Agrárközélet

Új elektromos autók a Szent István Egyetem járműparkjában

Szent István Egyetem/Médiaközpont

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását.

Várhatóan 30%-kal fogja csökkenteni a Szent István Egyetem járműparkjának üzemanyag-felhasználását az a tizenhárom hófehér, elektromos Volkswagen e-Golf típusú gépjármű, amelyeket a napokban vehettek használatba az Egyetem campusai. A vadonatúj, 2020-as évjáratú modelleket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával biztosítja a gödöllői székhelyű intézmény számára.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora az ünnepélyes átadás alkalmával elmondta, hogy „az Egyetem a kormányzati tervekkel összhangban arra törekszik, hogy élenjárója legyen annak a kezdeményezésnek, miszerint 2030-ra 30%-kal növelik Magyarországon az elektromos autók arányát. Egyetemünk a most átadott autók beszerzésével úttörőnek számít ebben a folyamatban. Személy szerint különösen örülök annak, hogy a SZIE ökológiai lábnyoma ezáltal is csökkenhet.”

Prof. Dr. Gyuricza Csaba és Dr. Urbányi Béla (Forrás: Szent István Egyetem/Médiaközpont)

Az autók elektromos hatótávja 150-230 km közé tehető, töltési idejük 25-35 percet vesz igénybe töltöttségi állapottól függően. A gépjárművek gyorsabb feltöltésének érdekében minden campuson kiépítésre kerül két töltőállomás is, amelyeket egyszerre négy autó tud használni.

A SZIE előremutató, környezetbarát törekvéseit még inkább segíti, hogy a campusok munkatársai és oktatói környezetkímélő módon végezhetik feladataikat az ország útjait járva.

Az elektromos autókról szóló kisfilmet itt tekinthetik meg.

Kiemelt kép forrása: Szent István Egyetem/Médiaközpont

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Több mint 3200 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szent István Egyetemen

2018. szeptember 4. 07:56

Tegnap megnyílt a Szent István Egyetem (SZIE) 2018/2019-es tanéve.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az FKF Nonprofit Zrt.

2019. június 19. 14:48

A jelen megállapodás fokozhatja az Egyetem különböző szintű képzési és kutatóhálózati tevékenységének hatékonyságát.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.