Agrárközélet

Új elektromos autók a Szent István Egyetem járműparkjában

Szent István Egyetem/Médiaközpont

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását.

Várhatóan 30%-kal fogja csökkenteni a Szent István Egyetem járműparkjának üzemanyag-felhasználását az a tizenhárom hófehér, elektromos Volkswagen e-Golf típusú gépjármű, amelyeket a napokban vehettek használatba az Egyetem campusai. A vadonatúj, 2020-as évjáratú modelleket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával biztosítja a gödöllői székhelyű intézmény számára.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora az ünnepélyes átadás alkalmával elmondta, hogy „az Egyetem a kormányzati tervekkel összhangban arra törekszik, hogy élenjárója legyen annak a kezdeményezésnek, miszerint 2030-ra 30%-kal növelik Magyarországon az elektromos autók arányát. Egyetemünk a most átadott autók beszerzésével úttörőnek számít ebben a folyamatban. Személy szerint különösen örülök annak, hogy a SZIE ökológiai lábnyoma ezáltal is csökkenhet.”

Prof. Dr. Gyuricza Csaba és Dr. Urbányi Béla (Forrás: Szent István Egyetem/Médiaközpont)

Az autók elektromos hatótávja 150-230 km közé tehető, töltési idejük 25-35 percet vesz igénybe töltöttségi állapottól függően. A gépjárművek gyorsabb feltöltésének érdekében minden campuson kiépítésre kerül két töltőállomás is, amelyeket egyszerre négy autó tud használni.

A SZIE előremutató, környezetbarát törekvéseit még inkább segíti, hogy a campusok munkatársai és oktatói környezetkímélő módon végezhetik feladataikat az ország útjait járva.

Az elektromos autókról szóló kisfilmet itt tekinthetik meg.

Kiemelt kép forrása: Szent István Egyetem/Médiaközpont

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

2019. november 22. 09:02

Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

773 millió forintból indulhatnak agrárfejlesztések a Szent István Egyetem közreműködésével

2020. szeptember 8. 08:50

A Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több pályázata is támogató szakmai véleményt kapott a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázaton, a várhatóan elnyerhető összeg mintegy 773 millió forint.

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az FKF Nonprofit Zrt.

2019. június 19. 14:48

A jelen megállapodás fokozhatja az Egyetem különböző szintű képzési és kutatóhálózati tevékenységének hatékonyságát.

Sok volt a hús? Jön a hazai zöldségszalámi!

2021. január 7. 10:43

Rohanó világunkban sokan nem szánnak kellő időt arra, hogy friss zöldségeket vásároljanak a piacokon, majd azokat alaposan megmosva és felszeletelve egészséges szendvicseket készítsenek családjuknak vagy saját maguknak. Az állandó időhiány mellett ráadásul további kellemetlenséget jelenthet, ha mégis készül egy-egy szendvics, a bele kerülő zöldség miatt átázik a pékáru, vagy, ha a maradék zöldség idő előtt megfonnyad és kárba vész.