Gépinfo
Gépinfo

Érik a piacra kerülése a Krone és a Lemken elképesztő közös projektjének?

Érik a piacra kerülése a Krone és a Lemken elképesztő közös projektjének?

Agrofórum Online

Új lökést kapott a Krone és a Lemken közös projektje, az autonóm gépkapcsolatuk immár sokkal gyorsabbá és biztonságosabbá vált az Apex.AI szoftveres megoldásai révén.

A Krone és a Lemken 2022 tavaszán jelentették be, hogy közösen fejlesztett önvezető rendszert mutatnak be. A koncepciótanulmányt Combined Powers néven alakítgatták, és bár az utóbbi hónapokban kevesebb szó esett róla a nyilvánosság előtt, a háttérben a két német vállalat továbbra is keményen dolgozott az innovatív megoldáson.

Az autonóm (humán kezelő nélküli) eszköz egy hajtóegység és különféle munkagépek kombinációjából áll. A szántóföldi kultivátorral végzett talajművelést, valamint a szántást, vetést, kaszálást, rendterítést és rendképzést már sikerrel tesztelték, így nem csoda, hogy az Agrarheute szaklap szinte már kész tényként kezeli, hogy a projekt tömeggyártásra érett fázisban tart.

A hajtóegység (egyfajta önműködő traktor) dízel-elektromos hajtású, 170 kW (230 LE) összteljesítménnyel. Az erőt elektromosan továbbítja a hajtóműhöz és a teljesítményleadó tengelyhez. A munkagépek hárompont-függesztéssel csatlakoznak a hajtóegységhez. A vontató járművet átfogó érzékelőrendszerekkel szerelték fel, amelyek figyelik a környezetet és a munkaeszközöket – olvasható a Krone munkagépeket forgalmazó Valkon Kft. honlapján is.

A munkagép és a hajtóegység közötti kommunikáció és interakció a Krone és a Lemken sokéves tapasztalataira épül az ISOBUS és a TIM rendszerek területén, így kivétel nélkül minden lényeges információ kicserélhető a munkagép és a hajtóegység között. A kooperációban immár az Apex.AI is részt vesz, és az általuk biztosított új szoftver révén az eszköz még gyorsabbá és biztonságosabbá vált.

Technikailag ugyanis ma már nem jelent nagy nehézséget egy autonóm járművet a szántóföldön mozgatni. Komolyabb kihívást jelent az, hogy a gépkapcsolat időben felismerjen minden veszélyhelyzetet a környezete folyamatos monitorozása által, és ebben nyújt segítséget az Apex.AI megoldása. Ez mindenképpen felgyorsítja a Krone és a Lemken fejlesztő munkáját, vagyis alighanem tényleg belátható közelségbe került a projekt piacra helyezése.

(Forrás: combined-powers.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bombahír: új kézbe kerül a Monosem márka Magyarországon!

2024. május 25. 10:10

A KITE Zrt. veszi át a francia Monosem márka hivatalos magyarországi képviseletét idén nyártól.

Szárazabb körülményekhez fejlesztett új kapás vetőgépeket a Horsch

2024. május 24. 14:10

A kapás vetőgépek szortimentjének bővítését azzal indokolták, hogy a klímaváltozás miatt meghosszabbodtak a szárazabb periódusok.

A Claas is részt vesz a világ egyik leghíresebb autóversenyén

2024. május 22. 11:10

A Scorpion teleszkópos rakodókból 22 darab teljesít majd szolgálatot az idei 24 órás Le-Mans-i autóversenyen.

Szűk esztendő: berogyhat a traktorok és munkagépek eladása egész Európában

2024. május 21. 15:10

2024-ben nem elképzelhetetlen az akár 10 százalékos visszaesés sem az európai mezőgépgyártás összforgalmában.

A John Deere új S7 kombájnjai új szintet jelentenek az automatizált betakarításban és termelékenységben

2024. március 10. 16:10

Az S7-es kombájnt úgy tervezték, hogy a legújabb John Deere motorokkal nagyobb hatékonyságot, a fejlett betakarítási automatizálással pedig nagyobb termelékenységet biztosítson.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Orlovits Tamás az Agrofil-SZMI Kft. kiemelt parnerkapcsolati vezetője a Precíziós Műhely szolgáltatásait ismerteti

2019. január 20. 06:17

Orlovits Tamás a Precíziós Műhely szolgáltatásairól tart előadást 2019. február 7-én, Kecskeméten, az AgroFIELD Akadémia Konferencián.

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

2019. február 24. 14:37

A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor

2018. január 30. 15:08

A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.