Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. november

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. november

Agrofórum Online

Fenntartható tojástermelés, Növényvédelmi kezelések és a környezetvédelem, a H2020 információs nap a világhálón.

Fenntartható tojástermelés, Növényvédelmi kezelések és a környezetvédelem, a H2020 információs nap a világhálón. EIP AGRI hírlevél magyarul.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) által támogatott EU-KP-12-1-2013-0025 – Az élelmiszerek minőségének és azonosságának biztosítása az élelmiszerláncban projekt  célja, hogy az FP7 FoodIntegrity szerződéskötési szakaszában a projekt koordinátor által kiadott feladatokat a támogatott SOLTUB Kft. elvégezze és információkat szerezzen be a magyar hatóságoktól (NÉBIH és VM). Továbbá, az információcsere által a támogatott megismertesse és bemutassa a hazai élelmiszerhamisítási helyzetet a nemzetközi projektben résztvevő 38 partnerrel, részt vegyen a nemzetközi platform csapatmunkájában és az analitikai technikák harmonizálásában (http://www.soltub.hu/?hu_eu-kp-12-1-2013-0025,40). Szerződött támogatás összege 1.788.000 Ft, ebből 41,3% a támogatás. A projekt 2013.12.06 fejeződött be.

Fenntartható tojástermelés
Az elmúlt évtizedekben a tojótyúk ágazatnak számos kihívásnak kellett megfelelnie, így az állati betegségekkel szembeni védekezésnek és az állatjóléti feltételeknek. A wageningeni egyetemmel és más partnerekkel közösen a holland Rondeel cég a tojótyúkok részére új tartástechnológiát dolgozott ki, amely megoldást ad az említett kihívásokra, ugyanakkor gazdaságos is. A kidolgozott és szabadalmi joggal védett kőralakú épület hasonlít az állatok természeti élethelyéhez, amely segíti az állatok természetes viselkedését. Bővebben >>>

Növényvédelmi kezelések és a környezetvédelem
A Németországban kidolgozott ‘Pesticide Application Manager’ (növényvédelmi menedzser) abban segíti a termelő gazdákat, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, és elkerüljék a területükkel határos vízforrások és természeti területek szennyezését. A kalkulátor intelligens permetezőkkel dolgozik, amelyeket digitális térképek vezérelnek. Bővebben >>>

Kihasználni az európai erdők érintetlen értékeit
Az EU által támogatott projekt keretében a kutatók az európai erdők még ki nem használt kereskedelmi lehetőségeit keresik, mint a vadon termő bogyósok, gombafélék, mogyorófélék és más vadon termő növények hasznosítását. A Portugáliától Finnországig történő régiós szintű felmérés során a kutatók kimutatták, hogy az erdei termékek olyan valós piaci értékkel rendelkeznek, amelyek könnyen felülmúlhatják a fakitermelését. A projekt helyi közösségekkel dolgozik együtt, azonosítva azon üzleti lehetőségeket is, amelyek növekedést és új munkahelyek létrehozását generálhatják. Bővebben >>>

Diversifood projekt a biológiai rendszerek regeneráló képességéről és termelékenységéről
“A sokszínűség növeli a biológiai rendszerek regeneráló képességét és termelékenységét. Ez az elv nem csak az elsődleges termelésre vonatkozik, hanem a kereskedés és végső soron az emberi egészségre is”- mondta Véronique Chable, a DIVERSIFOOD projekt koordinátora. A H2020 program keretében támogatást nyert DIVERSIFOOD projekt arra keresi a választ, hogy a jelenlegi potenciáljuknak nem megfelelően hasznosított, ma már feledésbe merült növényfajok hogyan nyerhetnek a jövőben nagyobb mértékű hasznosítást, ezzel is hozzájárulva a jelenleg termesztet növények spektrumának és minőségének növeléséhez, a termékválaszték bővítéséhez és a fenntartható mezőgazdaság kialakításához. Videó megtekintése és bővebb információk >>>

A H2020 információs nap a világhálón követhető
Az Európai Bizottság november 24-én speciális munkatanácskozást tart a H 2020 program keretében megtalálható többszereplős projekteket és tematikus hálózatokat érintő pályázati lehetőségekről. Az eseményre való jelentkezés betelt, viszont az előadások elérhetők lesznek a világhálón. Ha Önt is érdeklik ezek az anyagok, és az esemény eredményei, akkor IDE kattintva töltse ki a következő adatlapot.

Ha Ön a mezőgazdaság területén keres innovatív ötleteket tartalmazó sajtóanyagokat
Az olyan sajtóanyagok ,mint “A talajok feljavítása: négy javaslat a talajok szervesanyag-tartalmának növelésére” és “A termesztés és a fogyasztás közötti kapcsolat erősítése: hogyan segíthetik a rövid ellátási láncok a gazdák jövedelmezőségét” segítséget adnak azok részére, akik az EIP AGRI tevékenységéről kész szöveget szeretnének közreadni. Kérjük, a szöveget szabadon használja a saját cikkéhez. Kövesse EZT a linket, ha további új cikkeket szeretne kapni levélfiókjába.

A sertések egészségének és jólétének javítása
A nemzetközi ERANet CoreOrganic2 ProPIG projekt keretében a gazdák részére jelent meg kézikönyv ‘Improving health and welfare of pigs’ (a sertések egészségének és jólétének javítása) címmel. A gazdák és kutatók a tenyésztésben használható módosított eljárásokat, releváns esettanulmányokat és felhasználóbarát ellenőrző listát fogalmaztak meg, amelyek alkalmazása segíti a sertéstenyésztő gazdákat és a tanácsadókat az optimális tenyésztési rendszerek alkalmazásában. A kézikönyv több nyelven elérhető, Nézze meg a videót és tudjon meg még többet IDE kattintva!

A precíziós gazdálkodás fontossága
“A precíziós gazdálkodás által a növénytermesztésben magasabb terméshozam érhető el, és növelhető az állatok teljesítőképessége, csökkenthetők az inputforrások és biztonságosabb munkahelyeket lehet kialakítani. A precíziós gazdálkodás területén kialakított EIP-AGRI fókuszcsoport arról tanácskozott, hogy hogyan lehetne átlépni azokat a korlátokat, amelyek jelenleg ezen technológiák széles körű alkalmazása előtt állnak” – mondta Pablo Zarco Tejada, a fókuszcsoport koordinátora. A nemrég megjelent jelentésről bővebben IDE kattintva olvashat.

5000 € díj az innovatív területhasználatokra és talajművelési eljárásokra
Az Európai Területtulajdonosok Szervezete (European Landowners’ Organization – ELO) az európai gazdák és területtulajdonosok részére 2015-2016 évre díjat alapított Land and Soil Management Award (terület és talajművelési díj) címmel. Ez év december 31-ig lehet elküldeni a jelentkezéseket. Olyan területhasználati és talajművelési eljárásokkal lehet pályázni, amelyek a talajok veszélyeztetettségét veszik figyelembe, mint a talajok leromlása, erózió, szerves anyag tartalom csökkenés, diffúz szennyeződés, tömörödés, továbbá a talaj élővilágának romlása, szikesedés, talajlezárás, vízpangás. Jelentkezés IDE kattintva!

Együttműködés a vidékfejlesztési programokban rejlő innováció megvalósítására
Október 27-28-án az EIP-AGRI Service Point és az European Network for Rural Development- ENRD (európai vidékfejlesztési hálózat) kapcsolattartói műhelymegbeszélést tartottak a vidéki hálózatok együttműködéséről és szerepéről a vidékfejlesztési programokban. A tanácskozás eredményei elérhetők az EIP-AGRI weboldalán. A következő év januárjában egy másik EIP AGRI  tanácskozásra kerül sor ‘First experiences with Operational Groups’ (az első tapasztalatok az operatív csoportok működéséről) néven, amely elsősorban az operatív csoportok működéséhez szükséges támogató feltételekre fokuszál. Ha az előadókhoz kérdést, javaslatot szeretne intézni, akkor küldje el a servicepoint@eip-agri.eu címre. A rendezvényen való részvétel meghívásos alapon történik.

Mi történt még a mezőgazdasági innováció világában?
A következő hónapokban is számos mezőgazdasági esemény lesz Európa-szerte, mint a Horizon 2020 programok felhívásainak ismertetése, az erdészeti, állategészségügyi és állatjóléti ágazatok innovációi. Kérem, tekintse meg az EU események naptárát IDE kattintva!

Ha a közelgő hónapokban idevonatkozó eseményekről tud, azt elküldheti a newsletter@eip-agri.eu címre.

A következő hírlevelekben folyamatosan tesszük közzé az EIP AGRI fókuszcsoportok által készített szakmai anyagokat:
• a káposztafélék integrált növényvédelme fókuszcsoport dokumentumai >>>
• integrált növényvédelem fókuszcsoport dokumentumai >>>
• az antibiotikumok csökkentése a sertéstenyésztésben fókuszcsoport dokumentumai >>>
• ökológiai területek fókuszcsoport dokumentumai >>>
• kertészeti növények trágyázása fókuszcsoport dokumentumai >>>

(Agrofórum Online)

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta.

Elfogadta az Európai Parlament a juh és kecske ágazatról szóló jelentést

A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Megkerülhetetlen lesz a precíziós gazdálkodás

A digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt.

2018. február 20. 16:03

Fókuszban a megoldások és megtérülés - közeledik a PREGA 2018 Konferencia

Ismerje meg Ön is a legnagyobb hazai precíziós szakmai fórum programtervét!

2018. január 30. 20:16

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.

2018. január 30. 15:08