Agrárközélet

Szemléletváltó és hiánypótló kiadvány jelent meg a talajélet témakörében

Agrova Kft.

„A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei” - Varga Sándor, biológiai talajerő gazdálkodási szakmérnök

Hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, legfontosabb erőforrásunk, ugyanakkor a természeti környezet része, az anyagok biológiai körforgásának helyszíne. Tápanyagot és életteret ad a növényeknek, milliónyi élőlény otthona, a növénytermesztés eredményességének alapja: a TALAJ!

Az elemek biológiai körforgalma pedig elképzelhetetlen BAKTÉRIUMOK nélkül.

Létünk és bolygónk léte is TŐLÜK függ!

A globális klímaváltozás miatt bekövetkező időjárási tényezők változása – mint a csapadékmennyiség alakulása, hőmérséklet növekedése vagy csökkenése – jelentősen átalakíthatja a talajokban lejátszódó lebontó és felépítő folyamatokat (különös tekintettel a szén lekötésére vagy felszabadítására), illetve magukra a talajban élő szervezetekre is kihatással van.

A talajközpontú gazdálkodás a biztonságos növénytermesztés feltétele!

A talaj bizonyos fokú ismerete feltétlenül szükséges annak megértéséhez, hogy mint a növények tápanyag-szolgáltató rendszere hogyan változik a tápanyag-utánpótlás során, és ez hogyan működik a növénytermesztésben!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve, amely szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek segítenek megalapozni az intenzív, de mégis környezetkímélő gazdálkodást!

Miért SZEMLÉLETVÁLTÓ és HIÁNYPÓTLÓ?

Mert olyan könyvről beszélünk, ami tudományos alapokon nyugszik és mégis hétköznapi, közérthető nyelven taglalja a talajban lejátszódó folyamatokat.

Mit gondolnak a könyvről a szakemberek és gazdálkodók?

„A talajbiológiai tudomány segítségével ma már egyre inkább figyelünk azokra a „jótékony” hatású talaj-élőlényekre, amelyekkel csökkenthető a műtrágyák vagy a növényvédő szerek felhasználása. A gondolkodásunkat, ismereteinket ennek a „csak egy egészség létezik” szemlélet szerint kell az iskolától a felsőbb szintekig újra értelmezni. Ez a könyv ebben nyújt hathatós segítséget. ” – Prof. Dr. Biró Borbála, DSc. az MTA doktora, egyetemi tanár, a biológiai talajerőgazdálkodó szakirányú továbbképzés vezetője

„A könyv szakmai igényességgel mégis röviden, tömören és közérthetően magyarázza el a növénytermesztéshez szükséges talajtani és talajbiológiai alapokat.” – Berényi Üveges Judit, projektvezető kutató – ÖMKi

„A talaj ismeretét a benne lejátszódó folyamatokat, a fiataloknak szinte alaptantárgyként kellene oktatni. Megőrzésének lehetőségeit a fiatal generációnak teljes egészében ismernie kell. Ez a környezetvédelem egyik alappillére is.” – Földesi Gyula, kancellárKözép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

„A könyv elolvasása után elgondolkodhat a gazdálkodó azon, hogy valóban jó az, amit eddig csinált a talajjal, vagy még idejében változtathat annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a talajállapot, minél tovább megőrizhesse annak termőképességét gondolva az utókorra.” –  Prescher Péter, műszaki vezető – Feri Mg Bt.

Kinek ajánljuk?

„Mindazoknak, akik a hétköznapi ismeretüket szeretnék bővíteni a talajról, a talajban lakó csodás, sokszínű élővilágról, a talaj kíméletéről  mindannak érdekében, hogy ezt a változatos életközösséget, „a szent anyaföldet” meg tudjuk őrizni – mint ahogy azt elődeink is tették – sok-sok következő nemzedéknek.” – Zászlós Tibor, vezérigazgató – Mezőfalvai Zrt.

 A könyv elérhető és megvásárolható a Phylazonit webshopban:

https://phylazonit.hu/termek/a-talajtermekenyseg-mikrobiologiai-alapjai/

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Méhekkel és mézzel hívják fel a figyelmet az ukrán aknamezőkre

2024. október 1. 16:10

Ukrajnában rengeteg az elaknásított terület. Egy projektben az ezeken létrehozott méhlegelővel és termelt mézzel hívják fel a figyelmet az aknákra.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!

Hogyan termeszthető a házikertben görögdinnye?

2023. április 7. 04:39

Termeszthető a kertben is görögdinnye? Amennyiben igen, akkor az is érdekelne, hogy hogyan valósítható meg?

Fontos a megfelelő talajvédelmi szakértő kiválasztása

2019. május 7. 13:33

A talajvédelmi szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről szóló rendelet értelmében a talajvédelmi szakértőnek legalább 3 évente elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó szakmai továbbképzésen kell részt vennie.

Miből legyen sövény? III. rész – a kerti korallberkenye és a babérmeggy

2019. június 27. 09:43

Milyen alternatívái léteznek a tuja- és ciprusféléknek, ha örökzöld sövény telepítéséről van szó? Jó ötlet-e az Európa nyugati részéről vagy Délkelet-Ázsia mediterrán térségeiről származó örökzöld növények ültetése? Most minderre fényt derítünk, ismerjük meg a kerti korallberkenyét és a babérmeggyet!