Agrárközélet
Agrárközélet

Microsoft: mesterséges intelligenciával a mezőgazdasági problémák megoldásáért

Microsoft: mesterséges intelligenciával a mezőgazdasági problémák megoldásáért

Szuperfarm

Mesterséges intelligenciával pontosabban előrejelezhetők és mérsékelhetők a farmokra leselkedő veszélyek.

A Microsoft egy éve indult 5 éves és 50 millió dolláros „MI a Földért” programját vezető Josh Henretig előadást tartott a Farm Journal AgTech Expo 2018 rendezvényen. Elmondta: a nagyvállalat felhőszámítási, MI és „dolgok internete” szakértelmével kíván hozzájárulni fontos környezeti, köztük mezőgazdasági problémák megoldásához.

Henretig szerint az adatkezelésben, gépes infrastruktúrában, algoritmusokban és alkalmazásokban erős MI sokat javíthat az agráriumban végzett munkákon, fontos kockázati tényezők előrejelzésében és mérséklésében segítheti a farmerek tevékenységét.

A felhőszámítások és a felhőinfrastruktúra szintén komoly szerepet játszhat az agráriumban.

Intenzívvé kellene tenni a gyepgazdálkodást

2019. április 25. 14:03

Jelenleg a gyepek mindössze három százalékát kezelik szerves és műtrágyával, az öntözött területek nagysága pedig elenyésző, mindössze 35 hektárt tesz ki, ezért törekedni kell a tápanyag-utánpótlás és az öntözés kiterjesztésére is.

Kiugróan emelkedett az agrártermékek termelői ára

2019. április 25. 10:46

Az árak szárnyalását a növénytermesztési és kertészeti termékek februárban és az év első két hónapjában egyaránt 13,1 százalékos drágulása okozta.

Új neve van az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének

2019. április 25. 07:46

A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Komoly fejlesztés indul az árvizek előrejelezhetőségének biztosítására

2018. szeptember 14. 07:00

A projekt várt eredménye többek között a jobb információáramlás és a pontosabb előrejelzés révén a hatékonyabb árvízvédelmi védekezés lehet. Így összességében kis ráfordítással jelentős anyagi károk előzhetőek meg a jövőben.

Pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek a Tisza völgyében

2019. április 4. 13:03

Védekezés esetén a gyűjtött adatokból futtatott számítógépes modellek segítségével megfelelő döntések hozhatók, jól időzíthetők a beavatkozások.

Terményárak: ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019. április 23. 10:38

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

2017. december 14. 17:00

A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet.