felé irányuló többcsatornás kötelező adatszolgáltatás egyszerűsödjön.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ami pedig a kiállításokat illeti: közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait. Az ország legjelentősebb fedett területű, mezőgazdasági gépeket és eszközöket bemutató rendezvényén testközelben megismerhetővé válik a teljes gépkínálat, így a termelők minden felmerülő problémára találhatnak megoldást, ha meglátogatják a hazai gyártókat és forgalmazókat. A teljes mezőgazdaságigép-szektor bemutatkozik. (Kis kitekintés: az AKI 2018-as összesítése szerint a gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, az alkatrészforgalom pedig 44 milliárd forint volt.)

A permetezés iránt érdeklők vegyszer- és víztakarékos, precíziós permetező gépek széles választékával ismerkedhetnek meg. Találkozni lehet keskeny sortávú ültetvényekben használható kompakt traktorokkal, amelyek speciális, hermetikusan zárt fülkéjüknek köszönhetően lehetővé teszik, hogy a növényvédelmi permetezéskor a kezelőnek ne legyen szüksége külön védőfelszerelésre. A szőlő növényvédelmi problémájának megoldására innovációs termékdíjat nyert permetező is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Emellett az élelmiszer-alapanyagként szolgáló magok (kukorica, mák, köles, lenmag, fűszernövények, gyógynövények) minőségének fokozását is bemutatják a kiállítók. A teleszkópos rakodók termékpalettája is bővült és bemutatkozik egy gumihevederes mini mindenes is.

A munkaerőhiányra az intelligens mechanikus gyomirtók, valamint a magyar igényekhez kifejlesztett, óránként 60-80 fát lerázó gyümölcsbetakarító gépek jelentenek jó megoldást.

Egy igazi világújdonság is bemutatkozik az AgrárgépShow-na magyar találmány a talaj termőképességét segít megóvni. A talajtömörödés megakadályozásának új megközelítésű eszköze a talajba magas nyomású levegőt juttat, ezzel a szántóföldi és gyümölcskultúráknál is jó szolgálatot tesz.

A napraforgó-betakarító adaptereknél egy új – sorfüggetlen és bármely kombájntípusra szerelhető – eszközt is elhozott a spanyol gyártója. Érdekes környezetkímélő újdonság a tiszta vízzel és 1000 baros víznyomással működő gyomirtó is.

A kiállításon az erőgépek mellett folyamatosan növekszik az inputanyagok, a vetőmagok és egyéb szaporítóanyagok, növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő-mentesítők kínálata is, továbbá a precíziós gazdálkodás térhódításával egyre több az agrárelektronikai, méréstechnikai, automatizálási eszközöket, szolgáltatásokat bemutató cég is.

A NAK 2019-ben újra ingyenes belépést biztosít tagjainak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra. A belépéshez a kamara által kiadott őstermelői igazolványra vagy az új kamarai kártyára lesz szükség, melyet a fogadócsarnokokban a kamarai infópultban ülő munkatársaknál kell majd bemutatni és leolvastatni. Egy kártya egy nap egyszer használható, és egy fő ingyenes belépésére ad lehetőséget. A kamarai kártyával nem rendelkező tagok forduljanak falugazdászhoz és kérjenek tagsági igazolást, amelynek bemutatásával igénylehető az ingyenes belépő.

A NAK standja a G pavilonban lesz elérhető, ahol érdeklődni lehet a kamarai szolgáltatások és a jégkármérséklő-rendszer iránt is.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Big Data: az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőny

2019. december 7. 08:37

Napjainkban már a mezőgazdaságban is lehetőségünk van a különböző folyamatok során keletkező adatok folyamatos rögzítésére, illetve tárolására.

Korlátozott MKR elérés decemberben

2019. december 7. 04:38

Az adatbeépítés miatt a MKR és a MePAR 2019. december 2. és 16. között korlátozottan érhetők el. – áll az Államkincstár közleményében.

A jövő mezőgépészeit látta vendegül a Fliegl Abdán

2018. március 14. 14:39

A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. vendégül látta a MezőgépÉSZek játék III. helyezett csapatát.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 3. 15:58

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe.

Hamarosan indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny

2019. október 24. 04:36

2019. október 30-án indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria