Agrárközélet

Rendkívüli osztalék jöhet a Tescónál

Agrofórum Online

Tízmilliárd dollárért adja el thaiföldi és malajziai üzleteit a Tesco. A brit kiskereskedelmi vállalat egy thai milliárdosnak adhatja el üzleteit.

A Tesco a tranzakciót követően 5 milliárd font összértékben dönthet különleges osztalék kifizetéséről a részvényesek számára. A vállalat az így befolyó összeg másik felét a brit piac újrastrukturálására fogja felhasználni – számolt be az Equilor Befektetési Zrt. A hír hatására a Tesco részvények árfolyama 2,8 százalékos mínuszban nyitott. A hétfői napon azonban 1,2 százalékos pluszt ért el, és 240,82 angol fontig szaladt a kurzus, amely napközben a 229,8 és a 243,3 angol font között mozgott. Az egy százalék feletti árfolyamnövekedés jónak számít a mostani nemzetközi befektetői hangulatban, ugyanis a száz legnagyobb egyesült királyságbeli cég tőzsdei teljesítményét mutató FTSE 100 index 6,9 százalékkal zuhant a koronavírus és a gazdasági visszaesés kapcsán kialakult eladói pánikhangulatban.

Az elemzők optimisták a céggel kapcsolatban, az átlagos célárfolyam 14 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet. A Tesco egyébként a kiskereskedelem mellett lakossági banki és biztosítási szolgáltatások értékesítésével is foglalkozik. Fő piaca az Egyesült Királyság és Írország. A nemzetközi üzletág a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Malajziát és Thaiföldet is magában foglalja a cégnél. A Tesco csaknem 460 ezer embert foglalkoztat a Marketscreener adatai szerint.

Az élelmiszerek mellett textiltermékek, gyógyszerek, számítógépek, optikai termékek, háztartási készülékek és egy árucikkek forgalmazásával foglalkozó társaság bevételeinek 79 százaléka az Egyesült Királyságból származik. Összesen több mint 6800 Tesco üzlet működik, de az on-line értékesítés is erős a cégnél. Európában 895 üzlete van a vállalatnak. A Tesco 1995 óta van jelen Magyarországon, ahol 14 ezer embert foglalkoztat a cég, amelynek 800 hazai beszállítója van. Hetente 3 millió vásárlót szolgálnak ki a 202 magyarországi egységben.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Egyre több élelmiszeripari céget érint a koronavírus

2020. március 27. 06:38

Van akit előnyösen, van azonban, akit még a nagyobb kereslet ellenére is hátrányosan érint a koronavírus kapcsán az élelmiszerek iránt megugrott igény.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.